Gruziński ser miętowy

Wypróbuj przepis na inną kuchnię! Z pewnością stanie się Twoim pomocnikiem!
Arkadiusz i SwietłanaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 44 % 21 g
tłuszcze 52 % 25 g
węglowodany 4 % 2 g
313 kcal
IG: 100 / 0 / 0

metoda gotowania

Czas gotowania: 1 h 50 min

chociaż możesz kupić zielenie o każdej porze roku, zawsze suszę je na zimę. W ciepłe letnie dni wieszam pęczki na ulicy. Kilka dni i suche warzywa można zmielić na młynku do kawy i rozłożyć w małych słoikach. Zimą można przyprawić prawie każde jedzenie: zupy, mięso, kotlety warzywne. Bez mięty nie wyobrażam sobie herbaty, a czasem dodaję tam melisę. Jednym słowem, z każdego dania lub napoju z suszonymi ziołami można uzyskać doskonały smak. I chociaż wydaje się, że wiem prawie wszystko o suszonych zieleniach, dopóki nie odwiedziłem jednej przytulnej małej gruzińskiej kawiarni i nie wyobrażałem sobie, jakie niesamowite pyszne można zrobić z dowolnego ostrego twardego sera w ciągu kilku minut. To, co kocham gruzińską kuchnię, to w tym fakt, że w niej produkty są często przygotowywane w najbardziej nieoczekiwany sposób. Przygotowanie gruzińskiego sera miętowego jest tak proste, że absolutnie każdy sobie z tym poradzi.

kilka razy przepuszczam twardy ser przez maszynkę do mięsa i wkładam do pojemnika, który wkładam do zamrażarki na dosłownie dziesięć lub piętnaście minut. Wyjmuję starty ser i mieszam w blenderze z mieloną natką pietruszki i miętą. Ponownie - w pojemniku i lodówce, ale tym razem nie w zamrażarce, półtorej godziny, po czym możesz jeść. Rano, kiedy jeszcze się nie obudziłem, miło jest popijać pachnącą brazylijską kanapkę z kawą z gruzińskim serem miętowym. Kiedy całkowicie się budzę, Rozumiem-trudno sobie nawet wyobrazić najlepszy poranny posiłek, nie mówiąc już o szybkim gotowaniu wieczorem. Do świątecznego stołu gruziński ser miętowy jest zwykle podawany przyozdobiony małymi krakersami i zielonymi winogronami bez pestek jako przekąska do brandy.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Winogrona - 65   kcal/100g
  • Ser"Holenderski" - 352   kcal/100g
  • Ser "szwajcarski" - 335   kcal/100g
  • Ser "rosyjski" - 366   kcal/100g
  • Ser "Kostroma" - 345   kcal/100g
  • Ser"Jarosław" - 361   kcal/100g
  • Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356   kcal/100g
  • Ser "Radziecki" - 400   kcal/100g
  • Ser"stepowy" - 362   kcal/100g
  • Ser "uglicki" - 347   kcal/100g
  • Ser "poshechonsky" - 350   kcal/100g
  • Ser "Lambert" - 377   kcal/100g
  • Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400   kcal/100g
  • Ser "Chester" 50% tłuszczu - 363   kcal/100g
  • Ser "edamere" 40% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395   kcal/100g
  • Ser "Emmental" 45% tłuszczu - 420   kcal/100g
  • Ser gouda o zawartości tłuszczu 45 % - 356   kcal/100g
  • Ser "aiadeus" - 364   kcal/100g
  • Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360   kcal/100g
  • Ser "lo spalmino" - 61   kcal/100g
  • Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401   kcal/100g
  • Ser biały - 100   kcal / 100g
  • Ser żółty tłusty - 260   kcal/100g
  • Ser Ałtajski - 355   kcal/100g
  • Kowieński ser - 355   kcal/100g
  • Ser Łotewski - 316   kcal/100g
  • Ser Limburger - 327   kcal/100g
  • Ser Litewski - 250   kcal/100g
  • Ser Jeziorny - 350   kcal/100g
  • Gruyere ser - 396   kcal/100g
  • Mięta świeża - 49   kcal/100g
  • Mięta suszona - 285   kcal / 100g
  • Mięta - 49   kcal/100g
  • Pietruszka - 45   kcal/100g

Podobne przepisy