skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotowujemy wszystkie składniki do przygotowania chrupiącego ciasta na cheburek. Wodę mineralną schładzamy z wyprzedzeniem w lodówce przez 1 godzinę, a nawet po tym lepiej jest na chwilę włożyć wodę do zamrażarki. Warto również zauważyć, że woda musi być silnie gazowana. Czynniki te są kluczem do chrupiącej, przewiewnej, cienkiej skórki.
Krok 2:
Jajko kurze za pomocą miksera ubij z cukrem i solą. Następnie zaczynamy wlewać mocno schłodzoną wodę mineralną cienkim strumieniem, kontynuując ubijanie masy mikserem do bujnej piany. Wlej olej roślinny i ubij jeszcze kilka minut.
Krok 3:
Przesiej mąkę pszenną do czystego głębokiego pojemnika. W środku robimy wgłębienie i wlewamy do tego wgłębienia ubitą bujną masę.
Krok 4:
Zagniataj ciasto najpierw drewnianą łyżką, a następnie rękami, aż ciasto połączy się w jedną kulkę. Następnie posyp powierzchnię roboczą mąką i rozłóż na niej ciasto, Kontynuuj ugniatanie ciasta rękami przez kolejne 7-10 minut, aby stało się elastyczne i miękkie. Ciasto w żadnym wypadku nie powinno przyklejać się do rąk, w przeciwnym razie podczas rzeźbienia ciasta będą się kleić. Przygotowane ciasto przenosimy do plastikowej torby i wkładamy do lodówki na 1 godzinę.
Krok 5:
Następnie rozwałkuj gotowe ciasto w koła, rozłóż ulubione nadzienie, uformuj czebureki i usmaż je w dużej ilości oleju.
istnieją inne przepisy na przygotowanie ciasta na cheburek (ciasto na kefirze, na wódce, na piwie, krem, chude), ale moim zdaniem jest to jeden z najlepszych. Po pierwsze, okazuje się bardzo smaczny, a po drugie, jest dość ekonomiczny, ponieważ zestaw produktów jest minimalny, a same produkty są niedrogie.
farsz oczywiście polecam gotować mięso z jagnięciny i wołowiny, dodając drobno posiekaną cebulę dla soczystości. Jednak dziś gospodynie domowe przygotowują czebureki z ziemniakami, serem i grzybami, a nawet dodają dynię. Ogólnie rzecz biorąc, możesz eksperymentować z nadzieniem.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda mineralna - 0 kcal/100g