skład / składniki
metoda gotowania
jak zrobić sałatkę z mięsa kraba i kukurydzy? Aby skrócić czas przygotowania sałatki przed podaniem, lepiej ugotować ryż i jajka z wyprzedzeniem. Mogą poczekać w lodówce już gotowe. Jajka ugotować na twardo. Ryż zalać dużą ilością wody, dodać sól i gotować do miękkości. Następnie wrzuć do durszlaka i spłucz dużą ilością zimnej wody, aby ryż ostygł i nie sklejał się później. Mięso kraba należy również wcześniej wyjąć z lodówki, aby miało czas na rozmrożenie przed krojeniem.
rozmrożone mięso kraba pokrój w duże paski. W razie potrzeby można go zastąpić paluszkami krabowymi. Przenieś do dużej salaterki, w której połączysz wszystkie produkty w jedno danie. Dodaj schłodzony ryż do mięsa.
twardy ser zetrzyj na grubej tarce i wyślij do miski na przyszłą sałatkę. Otwórz puszkę kukurydzy, spuść płyn, nie spłukuj. Dodaj kukurydzę do wspólnego pojemnika.
jajka obrać i pokroić w kostkę w dowolnym rozmiarze, zgodnie z życzeniem. Dodaj do mieszanki mięsa kraba, kukurydzy i ryżu.
wszystkie składniki sałatki są przygotowane, można je mieszać i podawać. Jeśli danie jest przygotowane na uroczyste wydarzenie, na tym etapie możesz zatrzymać się, przykryć i wysłać do lodówki. Lepiej doprawić sałatkę przed podaniem, wtedy okaże się tak smaczna i świeża, jak to tylko możliwe.
dodaj niewielką ilość soli, majonez do dressingu i wymieszaj, uważając, aby nie rozgnieść zbyt mocno jajek. Aby rozjaśnić danie i uczynić jego smak jeszcze bardziej delikatnym i lekkim, możesz wziąć połowę porcji majonezu, a drugą część zastąpić kwaśną śmietaną - wszystko zależy od osobistych preferencji smakowych.
tuż przed podaniem przenieś schłodzoną sałatkę do ładnej salaterki lub naczynia do serwowania dla każdego gościa i podawaj. Jeśli chcesz, możesz ozdobić zielenią.
smacznego!
ważne! Aby dania z ryżem były niezmiennie smaczne, przeczytaj artykuł o zawiłościach wyboru ryżu i sekretach jego przygotowania .
majonez lepiej zrobić samemu. Będzie smaczniejszy i zdrowszy. Zobacz tutaj ciekawe
domowe przepisy na majonez.
jako dressing można również użyć nie tylko majonezu, ale także śmietany lub jogurtu naturalnego. Można je przyjmować osobno lub mieszać z majonezem w dowolnej proporcji do smaku - zmniejszy to zawartość kalorii w naczyniu.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Dziki ryż surowy - 353 kcal/100g
- Ryż brązowy surowy - 360 kcal/100g
- Ryż brązowy gotowany - 119 kcal/100g
- Ryż biały witaminizowany surowy - 363 kcal/100g
- Ryż biały witaminizowany gotowany - 109 kcal/100g
- Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami surowy - 369 kcal/100g
- Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami gotowany - 106 kcal/100g
- Ryż instant suchy - 374 kcal/100g
- Ryż instant gotowy do spożycia - 109 kcal/100g
- Rys - 344 kcal/100g
- Ser"Holenderski" - 352 kcal/100g
- Ser "szwajcarski" - 335 kcal/100g
- Ser "rosyjski" - 366 kcal/100g
- Ser "Kostroma" - 345 kcal/100g
- Ser"Jarosław" - 361 kcal/100g
- Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356 kcal/100g
- Ser "Radziecki" - 400 kcal/100g
- Ser"stepowy" - 362 kcal/100g
- Ser "uglicki" - 347 kcal/100g
- Ser "poshechonsky" - 350 kcal/100g
- Ser "Lambert" - 377 kcal/100g
- Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400 kcal/100g
- Ser "Chester" 50% tłuszczu - 363 kcal/100g
- Ser "edamere" 40% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395 kcal/100g
- Ser Emmental 45% tłuszczu - 420 kcal/100g
- Ser gouda o zawartości tłuszczu 45 % - 356 kcal/100g
- Ser "aiadeus" - 364 kcal/100g
- Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360 kcal/100g
- Ser "lo spalmino" - 61 kcal/100g
- Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401 kcal/100g
- Ser biały - 100 kcal/100g
- Ser żółty tłusty - 260 kcal/100g
- Ser Ałtajski - 355 kcal/100g
- Kowieński ser - 355 kcal/100g
- Ser Łotewski - 316 kcal/100g
- Ser Limburger - 327 kcal/100g
- Litewski ser - 250 kcal/100g
- Ser Jeziorny - 350 kcal/100g
- Gruyere ser - 396 kcal/100g
- Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502 kcal/100g
- Majonez lekki - 260 kcal/100g
- Majonez Prowansalski - 624 kcal/100g
- Majonez "prowansalski" - 627 kcal/100g
- Majonez stołowy - 627 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Kukurydza cukrowa w puszkach - 79 kcal/100g
- Kraby w puszkach - 85 kcal/100g