Katyk Domowy

zdrowe, smaczne, orzeźwiające - gotowanie w domu starego tureckiego Dania! Najpierw prawdopodobnie powiem ci, czym jest katyk - jest to sfermentowany produkt mleczny, który jest przygotowywany z mleka owczego, koziego lub bawolego. Co więcej, mleko musi być koniecznie przegotowane. W domu bardzo łatwo jest go przygotować, jeśli jest gotowy zakwas-katyk. Ale jeśli tak nie jest, będziesz musiał trochę spróbować. Oznacza to, że prawdziwy katyk (mniej więcej) otrzymasz dopiero po 5-7 fermentacji mleka. Jak to się robi. Mleko fermentuje się zsiadłym mlekiem. Następnie powstały produkt jest używany do następnego fermentacji i tak dalej. Aż dojdziesz do 7. :) To gdzieś siódmy zakwas i będzie coś podobnego do katyka.
NamiraAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 27 % 3 g
tłuszcze 27 % 3 g
węglowodany 45 % 5 g
66 kcal
IG: 100 / 0 / 0

metoda gotowania

Czas gotowania: 15 h

zagotuj naturalne, świeże mleko (owcze, kozie, bawole - w skrajnych przypadkach - krowie) w rondlu ze stali nierdzewnej lub emaliowanej, schłodź do 40 stopni. Następnie dodaj zsiadłe mleko (jeśli jest, to katyk) i wymieszaj. Owinąć patelnię ręcznikiem frotte, aby cała patelnia była zamknięta, lepiej jest również zgiąć krawędzie do wewnątrz. Pozostaw na 12 godzin. Należy to zrobić, aby bakterie rozproszyły się po mleku i zaczęły działać.

po 12 godzinach wyjmujemy patelnię i mieszamy katyk. Wlej go do czystego szklanego naczynia i włóż do lodówki. Tam katyk powinien zgęstnieć. Teraz możesz bezpiecznie jeść i zostawić 3 łyżki na następną partię katyka.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Zsiadłe mleko odtłuszczone - 38   kcal/100g
  • Zsiadłe mleko - 38   kcal/100g

Podobne przepisy