Lomi-Lomi z łososia
skład / składniki
5
porcje:
metoda gotowania
Narodowym hawajskim pokarmem rybnym jest "Lomi - Lomi". A po rosyjsku nazwalibyśmy to "sałatką rybną". Ale trzeba przyznać, że w przypadku przepisu kulinarnego Lomi-Lomi brzmi znacznie bardziej tajemniczo i przywołuje myśli o odległych krajach i egzotyce. Oferujemy podstawę tego dania, ponieważ nie ma jednego przepisu na gotowanie Lomi-Lomi. Raz na jakiś czas każdy kucharz dodaje różne składniki według własnego gustu.
na początek dokładnie umyj ręce, ponieważ to jedzenie jest przygotowywane gołymi rękami. Potem rękami! rozerwij filet z łososia na małe kawałki. Dodajemy tam obrane i pokrojone pomidory oraz cienko pokrojoną cebulę. Oryginalna receptura zaleca odmianę cebuli Maui, ale Zastrzega się, że można dodać dowolną cebulę, a nawet zieloną. Gotową mieszaninę długo i dokładnie mielimy rękami, prawie do jednorodnej konsystencji. Zapat wysyłamy do lodówki. Lomi-Lomi je się bardzo zimno, czasem nawet dodaje się kostki lodu do samej sałatki.
jeśli nie masz pod ręką słonego łososia (dla porównania, łosoś w większości części świata nazywa się Salmon lub Salomon), ale tylko świeży, możesz go solić dosłownie przez noc. Wystarczy mocno posolić filety ze wszystkich stron i pozostawić na noc. A następnie dokładnie spłucz w zimnej wodzie.
na początek dokładnie umyj ręce, ponieważ to jedzenie jest przygotowywane gołymi rękami. Potem rękami! rozerwij filet z łososia na małe kawałki. Dodajemy tam obrane i pokrojone pomidory oraz cienko pokrojoną cebulę. Oryginalna receptura zaleca odmianę cebuli Maui, ale Zastrzega się, że można dodać dowolną cebulę, a nawet zieloną. Gotową mieszaninę długo i dokładnie mielimy rękami, prawie do jednorodnej konsystencji. Zapat wysyłamy do lodówki. Lomi-Lomi je się bardzo zimno, czasem nawet dodaje się kostki lodu do samej sałatki.
jeśli nie masz pod ręką słonego łososia (dla porównania, łosoś w większości części świata nazywa się Salmon lub Salomon), ale tylko świeży, możesz go solić dosłownie przez noc. Wystarczy mocno posolić filety ze wszystkich stron i pozostawić na noc. A następnie dokładnie spłucz w zimnej wodzie.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Łosoś mielony - 130 kcal/100g
- Łosoś wędzony - 162 kcal/100g
- Łosoś z grilla - 283 kcal/100g
- Łosoś świeży - 201 kcal/100g
- Łosoś solony - 269 kcal/100g
- Łosoś saute - 379 kcal/100g
- Pomidory - 23 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g