skład / składniki
metoda gotowania
chociaż możesz kupić zielenie o każdej porze roku, zawsze suszę je na zimę. W ciepłe letnie dni wieszam pęczki na ulicy. Kilka dni i suche warzywa można zmielić na młynku do kawy i rozłożyć w małych słoikach. Zimą można przyprawić prawie każde jedzenie: zupy, mięso, kotlety warzywne. Bez mięty nie wyobrażam sobie herbaty, a czasem dodaję tam melisę. Jednym słowem, z każdego dania lub napoju z suszonymi ziołami można uzyskać doskonały smak. I chociaż wydaje się, że wiem prawie wszystko o suszonych zieleniach, dopóki nie odwiedziłem jednej przytulnej małej gruzińskiej kawiarni i nie wyobrażałem sobie, jakie niesamowite pyszne można zrobić z dowolnego ostrego twardego sera w ciągu kilku minut. To, co kocham gruzińską kuchnię, to w tym fakt, że w niej produkty są często przygotowywane w najbardziej nieoczekiwany sposób. Przygotowanie gruzińskiego sera miętowego jest tak proste, że absolutnie każdy sobie z tym poradzi.
kilka razy przepuszczam twardy ser przez maszynkę do mięsa i wkładam do pojemnika, który wkładam do zamrażarki na dosłownie dziesięć lub piętnaście minut. Wyjmuję starty ser i mieszam w blenderze z mieloną natką pietruszki i miętą. Ponownie - w pojemniku i lodówce, ale tym razem nie w zamrażarce, półtorej godziny, po czym możesz jeść. Rano, kiedy jeszcze się nie obudziłem, miło jest popijać pachnącą brazylijską kanapkę z kawą z gruzińskim serem miętowym. Kiedy całkowicie się budzę, Rozumiem-trudno sobie nawet wyobrazić najlepszy poranny posiłek, nie mówiąc już o szybkim gotowaniu wieczorem. Do świątecznego stołu gruziński ser miętowy jest zwykle podawany przyozdobiony małymi krakersami i zielonymi winogronami bez pestek jako przekąska do brandy.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Winogrona - 65 kcal/100g
- Ser"Holenderski" - 352 kcal/100g
- Ser "szwajcarski" - 335 kcal/100g
- Ser "rosyjski" - 366 kcal/100g
- Ser "Kostroma" - 345 kcal/100g
- Ser"Jarosław" - 361 kcal/100g
- Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356 kcal/100g
- Ser "Radziecki" - 400 kcal/100g
- Ser"stepowy" - 362 kcal/100g
- Ser "uglicki" - 347 kcal/100g
- Ser "poshechonsky" - 350 kcal/100g
- Ser "Lambert" - 377 kcal/100g
- Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400 kcal/100g
- Ser "Chester" 50% tłuszczu - 363 kcal/100g
- Ser "edamere" 40% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395 kcal/100g
- Ser "Emmental" 45% tłuszczu - 420 kcal/100g
- Ser gouda o zawartości tłuszczu 45 % - 356 kcal/100g
- Ser "aiadeus" - 364 kcal/100g
- Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360 kcal/100g
- Ser "lo spalmino" - 61 kcal/100g
- Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401 kcal/100g
- Ser biały - 100 kcal / 100g
- Ser żółty tłusty - 260 kcal/100g
- Ser Ałtajski - 355 kcal/100g
- Kowieński ser - 355 kcal/100g
- Ser Łotewski - 316 kcal/100g
- Ser Limburger - 327 kcal/100g
- Ser Litewski - 250 kcal/100g
- Ser Jeziorny - 350 kcal/100g
- Gruyere ser - 396 kcal/100g
- Mięta świeża - 49 kcal/100g
- Mięta suszona - 285 kcal / 100g
- Mięta - 49 kcal/100g
- Pietruszka - 45 kcal/100g