musli po angielsku
skład / składniki
3
porcje:
gotowanie krok po kroku
aby zrobić granolę po angielsku, najpierw obieramy orzechy włoskie i siekamy nożem lub wałkiem do ciasta. Bierzemy głęboką miskę, może to być patelnia lub patelnia, kładziemy ją na kuchence i topimy tam masło. Gdy masło całkowicie się rozpuści, dodaj szklankę granulowanego cukru i ciągle mieszaj, aż cukier całkowicie rozpuści się w oleju. Następnie dodaj płatki owsiane na patelnię i usmaż je. Następnie wlej posiekane orzechy i ciągle mieszając smaż całą tę masę, aż powstanie złoty kolor. Prażone gotowe płatki z orzechami włoskimi usuwamy z ognia, można dodać wiórki kokosowe, dokładnie wymieszać i schłodzić do temperatury pokojowej. Przed podaniem rozłóż miski płatków owsianych i zalej ciepłym mlekiem. Smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Orzechy włoskie - 650 kcal/100g
- Czarny orzech angielski - 628 kcal/100g
- Czarny orzech perski - 651 kcal/100g
- Masło orzechowe - 925 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Wiórki kokosowe - 592 kcal/100g
- Płatki owsiane - 305 kcal/100g
- Herkules surowy - 390 kcal/100g