forszmak ze śledziem

forshmak z kawałkiem spirytusowego chleba to oszałamiające połączenie! W moim dzieciństwie żaden świąteczny stół nie był kompletny bez tego żydowskiego Dania. A teraz z jakiegoś powodu został zapomniany i nigdy nie spotkałem go w menu w restauracjach. I na próżno! Forshmak można przypisać zarówno jedzeniu wegetariańskiemu, jak i jedzeniu dla smakoszy. Przepis kulinarny jest bardzo prosty. Oto jak moja babcia gotowała pasztet śledziowy, więc ja też gotuję.
EudokiaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 19 % 10 g
tłuszcze 79 % 42 g
węglowodany 2 % 1 g
414 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.
  2. Krok 2:

    Krok 2.
  3. Krok 3:

    Krok 3.
  4. Krok 4:

    Krok 4.
  5. Krok 5:

    Krok 5.
  6. Krok 6:

    Krok 6.
  7. Krok 7:

    Krok 7.
  8. Krok 8:

    Krok 8.
  9. Krok 9:

    Krok 9.
  10. Krok 10:

    Krok 10.

śledź należy obrać i wyciągnąć z niego jak najwięcej kości. Dwukrotnie przepuść rybę przez maszynę do mięsa, aby pozostałe małe kości nie zepsuły najdelikatniejszego smaku gotowego dania. Obrane orzechy włoskie również przechodzą przez maszynę do mięsa. Posiekane orzechy i zmiękczone masło wymieszać z mielonym śledziem. Wszystko należy zagnieść do uzyskania jednorodnej masy. I lepiej ponownie przepuścić wszystko razem przez maszynę do mięsa. Powinieneś dostać najdelikatniejszą kremową masę, która nazywa się farszmakiem. Włóż mięso mielone do miski i uformuj mały kształt, który Ci się podoba. Włóż gotowe dzieło sztuki kulinarnej do lodówki. Podaje się go do stołu w postaci zamrożonej, ale nie stałej, aby degustator mógł wygodnie rozprowadzić mielone mięso na kromce chleba.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Śledź w oleju roślinnym - 301   kcal/100g
  • Śledź w śmietanie - 97   kcal/100g
  • Śledź w sosie pomidorowym - 159   kcal/100g
  • Śledzie wędzone na gorąco - 215   kcal/100g
  • Śledzie marynowane - 192   kcal/100g
  • Śledź świeży - 161   kcal/100g
  • Śledzie solone - 217   kcal/100g
  • Orzechy włoskie - 650   kcal/100g
  • Czarny orzech angielski - 628   kcal/100g
  • Czarny orzech perski - 651   kcal/100g
  • Masło orzechowe - 925   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g

Podobne przepisy