skład / składniki
gotowanie krok po kroku
podziel jajka na białka i żółtka.
dobrze ubij żółtka z połową cukru pudru.
delikatnie wymieszaj ser mascarpone trzepaczką, aż będzie gładki.
białka ubić w łaźni wodnej z pozostałym cukrem pudrem na miękkie szczyty.
następnie połóż miskę na stole i ubijaj, aż osiągną twarde szczyty.
delikatnie wymieszaj białka z masą serowo-żółtkową.
zaparz kawę. Schłodzić.
kawa zmieszana z koniakiem.
szybko zanurz patyczek do ciastek w mieszance kawy i koniaku i włóż do formy.
w ten sposób ułóż rząd ciasteczek.
wlej połowę kremu na ciasteczka.
ułóż drugi rząd ciasteczek w ten sam sposób.
wlej pozostałą śmietanę. Wyrównać.
ubij śmietanę z cukrem pudrem .
za pomocą torebki z ciastem wyciśnij kulki bitej śmietany na ciasto.
posyp gotowe tiramisu startą czekoladą.
włóż tiramisu do lodówki.
Klasyczne tiramisu jest gotowe!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Maślanka - 36 kcal/100g
- Śmietanka 20% tłuszczu - 300 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 120 kcal/100g
- Śmietana - 300 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Czekolada mleczno-orzechowa - 542 kcal/100g
- Czekolada orzechowa - 580 kcal/100g
- Czekolada porowata mleczna - 506 kcal/100g
- Czekolada kremowa - 560 kcal/100g
- Czekolada - 550 kcal/100g
- Koniak Zwyczajny "trzy gwiazdki" - 239 kcal/100g
- Koniak - 239 kcal/100g
- Kawa naturalna, mielona - 201 kcal/100g
- Kawa - 94 kcal/100g
- Cukier puder - 374 kcal/100g
- Ser mascarpone - 412 kcal/100g
- Savoyardi - 378 kcal/100g