bułka ryba w chlebie pita

pyszna bułka to świetna przekąska na każdym stole! Bardzo smaczne bułki pita z rybą. Dzięki temu przepisowi kulinarnemu jesteśmy regularnie "rozpieszczani" przez żonę brata. Po tym, jak na naszej rodzinnej uczcie po raz pierwszy pojawiła się bułka z ormiańskiego chleba pita, cała rodzina dosłownie "uzależniła się" od niego. Nie trzeba dodawać, że jedzenie okazuje się smaczne, lekkie, satysfakcjonujące i w różnych wersjach stale pojawia się na stole. Głównymi składnikami tego przepisu kulinarnego są ormiański chleb pita, różowy łosoś w puszkach lub kurczak (grzyby, warzywa). Wybierając chleb pita w sklepie, spróbuj zobaczyć go w świetle, jak to możliwe. Czasami są spalone w środku.
PekiNAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 26 % 13 g
tłuszcze 26 % 13 g
węglowodany 48 % 24 g
266 kcal
IG: 0 / 0 / 100

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.
  2. Krok 2:

    Krok 2.
  3. Krok 3:

    Krok 3.
  4. Krok 4:

    Krok 4.
  5. Krok 5:

    Krok 5.
  6. Krok 6:

    Krok 6.
  7. Krok 7:

    Krok 7.
  8. Krok 8:

    Krok 8.

jeśli robię bułkę z różowego łososia w puszkach, to przede wszystkim zajmuję się rybą. Wylewam sok ze słoika i mielę różowego łososia wraz z kośćmi widelcem. Dodaję zioła, czosnek (opcjonalnie), majonez. Wszystko dokładnie mieszam i rozprowadzam cienką warstwą na liściu chleba pita. Następnie chleb pita należy skręcić w ciasną rolkę, zapakować w folię spożywczą i pozostawić w lodówce na co najmniej godzinę. Aby chleb pita był idealnie nasycony, najlepiej pozostawić go na noc lub na 6 godzin. Najważniejsze jest to, że nadzienie bułki nie jest zbyt płynne, ponieważ ciasto może stać się kwaśne. Jeśli zrobisz bułkę z kurczakiem, będzie to wymagało nieco więcej majonezu, ponieważ mięso drobiowe jest nieco bardziej suche niż ryby w puszkach. Oznacza to, że rolka może być sucha i dlatego nie będzie dobrze utrzymywać kształtu. Możesz również użyć grzybów, tuńczyka w puszkach, mięsa.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502   kcal/100g
  • Majonez lekki - 260   kcal/100g
  • Majonez Prowansalski - 624   kcal/100g
  • Majonez "prowansalski" - 627   kcal/100g
  • Majonez stołowy - 627   kcal/100g
  • Lawasz ormiański - 236   kcal/100g
  • Pita - 277   kcal/100g
  • Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41   kcal/100g
  • Zieleń - 41   kcal/100g
  • Różowy łosoś konserwowy - 136   kcal/100g

Podobne przepisy