skład / składniki
gotowanie krok po kroku
weź żelatynę i 100 ml zimnej przegotowanej wody. Namocz żelatynę w wodzie przez dwie godziny.
namocz cukier w 200 ml zimnej przegotowanej wody przez 2 godziny.
włóż cukier do ognia, gotując przez 7-8 minut przy ciągłym mieszaniu i zdejmij z ognia.
włóż żelatynę do cukru i ubij mikserem przez 10 minut. Musisz ubijać z małą prędkością, lepiej na jednym.
dodaj kwas cytrynowy, kontynuuj ubijanie przez kolejne 5 minut.
dodaj cukier waniliowy do tej samej masy, sodę-ubij 5 minut. Pozostaw masę na 10 minut.
bierzemy blachę do pieczenia, pokrywamy ją papierem do pieczenia, nie ma potrzeby smarowania i rozprowadzamy masę na blasze do pieczenia łyżką lub strzykawką do gotowania.
wkładamy do lodówki, ale nie do zamrażarki.
bardzo ważne jest, aby nie zmieniać przepisu, nie dodawać absolutnie nic i nie odbiegać od podanego czasu. Wskazane jest dokładne ważenie wymaganej ilości składników na wadze, a nie przyjmowanie ich przybliżonej ilości. Jeśli coś zmienisz, może nie działać. Ale jeśli zrobisz wszystko tak, jak napisano, otrzymasz doskonałe Pianki i wszystkim się spodoba. Jeśli chcesz zaskoczyć bliskich, przygotuj pianki.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Żelatyna - 355 kcal/100g
- Kwas cytrynowy - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Soda spożywcza - 0 kcal/100g
- Cukier waniliowy - 379 kcal/100g