Truskawkowe Daiquiri

świeżość, której tak bardzo brakuje w upalne lato!
pegamaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 7 % 1 g
tłuszcze 14 % 2 g
węglowodany 79 % 11 g
99 kcal
IG: 55 / 0 / 45

metoda gotowania

Czas gotowania: 10 min

Kuchnia Kubańska to nie tylko wspaniałe jedzenie, które łączy afrykańskie, Hiszpańskie i lokalne tradycje kulinarne. Słynie również z wielu koktajli, których podstawą jest zazwyczaj rum (jest to narodowy napój kubański). Teraz krótko opiszę przepis kulinarny jednego z nich. Przepis na koktajl o nazwie Truskawkowe "Daiquiri" wymyślił inżynier górnictwa Jennigs Cox, Amerykanin, który wściekły na kubańskie upały postanowił wymieszać Rum z kwaśnym sokiem z limonki i wlać kostki lodu do powstałej mieszanki. Jednak napój stał się naprawdę legendarny Ernest Hemingway. Napój jest bardzo popularny z truskawkami. Metoda przygotowania nie różni się oryginalnością, wystarczy umieścić wszystkie składniki tego koktajlu w blenderze i dobrze ubić. Oczywiście napój należy spożywać z lodem. Jest wkładany do blendera bezpośrednio z komponentami. Podawanie tego koktajlu nie jest złe w kieliszku Margarita, który oczywiście trzeba udekorować plasterkiem cytryny. Napój dobrze się pije w upalny letni dzień na wybrzeżu, a teraz możesz to zobaczyć osobiście.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Truskawka - 30   kcal/100g
  • Świeżo mrożone słodkie truskawki - 44   kcal/100g
  • Rum - 75   kcal/100g
  • Likier wiśniowy - 299   kcal/100g
  • Likier Baileys - 327   kcal/100g
  • Likier - 327   kcal/100g
  • Syrop cukrowy - 300   kcal/100g
  • Sok z limonki - 10   kcal/100g

Podobne przepisy