Białe pianki powietrzne

najdelikatniejsze pianki to wyśmienity deser na wyjątkową kolację! Liczba produktów jest obliczana na 90 sztuk pianek. Będziemy musieli zadzwonić do gości. Przepis kulinarny wymaga precyzji w ilości składników i czasie gotowania. To jedzenie jest przede wszystkim dla dzieci, ale dorośli nie odmówią. I oczywiście pianki staną się ozdobą każdego świątecznego stołu.
Arina KotenAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 3 % 2 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 97 % 74 g
303 kcal
IG: 0 / 0 / 100

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 7 h 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.
  2. Krok 2:

    Krok 2.
  3. Krok 3:

    Krok 3.
  4. Krok 4:

    Krok 4.
  5. Krok 5:

    Krok 5.
  6. Krok 6:

    Krok 6.
  7. Krok 7:

    Krok 7.
  8. Krok 8:

    Krok 8.

weź żelatynę i 100 ml zimnej przegotowanej wody. Namocz żelatynę w wodzie przez dwie godziny.
namocz cukier w 200 ml zimnej przegotowanej wody przez 2 godziny.

włóż cukier do ognia, gotując przez 7-8 minut przy ciągłym mieszaniu i zdejmij z ognia.
włóż żelatynę do cukru i ubij mikserem przez 10 minut. Musisz ubijać z małą prędkością, lepiej na jednym.
dodaj kwas cytrynowy, kontynuuj ubijanie przez kolejne 5 minut.
dodaj cukier waniliowy do tej samej masy, sodę-ubij 5 minut. Pozostaw masę na 10 minut.
bierzemy blachę do pieczenia, pokrywamy ją papierem do pieczenia, nie ma potrzeby smarowania i rozprowadzamy masę na blasze do pieczenia łyżką lub strzykawką do gotowania.
wkładamy do lodówki, ale nie do zamrażarki.
bardzo ważne jest, aby nie zmieniać przepisu, nie dodawać absolutnie nic i nie odbiegać od podanego czasu. Wskazane jest dokładne ważenie wymaganej ilości składników na wadze, a nie przyjmowanie ich przybliżonej ilości. Jeśli coś zmienisz, może nie działać. Ale jeśli zrobisz wszystko tak, jak napisano, otrzymasz doskonałe Pianki i wszystkim się spodoba. Jeśli chcesz zaskoczyć bliskich, przygotuj pianki.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Żelatyna - 355   kcal/100g
  • Kwas cytrynowy - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Soda spożywcza - 0   kcal/100g
  • Cukier waniliowy - 379   kcal/100g

Podobne przepisy