skład / składniki
gotowanie krok po kroku
jeśli robię bułkę z różowego łososia w puszkach, to przede wszystkim zajmuję się rybą. Wylewam sok ze słoika i mielę różowego łososia wraz z kośćmi widelcem. Dodaję zioła, czosnek (opcjonalnie), majonez. Wszystko dokładnie mieszam i rozprowadzam cienką warstwą na liściu chleba pita. Następnie chleb pita należy skręcić w ciasną rolkę, zapakować w folię spożywczą i pozostawić w lodówce na co najmniej godzinę. Aby chleb pita był idealnie nasycony, najlepiej pozostawić go na noc lub na 6 godzin. Najważniejsze jest to, że nadzienie bułki nie jest zbyt płynne, ponieważ ciasto może stać się kwaśne. Jeśli zrobisz bułkę z kurczakiem, będzie to wymagało nieco więcej majonezu, ponieważ mięso drobiowe jest nieco bardziej suche niż ryby w puszkach. Oznacza to, że rolka może być sucha i dlatego nie będzie dobrze utrzymywać kształtu. Możesz również użyć grzybów, tuńczyka w puszkach, mięsa.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502 kcal/100g
- Majonez lekki - 260 kcal/100g
- Majonez Prowansalski - 624 kcal/100g
- Majonez "prowansalski" - 627 kcal/100g
- Majonez stołowy - 627 kcal/100g
- Lawasz ormiański - 236 kcal/100g
- Pita - 277 kcal/100g
- Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41 kcal/100g
- Zieleń - 41 kcal/100g
- Różowy łosoś konserwowy - 136 kcal/100g