Sałatka z mięsa kraba i kukurydzy

pyszne połączenie prostych potraw w delikatnej sałatce! Sałatka z mięsa kraba i kukurydzy to delikatna sałatka, która łączy w sobie słodycz kukurydzy w puszkach, bogaty smak kraba i wartość odżywczą ryżu. Takie danie idealnie pasuje do świątecznej uczty lub zwykłej kolacji dla rodziny.
AnastasiaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 30 % 12 g
tłuszcze 30 % 12 g
węglowodany 40 % 16 g
218 kcal
IG: 0 / 100 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 30 min

jak zrobić sałatkę z mięsa kraba i kukurydzy? Aby skrócić czas przygotowania sałatki przed podaniem, lepiej ugotować ryż i jajka z wyprzedzeniem. Mogą poczekać w lodówce już gotowe. Jajka ugotować na twardo. Ryż zalać dużą ilością wody, dodać sól i gotować do miękkości. Następnie wrzuć do durszlaka i spłucz dużą ilością zimnej wody, aby ryż ostygł i nie sklejał się później. Mięso kraba należy również wcześniej wyjąć z lodówki, aby miało czas na rozmrożenie przed krojeniem.

rozmrożone mięso kraba pokrój w duże paski. W razie potrzeby można go zastąpić paluszkami krabowymi. Przenieś do dużej salaterki, w której połączysz wszystkie produkty w jedno danie. Dodaj schłodzony ryż do mięsa.

twardy ser zetrzyj na grubej tarce i wyślij do miski na przyszłą sałatkę. Otwórz puszkę kukurydzy, spuść płyn, nie spłukuj. Dodaj kukurydzę do wspólnego pojemnika.

jajka obrać i pokroić w kostkę w dowolnym rozmiarze, zgodnie z życzeniem. Dodaj do mieszanki mięsa kraba, kukurydzy i ryżu.

wszystkie składniki sałatki są przygotowane, można je mieszać i podawać. Jeśli danie jest przygotowane na uroczyste wydarzenie, na tym etapie możesz zatrzymać się, przykryć i wysłać do lodówki. Lepiej doprawić sałatkę przed podaniem, wtedy okaże się tak smaczna i świeża, jak to tylko możliwe.

dodaj niewielką ilość soli, majonez do dressingu i wymieszaj, uważając, aby nie rozgnieść zbyt mocno jajek. Aby rozjaśnić danie i uczynić jego smak jeszcze bardziej delikatnym i lekkim, możesz wziąć połowę porcji majonezu, a drugą część zastąpić kwaśną śmietaną - wszystko zależy od osobistych preferencji smakowych.

tuż przed podaniem przenieś schłodzoną sałatkę do ładnej salaterki lub naczynia do serwowania dla każdego gościa i podawaj. Jeśli chcesz, możesz ozdobić zielenią.

smacznego!

ważne! Aby dania z ryżem były niezmiennie smaczne, przeczytaj artykuł o zawiłościach wyboru ryżu i sekretach jego przygotowania .

majonez lepiej zrobić samemu. Będzie smaczniejszy i zdrowszy. Zobacz tutaj ciekawe domowe przepisy na majonez.
jako dressing można również użyć nie tylko majonezu, ale także śmietany lub jogurtu naturalnego. Można je przyjmować osobno lub mieszać z majonezem w dowolnej proporcji do smaku - zmniejszy to zawartość kalorii w naczyniu.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Dziki ryż surowy - 353   kcal/100g
  • Ryż brązowy surowy - 360   kcal/100g
  • Ryż brązowy gotowany - 119   kcal/100g
  • Ryż biały witaminizowany surowy - 363   kcal/100g
  • Ryż biały witaminizowany gotowany - 109   kcal/100g
  • Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami surowy - 369   kcal/100g
  • Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami gotowany - 106   kcal/100g
  • Ryż instant suchy - 374   kcal/100g
  • Ryż instant gotowy do spożycia - 109   kcal/100g
  • Rys - 344   kcal/100g
  • Ser"Holenderski" - 352   kcal/100g
  • Ser "szwajcarski" - 335   kcal/100g
  • Ser "rosyjski" - 366   kcal/100g
  • Ser "Kostroma" - 345   kcal/100g
  • Ser"Jarosław" - 361   kcal/100g
  • Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356   kcal/100g
  • Ser "Radziecki" - 400   kcal/100g
  • Ser"stepowy" - 362   kcal/100g
  • Ser "uglicki" - 347   kcal/100g
  • Ser "poshechonsky" - 350   kcal/100g
  • Ser "Lambert" - 377   kcal/100g
  • Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400   kcal/100g
  • Ser "Chester" 50% tłuszczu - 363   kcal/100g
  • Ser "edamere" 40% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395   kcal/100g
  • Ser Emmental 45% tłuszczu - 420   kcal/100g
  • Ser gouda o zawartości tłuszczu 45 % - 356   kcal/100g
  • Ser "aiadeus" - 364   kcal/100g
  • Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360   kcal/100g
  • Ser "lo spalmino" - 61   kcal/100g
  • Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401   kcal/100g
  • Ser biały - 100   kcal/100g
  • Ser żółty tłusty - 260   kcal/100g
  • Ser Ałtajski - 355   kcal/100g
  • Kowieński ser - 355   kcal/100g
  • Ser Łotewski - 316   kcal/100g
  • Ser Limburger - 327   kcal/100g
  • Litewski ser - 250   kcal/100g
  • Ser Jeziorny - 350   kcal/100g
  • Gruyere ser - 396   kcal/100g
  • Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502   kcal/100g
  • Majonez lekki - 260   kcal/100g
  • Majonez Prowansalski - 624   kcal/100g
  • Majonez "prowansalski" - 627   kcal/100g
  • Majonez stołowy - 627   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Kukurydza cukrowa w puszkach - 79   kcal/100g
  • Kraby w puszkach - 85   kcal/100g

Podobne przepisy