Lomi-Lomi z łososia

drogie danie dla drogich ludzi! Daj swoim bliskim zastrzyk witamin!
UO-ShuAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 65 % 11 g
tłuszcze 18 % 3 g
węglowodany 18 % 3 g
120 kcal
IG: 100 / 0 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 20 min
Narodowym hawajskim pokarmem rybnym jest "Lomi - Lomi". A po rosyjsku nazwalibyśmy to "sałatką rybną". Ale trzeba przyznać, że w przypadku przepisu kulinarnego Lomi-Lomi brzmi znacznie bardziej tajemniczo i przywołuje myśli o odległych krajach i egzotyce. Oferujemy podstawę tego dania, ponieważ nie ma jednego przepisu na gotowanie Lomi-Lomi. Raz na jakiś czas każdy kucharz dodaje różne składniki według własnego gustu.
na początek dokładnie umyj ręce, ponieważ to jedzenie jest przygotowywane gołymi rękami. Potem rękami! rozerwij filet z łososia na małe kawałki. Dodajemy tam obrane i pokrojone pomidory oraz cienko pokrojoną cebulę. Oryginalna receptura zaleca odmianę cebuli Maui, ale Zastrzega się, że można dodać dowolną cebulę, a nawet zieloną. Gotową mieszaninę długo i dokładnie mielimy rękami, prawie do jednorodnej konsystencji. Zapat wysyłamy do lodówki. Lomi-Lomi je się bardzo zimno, czasem nawet dodaje się kostki lodu do samej sałatki.
jeśli nie masz pod ręką słonego łososia (dla porównania, łosoś w większości części świata nazywa się Salmon lub Salomon), ale tylko świeży, możesz go solić dosłownie przez noc. Wystarczy mocno posolić filety ze wszystkich stron i pozostawić na noc. A następnie dokładnie spłucz w zimnej wodzie.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Łosoś mielony - 130   kcal/100g
  • Łosoś wędzony - 162   kcal/100g
  • Łosoś z grilla - 283   kcal/100g
  • Łosoś świeży - 201   kcal/100g
  • Łosoś solony - 269   kcal/100g
  • Łosoś saute - 379   kcal/100g
  • Pomidory - 23   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g

Podobne przepisy