Katyk Domowy
skład / składniki
5
porcje:
metoda gotowania
zagotuj naturalne, świeże mleko (owcze, kozie, bawole - w skrajnych przypadkach - krowie) w rondlu ze stali nierdzewnej lub emaliowanej, schłodź do 40 stopni. Następnie dodaj zsiadłe mleko (jeśli jest, to katyk) i wymieszaj. Owinąć patelnię ręcznikiem frotte, aby cała patelnia była zamknięta, lepiej jest również zgiąć krawędzie do wewnątrz. Pozostaw na 12 godzin. Należy to zrobić, aby bakterie rozproszyły się po mleku i zaczęły działać.
po 12 godzinach wyjmujemy patelnię i mieszamy katyk. Wlej go do czystego szklanego naczynia i włóż do lodówki. Tam katyk powinien zgęstnieć. Teraz możesz bezpiecznie jeść i zostawić 3 łyżki na następną partię katyka.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Zsiadłe mleko odtłuszczone - 38 kcal/100g
- Zsiadłe mleko - 38 kcal/100g