lody krem z mango po kubańsku

pyszny krem, którego przepis przywieziono z Kuby!
stefaniaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 5 % 1 g
tłuszcze 19 % 4 g
węglowodany 76 % 16 g
114 kcal
IG: 0 / 56 / 44

metoda gotowania

czas gotowania: 50 min

chcę podzielić się przepisem kulinarnym, którego nauczyłem się podczas podróży na Karaiby. To pyszne podobało mi się tak bardzo, że poprosiłam o przepis! Kubański krem z mango podawany jest jako orzeźwiający deser lodowy posypany startą czekoladą. Okazuje się nawet, że nie jest to jedzenie, ale lekka uczta, orzeźwiająca w upalne dni!
to było pierwsze danie kuchni karaibskiej, które zostało ugotowane w domu. Ale nie poprzestałem na tym i teraz cieszę moich bliskich czymś w rodzaju obcego!
przygotowanie kremu jest bardzo proste.
pierwszą rzeczą, którą robię, jest mycie Mango, usuwanie ich pestek i zdejmowanie skóry. Podziel całą powstałą miazgę na dwie równe części i drobno posiekaj jedną z nich. Drugą część siekam w mikserze razem z cukrem i sokiem z cytryny.
następnie oddzielam białka od jajek i ubijam je w bujną białą pianę, trochę soli. Nie przestając bić, dodaję 1 łyżkę. łyżka cukru. Następnie ubijam śmietanę w gęstą pianę, mieszam ją z ubitymi białkami, kawałkami mango i puree z mango.
powstały krem układam w doniczkach i wkładam do lodówki na pół godziny.
przed podaniem dekoruję krem startą czekoladą.
smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Mango - 67   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g
  • Sok z cytryny - 16   kcal/100g
  • Śmietana 35% - 337   kcal/100g
  • Śmietanka 40% - 362   kcal/100g
  • Białka jaj - 44   kcal/100g

Podobne przepisy