filet po kreolsku

pikantne i bardzo smaczne danie kuchni kubańskiej!
Lubov♀Author avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 42 % 14 g
tłuszcze 15 % 5 g
węglowodany 42 % 14 g
161 kcal
IG: 14 / 86 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 30 min

wszystkie dania mięsne kuchni kubańskiej są zapożyczone z hiszpańskiej receptury. Na Kubie wolą mięso duszone z różnymi przyprawami, aby danie było ostre. A twarde zielone banany są zwykle gotowane i spożywane na deser. Istnieje przepis, który łączy te dwa kierunki-jest to filet kreolski. Aby go przygotować, bierzemy mięso wołowe tylnej nogi i przepuszczamy je przez duży grill maszynki do mięsa. Dodaj posiekany czosnek, pieprz, sól i smaż do połowy. Osobno podajemy marynowaną paprykę i drobno posiekaną cebulę na patelni. Pod koniec smażenia dodaj puree pomidorowe, wytrawne białe wino, rodzynki i mięso mielone. Wszystko mieszamy i doprowadzamy do gotowości. Gotowy filet układamy na naczyniu ze zjeżdżalnią, obok kładziemy gotowany ryż, na którym kładziemy jajecznicę. Obok ryżu układamy gotowane banany. Udekoruj danie zielenią i podawaj. Smacznego.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Tłuszcz wołowy roztopiony - 871   kcal/100g
  • Wołowina tłusta - 171   kcal/100g
  • Wołowina chuda - 158   kcal/100g
  • Wołowina-mostek - 217   kcal/100g
  • Wołowina-kajdany - 380   kcal/100g
  • Wołowina-chuda pieczeń - 200   kcal/100g
  • Wołowina - łopatka - 137   kcal/100g
  • Wołowina - żeberka - 233   kcal/100g
  • Wołowina-szynka - 104   kcal/100g
  • Wołowina - ogon - 184   kcal/100g
  • Szynka gotowana - 269   kcal/100g
  • Peklowana wołowina - 216   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Dziki ryż surowy - 353   kcal/100g
  • Ryż brązowy surowy - 360   kcal/100g
  • Ryż brązowy gotowany - 119   kcal/100g
  • Ryż biały witaminizowany surowy - 363   kcal/100g
  • Ryż biały witaminizowany gotowany - 109   kcal/100g
  • Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami surowy - 369   kcal/100g
  • Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami gotowany - 106   kcal/100g
  • Ryż instant suchy - 374   kcal/100g
  • Ryż instant gotowy do spożycia - 109   kcal/100g
  • Ryż - 344   kcal/100g
  • Banany - 89   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Białe wino - 78   kcal/100g
  • Rodzynki - 280   kcal/100g
  • Kiszmisz - 279   kcal/100g
  • Pasta pomidorowa - 28   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Przyprawy suche - 240   kcal/100g
  • Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41   kcal/100g
  • Zieleń - 41   kcal/100g
  • Pieprz - 26   kcal/100g

Podobne przepisy