domowe Klasyczne Tiramisu z mascarpone

zwiewny deser zabierze cię do siódmego nieba! W ten sposób przygotowałem bardzo smaczne Klasyczne tiramisu w domu. Tiramisu to zaskakująco delikatny i pyszny deser. Ponieważ nie używam surowych jajek z obawy przed zarażeniem, białka w tym naczyniu ubijam w łaźni wodnej, aby zostały poddane obróbce cieplnej. Dodatkowo wierzch tiramisu pokrywam bitą śmietaną. Tak więc deser wydaje mi się jeszcze delikatniejszy. Chociaż możesz tego nie robić. Ojczyzną tortu tiramisu są słoneczne Włochy. W tłumaczeniu z języka włoskiego "tiramisu" oznacza "wznieś mnie".
♚LarisynshikAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 10 % 6 g
tłuszcze 24 % 15 g
węglowodany 66 % 41 g
341 kcal
IG: 3 / 65 / 33

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 15 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.
  2. Krok 2:

    Krok 2.
  3. Krok 3:

    Krok 3.
  4. Krok 4:

    Krok 4.
  5. Krok 5:

    Krok 5.
  6. Krok 6:

    Krok 6.
  7. Krok 7:

    Krok 7.
  8. Krok 8:

    Krok 8.
  9. Krok 9:

    Krok 9.
  10. Krok 10:

    Krok 10.
  11. Krok 11:

    Krok 11.
  12. Krok 12:

    Krok 12.
  13. Krok 13:

    Krok 13.
  14. Krok 14:

    Krok 14.
  15. Krok 15:

    Krok 15.
  16. Krok 16:

    Krok 16.
  17. Krok 17:

    Krok 17.
  18. Krok 18:

    Krok 18.
  19. Krok 19:

    Krok 19.
  20. Krok 20:

    Krok 20.
  21. Krok 21:

    Krok 21.
  22. Krok 22:

    Krok 22.

podziel jajka na białka i żółtka.
dobrze ubij żółtka z połową cukru pudru.
delikatnie wymieszaj ser mascarpone trzepaczką, aż będzie gładki.
białka ubić w łaźni wodnej z pozostałym cukrem pudrem na miękkie szczyty.
następnie połóż miskę na stole i ubijaj, aż osiągną twarde szczyty.
delikatnie wymieszaj białka z masą serowo-żółtkową.
zaparz kawę. Schłodzić.
kawa zmieszana z koniakiem.
szybko zanurz patyczek do ciastek w mieszance kawy i koniaku i włóż do formy.
w ten sposób ułóż rząd ciasteczek.
wlej połowę kremu na ciasteczka.
ułóż drugi rząd ciasteczek w ten sam sposób.
wlej pozostałą śmietanę. Wyrównać.
ubij śmietanę z cukrem pudrem .
za pomocą torebki z ciastem wyciśnij kulki bitej śmietany na ciasto.
posyp gotowe tiramisu startą czekoladą.

włóż tiramisu do lodówki.

Klasyczne tiramisu jest gotowe!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Maślanka - 36   kcal/100g
  • Śmietanka 20% tłuszczu - 300   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 120   kcal/100g
  • Śmietana - 300   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Czekolada mleczno-orzechowa - 542   kcal/100g
  • Czekolada orzechowa - 580   kcal/100g
  • Czekolada porowata mleczna - 506   kcal/100g
  • Czekolada kremowa - 560   kcal/100g
  • Czekolada - 550   kcal/100g
  • Koniak Zwyczajny "trzy gwiazdki" - 239   kcal/100g
  • Koniak - 239   kcal/100g
  • Kawa naturalna, mielona - 201   kcal/100g
  • Kawa - 94   kcal/100g
  • Cukier puder - 374   kcal/100g
  • Ser mascarpone - 412   kcal/100g
  • Savoyardi - 378   kcal/100g

Podobne przepisy