Lemoniada Mojito

gdy jest bardzo gorąco, zwykła lemoniada pomoże zmniejszyć pragnienie! Mój ulubiony przepis na lemoniadę miętową. Przeczytałem ten przepis gdzieś zeszłego lata, spróbowałem i byłem zaskoczony: jak sam nie pomyślałem, bo okazuje się taki prosty przepis kulinarny i taki pyszny napój. A w upale niezastąpiony. Teraz cała rodzina lubi pić lemoniadę.
ReveRitaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
Tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 25 % 1 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 75 % 3 g
17 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 5 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.
  2. Krok 2:

    Krok 2.
  3. Krok 3:

    Krok 3.
  4. Krok 4:

    Krok 4.
  5. Krok 5:

    Krok 5.
  6. Krok 6:

    Krok 6.
  7. Krok 7:

    Krok 7.
  8. Krok 8:

    Krok 8.
  9. Krok 9:

    Krok 9.
  10. Krok 10:

    Krok 10.
  11. Krok 11:

    Krok 11.
  12. Krok 12:

    Krok 12.
aby zrobić lemoniadę, potrzebujesz karafki na półtora litra, cytryny i gałązki mięty (lub więcej, tutaj do smaku). Delikatnie wyciśnij połowę cytryny bezpośrednio do karafki, po usunięciu nasion. Resztę połowy cytryny kroimy w cienkie plasterki - dla urody i późniejszego nalegania, a także wkładamy do karafki. Następnie parzymy gałązki mięty niewielką ilością wrzącej wody, odstawiamy na kilka minut, wdychając w międzyczasie cudowny miętowy aromat, który rozprzestrzenia się po domu. Wlać napar do karafki do plasterków cytryny. Dodaj zimną przegotowaną wodę do góry karafki, włóż świeżą gałązkę mięty dla urody, włóż do lodówki. Okazuje się, że pyszna naturalna lemoniada, orzeźwiająco kwaśna i o subtelnym smaku mięty. Jeśli lubisz słodsze-możesz dodać cukier lub miód do napoju. Podawana jest mrożona lemoniada ozdobiona listkami mięty i plasterkami cytryny lub limonki. Pije z przyjemnością. I moja rada dla ciebie: następnym razem zrób dwie karafki na raz.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cytryna - 16   kcal/100g
  • Skórka z cytryny - 47   kcal/100g
  • Mięta świeża - 49   kcal/100g
  • Mięta suszona - 285   kcal/100g
  • Mięta - 49   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g

Podobne przepisy