Lemoniada Mojito
skład / składniki
5
porcje:
gotowanie krok po kroku
aby zrobić lemoniadę, potrzebujesz karafki na półtora litra, cytryny i gałązki mięty (lub więcej, tutaj do smaku). Delikatnie wyciśnij połowę cytryny bezpośrednio do karafki, po usunięciu nasion. Resztę połowy cytryny kroimy w cienkie plasterki - dla urody i późniejszego nalegania, a także wkładamy do karafki. Następnie parzymy gałązki mięty niewielką ilością wrzącej wody, odstawiamy na kilka minut, wdychając w międzyczasie cudowny miętowy aromat, który rozprzestrzenia się po domu. Wlać napar do karafki do plasterków cytryny. Dodaj zimną przegotowaną wodę do góry karafki, włóż świeżą gałązkę mięty dla urody, włóż do lodówki. Okazuje się, że pyszna naturalna lemoniada, orzeźwiająco kwaśna i o subtelnym smaku mięty. Jeśli lubisz słodsze-możesz dodać cukier lub miód do napoju. Podawana jest mrożona lemoniada ozdobiona listkami mięty i plasterkami cytryny lub limonki. Pije z przyjemnością. I moja rada dla ciebie: następnym razem zrób dwie karafki na raz.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cytryna - 16 kcal/100g
- Skórka z cytryny - 47 kcal/100g
- Mięta świeża - 49 kcal/100g
- Mięta suszona - 285 kcal/100g
- Mięta - 49 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g