skład / składniki
metoda gotowania
każdemu posiłkowi Tajów towarzyszy ryż. To jedzenie może słusznie nosić tytuł "główne danie kulinarne" w Tajlandii i większości innych krajów azjatyckich. Kuchnia tajska jest kojarzona przez większość innych narodów świata z kurczakiem gotowanym w języku tajskim. Tutaj proponuję przepis, który łączy oba te Dania. Ponieważ będziemy gotować kurczaka nieco inaczej niż w tradycyjnej wersji, otrzymasz "ryż z tajskimi szaszłykami z kurczaka".
przede wszystkim gotujemy ryż, gotując go w lekko wrzącej wodzie.
w tym czasie pokrój filet z kurczaka na kawałki. Wymieszaj przyprawy, drobno posiekany czosnek i wióry kokosowe, dopraw olejem i dodaj powstałą masę do kurczaka. Pozwól nam marynować.
gotowy ryż wlewa się do durszlaka, a następnie szczelnie wkłada do miski.
marynowane kawałki kurczaka kładziemy na szaszłykach i grillujemy do miękkości.
obracamy miskę ryżu na talerzu, kładziemy szaszłyk z kurczaka na utworzonym wzgórzu ryżu, nie wyjmując go ze szpikulca. Doprawiamy ryż sosem sojowym i dekorujemy liściem bazylii.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Dziki ryż surowy - 353 kcal/100g
- Ryż brązowy surowy - 360 kcal/100g
- Ryż brązowy gotowany - 119 kcal/100g
- Ryż biały witaminizowany surowy - 363 kcal/100g
- Ryż biały witaminizowany gotowany - 109 kcal/100g
- Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami surowy - 369 kcal/100g
- Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami gotowany - 106 kcal/100g
- Ryż instant suchy - 374 kcal/100g
- Ryż instant gotowy do spożycia - 109 kcal/100g
- Rys - 344 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Imbir - 80 kcal/100g
- Imbir suchy - 347 kcal/100g
- Imbir marynowany - 51 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Sos sojowy - 51 kcal/100g
- Kminek - 333 kcal/100g
- Curry - 352 kcal/100g
- Oliwa z oliwek - 913 kcal/100g
- Wiórki kokosowe - 592 kcal/100g
- Chili - 40 kcal/100g
- Pierś z kurczaka (filet) - 113 kcal/100g