skład / składniki
metoda gotowania
chcę podzielić się przepisem kulinarnym, którego nauczyłem się podczas podróży na Karaiby. To pyszne podobało mi się tak bardzo, że poprosiłam o przepis! Kubański krem z mango podawany jest jako orzeźwiający deser lodowy posypany startą czekoladą. Okazuje się nawet, że nie jest to jedzenie, ale lekka uczta, orzeźwiająca w upalne dni!
to było pierwsze danie kuchni karaibskiej, które zostało ugotowane w domu. Ale nie poprzestałem na tym i teraz cieszę moich bliskich czymś w rodzaju obcego!
przygotowanie kremu jest bardzo proste.
pierwszą rzeczą, którą robię, jest mycie Mango, usuwanie ich pestek i zdejmowanie skóry. Podziel całą powstałą miazgę na dwie równe części i drobno posiekaj jedną z nich. Drugą część siekam w mikserze razem z cukrem i sokiem z cytryny.
następnie oddzielam białka od jajek i ubijam je w bujną białą pianę, trochę soli. Nie przestając bić, dodaję 1 łyżkę. łyżka cukru. Następnie ubijam śmietanę w gęstą pianę, mieszam ją z ubitymi białkami, kawałkami mango i puree z mango.
powstały krem układam w doniczkach i wkładam do lodówki na pół godziny.
przed podaniem dekoruję krem startą czekoladą.
smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Mango - 67 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g
- Sok z cytryny - 16 kcal/100g
- Śmietana 35% - 337 kcal/100g
- Śmietanka 40% - 362 kcal/100g
- Białka jaj - 44 kcal/100g