skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić kompot z moreli? Aby przygotować kompot, przygotuj wszystkie niezbędne składniki. Morele wybierz dojrzałe, ale jędrne. I natychmiast zamknij kompot z zebranych moreli, w przeciwnym razie mogą się zepsuć. Wybierz owoce bez uszkodzeń.
Krok 2:
Dobrze spłucz przygotowane morele pod bieżącą wodą z zanieczyszczeń. Pokrój każdą morelę na pół i usuń pestkę. Kości można wyrzucić.
Krok 3:
Dobrze spłucz słoiki z kompotem sodą i dokładnie spłucz ciepłą wodą. Napełnij słoik połówkami moreli w 1/2 lub 1/3. Im więcej moreli w słoiku, tym bogatszy będzie smak gotowego kompotu. Ale jednocześnie w banku będzie mniej samego kompotu.
Krok 4:
Osobno zagotuj wodę i zalej morele wrzącą wodą do samej góry. Przykryj i odstaw na 15-20 minut, aby morele dobrze się rozgrzały. Nie sterylizuję słoików na kompot. Wystarczy, że wlewa się do nich wrzącą wodę.
Krok 5:
Następnie odcedź gorącą wodę ze słoika do rondla i dodaj cukier. Postaw garnek na ogniu i doprowadź syrop do aktywnego wrzenia. Gotuj na wolnym ogniu przez kilka minut. Przykryj pozostałe morele pokrywką i ręcznikiem na wierzchu, aby się nie ochłodziły.
Krok 6:
Gotowy wrzący syrop napełnij morele po raz drugi do samej góry i szczelnie zamknij pokrywkami.
Krok 7:
Odwróć gotowe słoiki z kompotem i sprawdź, czy nie ma wycieków. Całkowicie ostudź kompot i umieść go w chłodnym miejscu do przechowywania. Może to być piwnica lub Piwnica. Otwórz słoik pachnącego kompotu zimą i wróć do lata! Miłego poczęstunku!
w ten sposób możesz zbierać kompoty z dowolnych owoców lub jagód. Spróbuj eksperymentować z różnymi kombinacjami smakowymi.
do gotowania lepiej jest użyć neutralnej pod względem smaku wody filtrowanej lub butelkowanej. Jeśli używasz wody z kranu, pamiętaj, że może ona nadać potrawie nieprzyjemny charakterystyczny smak.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Morele - 46 kcal/100g
- Morele w puszkach - 50 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g