Galma
skład / składniki
4
porcje:
gotowanie krok po kroku
kulinarny przepis galmy pochodzi z Tatarstanu. To bardzo oryginalne słodkie jedzenie, które od razu pokochały moje dzieci. A przygotowanie galmy tatarskiej jest dość proste. Masło topi się w małym rondlu , doprowadza do wrzenia i gotuje przez 15 minut na małym ogniu, okresowo usuwając pianę pojawiającą się na powierzchni. Po upływie czasu stopniowo zasypiamy przesianą mąkę pszenną i mieszając gotujemy tę masę przez około pół godziny. Mieszanina powinna uzyskać ciemnobrązowy kolor. Zdejmij patelnię z ognia i dodaj miód do mieszanki. Dobrze ugniataj, aż uzyskasz jednorodną konsystencję. Powstałą słodką masę układamy w formie i wkładamy do lodówki, aż jej zawartość stwardnieje. Warstwa masy nie powinna być grubsza niż 2 cm, Możesz zastosować swoją wyobraźnię, dodając posiekane orzechy włoskie, rodzynki lub posiekane suszone morele do słodkiej masy. Po stwardnieniu słodkiej warstwy wyjmujemy ją z formy i kroimy w małe romby. Okazało się, że jest to bardzo delikatny deser, który po prostu rozpływa się w ustach. Miłego picia herbaty!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Miód - 400 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g