skład / składniki
metoda gotowania
wszystkie dania mięsne kuchni kubańskiej są zapożyczone z hiszpańskiej receptury. Na Kubie wolą mięso duszone z różnymi przyprawami, aby danie było ostre. A twarde zielone banany są zwykle gotowane i spożywane na deser. Istnieje przepis, który łączy te dwa kierunki-jest to filet kreolski. Aby go przygotować, bierzemy mięso wołowe tylnej nogi i przepuszczamy je przez duży grill maszynki do mięsa. Dodaj posiekany czosnek, pieprz, sól i smaż do połowy. Osobno podajemy marynowaną paprykę i drobno posiekaną cebulę na patelni. Pod koniec smażenia dodaj puree pomidorowe, wytrawne białe wino, rodzynki i mięso mielone. Wszystko mieszamy i doprowadzamy do gotowości. Gotowy filet układamy na naczyniu ze zjeżdżalnią, obok kładziemy gotowany ryż, na którym kładziemy jajecznicę. Obok ryżu układamy gotowane banany. Udekoruj danie zielenią i podawaj. Smacznego.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Tłuszcz wołowy roztopiony - 871 kcal/100g
- Wołowina tłusta - 171 kcal/100g
- Wołowina chuda - 158 kcal/100g
- Wołowina-mostek - 217 kcal/100g
- Wołowina-kajdany - 380 kcal/100g
- Wołowina-chuda pieczeń - 200 kcal/100g
- Wołowina - łopatka - 137 kcal/100g
- Wołowina - żeberka - 233 kcal/100g
- Wołowina-szynka - 104 kcal/100g
- Wołowina - ogon - 184 kcal/100g
- Szynka gotowana - 269 kcal/100g
- Peklowana wołowina - 216 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Dziki ryż surowy - 353 kcal/100g
- Ryż brązowy surowy - 360 kcal/100g
- Ryż brązowy gotowany - 119 kcal/100g
- Ryż biały witaminizowany surowy - 363 kcal/100g
- Ryż biały witaminizowany gotowany - 109 kcal/100g
- Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami surowy - 369 kcal/100g
- Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami gotowany - 106 kcal/100g
- Ryż instant suchy - 374 kcal/100g
- Ryż instant gotowy do spożycia - 109 kcal/100g
- Ryż - 344 kcal/100g
- Banany - 89 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Białe wino - 78 kcal/100g
- Rodzynki - 280 kcal/100g
- Kiszmisz - 279 kcal/100g
- Pasta pomidorowa - 28 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Przyprawy suche - 240 kcal/100g
- Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41 kcal/100g
- Zieleń - 41 kcal/100g
- Pieprz - 26 kcal/100g