skład / składniki
gotowanie krok po kroku
pamiętaj, aby wezwać dzieci do pomocy w gotowaniu, niech pokruszą ciasteczka, a ty w tym czasie pokroisz marmoladę na małe kawałki. Siekając ciasteczka, staraj się zostawić trochę "dużych" kawałków, które będą przedstawiać kawałki smalcu w naszej kiełbasie. Wymieszaj ciasteczka z marmoladą, rodzynkami, orzechami i kakao. Dodaj drobno posiekaną czekoladę. Lekko ubij zmiękczone masło, stopniowo dodając do niego skondensowane mleko. Powstałą mieszaninę wlewa się do wątroby i miesza do uzyskania jednorodnej masy. Po rozłożeniu folii spożywczej rozłóż na niej masę i zawiń w rolkę. Teraz najtrudniejszą częścią jest umieszczenie bułki w lodówce na 2-3 godziny i przekonanie jej, aby jej nie dotykała. Gdy bułka stwardnieje, pokrój ją w plasterki i podawaj smakołyk do herbaty. Smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Orzechy włoskie - 650 kcal/100g
- Czarny orzech angielski - 628 kcal/100g
- Czarny orzech perski - 651 kcal/100g
- Masło orzechowe - 925 kcal/100g
- Mleko skondensowane z cukrem - 324 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Rodzynki - 280 kcal/100g
- Kiszmisz - 279 kcal/100g
- Kakao w proszku - 374 kcal/100g
- Czekolada 70 % - 539 kcal/100g
- Ciemna czekolada - 539 kcal/100g
- Marmolada - 322 kcal/100g
- Kruche ciasteczka - 716 kcal/100g













