Musaka kubańska

pyszna zapiekanka dla miłośników bakłażana! Wpadłem w ręce kulinarny przepis na przygotowanie kubańskiej musaki. Kubańska mussaca to tradycyjne danie kuchni kubańskiej, które jest zarówno łatwe do przygotowania, jak i satysfakcjonujące. W tym czasie nie podejrzewałem, że kuchnia kubańska zawiera całą gamę doznań smakowych kilku tradycji kulinarnych. Danie ma osobliwe cechy, które można poczuć podczas jedzenia. Poniżej znajduje się prosty sposób przygotowania kubańskiego mussaca.
pegamaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 41 % 13 g
tłuszcze 53 % 17 g
węglowodany 6 % 2 g
222 kcal
IG: 100 / 0 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 1 h 10 min

bierzemy bakłażany i myjemy je, obieramy. Następnie kroimy je wzdłuż na talerze. Solimy bakłażany i odstawiamy w temperaturze pokojowej, aby gorycz zniknęła. W tym czasie zajmiemy się gotowaniem mięsa mielonego. W najlepszych tradycjach najlepiej używać mielonej mielonej cielęciny.
mięso mielone powinno być solone i pieprzowe, a bakłażan w międzyczasie powinien być lekko smażony na oleju roślinnym. Rozłóż mięso mielone na warstwie bakłażana, a następnie ponownie rozłóż warstwę bakłażana na farszu i ponownie mięso mielone. Przy niskiej pojemności wystarczy jedna warstwa bakłażana i mięsa mielonego. Zalej wszystko śmietaną. Dodaj trochę soku pomidorowego lub pomidorów w puszkach, a na wierzchu ułóż ser, wcześniej pokrojony w cienkie plasterki, w jednej warstwie. Następnie piecz musakę w piekarniku do miękkości. Jedzenie jest gotowe na posiłek!
Kubańska Mussaca jest podawana na gorąco, pokrojona na porcje, z ziołami, adjiką i brązowym chlebem. Smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Maślanka - 36   kcal/100g
  • Śmietanka 20% tłuszczu - 300   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 120   kcal/100g
  • Śmietana - 300   kcal/100g
  • Bakłażany - 24   kcal/100g
  • Cielęcina-mostek - 213   kcal/100g
  • Polędwica cielęca - 158   kcal/100g
  • Cielęcina-noga - 161   kcal/100g
  • Cielęcina-szynka - 108   kcal/100g
  • Kotlet cielęcy z kością - 188   kcal/100g
  • Sznycel cielęcy - 162   kcal/100g
  • Cielęcina-część grzbietowa - 210   kcal/100g
  • Ser"Holenderski" - 352   kcal/100g
  • Ser "szwajcarski" - 335   kcal/100g
  • Ser "rosyjski" - 366   kcal/100g
  • Ser "Kostroma" - 345   kcal/100g
  • Ser"Jarosław" - 361   kcal/100g
  • Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356   kcal/100g
  • Ser "Radziecki" - 400   kcal/100g
  • Ser"stepowy" - 362   kcal/100g
  • Ser "uglicki" - 347   kcal/100g
  • Ser "poshechonsky" - 350   kcal/100g
  • Ser "Lambert" - 377   kcal/100g
  • Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400   kcal/100g
  • Ser "Chester" 50% tłuszczu - 363   kcal/100g
  • Ser "edamere" 40% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395   kcal/100g
  • Ser "Emmental" 45% tłuszczu - 420   kcal/100g
  • Ser "gouda" 45% tłuszczu - 356   kcal/100g
  • Ser "aiadeus" - 364   kcal/100g
  • Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360   kcal/100g
  • Ser "lo spalmino" - 61   kcal/100g
  • Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401   kcal/100g
  • Ser biały - 100   kcal/100g
  • Ser żółty tłusty - 260   kcal/100g
  • Ser Ałtajski - 355   kcal/100g
  • Kowieński ser - 355   kcal/100g
  • Ser Łotewski - 316   kcal/100g
  • Ser Limburger - 327   kcal/100g
  • Ser Litewski - 250   kcal/100g
  • Ser Jeziorny - 350   kcal/100g
  • Gruyere ser - 396   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Sok pomidorowy - 21   kcal/100g

Podobne przepisy