galaretka wieprzowa po holendersku
skład / składniki
5
porcje:
metoda gotowania
przede wszystkim gotujemy wieprzowinę i wątrobę wieprzową w litrze wody. Do odcedzonego bulionu dodaj rodzynki, rommelgraud i sól do smaku. Stawiamy na powolny ogień. Gdy nasz bulion się zagotuje, dodaj tam mąkę gryczaną. Następnie gotuj na małym ogniu przez kolejne 10-12 minut. Galaretkę odsącz na talerzu i pozostaw do ostygnięcia. Następnie pokrój schłodzoną galaretkę na kawałki i zwiń w mąkę, a następnie usmaż ją w tłuszczu (wolę smażyć w oleju roślinnym (bez zapachu)). Nasza galaretka, galaretka wieprzowa jest gotowa. Zrób kanapkę i możesz posypać ją brązowym cukrem, jeśli chcesz. Smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Wieprzowina tłusta - 333 kcal/100g
- Mięso wieprzowe - 357 kcal/100g
- Wieprzowina-chuda pieczeń - 184 kcal/100g
- Schab-kotlet z kością - 537 kcal/100g
- Sznycel wieprzowy - 352 kcal/100g
- Wieprzowina - ramię - 593 kcal/100g
- Szynka dzika - 113 kcal/100g
- Wieprzowina - 259 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Rodzynki - 280 kcal/100g
- Kiszmisz - 279 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Przyprawy suche - 240 kcal/100g
- Mąka gryczana - 353 kcal/100g
- Wątróbka wieprzowa - 109 kcal/100g