Galma

bardzo prosty przepis na słodycze pochodzący z Tatarstanu!
Xunya * ♫•Author avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 5 % 4 g
tłuszcze 34 % 28 g
węglowodany 61 % 50 g
486 kcal
IG: 0 / 0 / 100

gotowanie krok po kroku

Czas gotowania: 2 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.
  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Rozpuść i ugotuj masło.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Stopniowo dodawaj mąkę.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Uzyskuje się gęstą masę.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Gotuj przez pół godziny.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Dodaj miód.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Schłodzić i-do lodówki.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Formuj & quot; cukierki & quot;.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Bardzo słodki.

kulinarny przepis galmy pochodzi z Tatarstanu. To bardzo oryginalne słodkie jedzenie, które od razu pokochały moje dzieci. A przygotowanie galmy tatarskiej jest dość proste. Masło topi się w małym rondlu , doprowadza do wrzenia i gotuje przez 15 minut na małym ogniu, okresowo usuwając pianę pojawiającą się na powierzchni. Po upływie czasu stopniowo zasypiamy przesianą mąkę pszenną i mieszając gotujemy tę masę przez około pół godziny. Mieszanina powinna uzyskać ciemnobrązowy kolor. Zdejmij patelnię z ognia i dodaj miód do mieszanki. Dobrze ugniataj, aż uzyskasz jednorodną konsystencję. Powstałą słodką masę układamy w formie i wkładamy do lodówki, aż jej zawartość stwardnieje. Warstwa masy nie powinna być grubsza niż 2 cm, Możesz zastosować swoją wyobraźnię, dodając posiekane orzechy włoskie, rodzynki lub posiekane suszone morele do słodkiej masy. Po stwardnieniu słodkiej warstwy wyjmujemy ją z formy i kroimy w małe romby. Okazało się, że jest to bardzo delikatny deser, który po prostu rozpływa się w ustach. Miłego picia herbaty!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Miód - 400   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g

Podobne przepisy