ciasto na chebureki chrupiące na wodzie mineralnej

to cienkie i chrupiące ciasto nadaje się do każdego nadzienia! Tradycyjne czebureki są przygotowywane z przaśnego ciasta, ale dziś istnieje wiele innych wersji ciasta do przygotowania pysznych i pachnących Czeburek. Jedną z tych opcji jest ciasto gotowane na wodzie mineralnej.
NikaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 15 % 7 g
tłuszcze 10 % 5 g
węglowodany 75 % 36 g
213 kcal
IG: 0 / 0 / 100

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotowujemy wszystkie składniki do przygotowania chrupiącego ciasta na cheburek. Wodę mineralną schładzamy z wyprzedzeniem w lodówce przez 1 godzinę, a nawet po tym lepiej jest na chwilę włożyć wodę do zamrażarki. Warto również zauważyć, że woda musi być silnie gazowana. Czynniki te są kluczem do chrupiącej, przewiewnej, cienkiej skórki.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Jajko kurze za pomocą miksera ubij z cukrem i solą. Następnie zaczynamy wlewać mocno schłodzoną wodę mineralną cienkim strumieniem, kontynuując ubijanie masy mikserem do bujnej piany. Wlej olej roślinny i ubij jeszcze kilka minut.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Przesiej mąkę pszenną do czystego głębokiego pojemnika. W środku robimy wgłębienie i wlewamy do tego wgłębienia ubitą bujną masę.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Zagniataj ciasto najpierw drewnianą łyżką, a następnie rękami, aż ciasto połączy się w jedną kulkę. Następnie posyp powierzchnię roboczą mąką i rozłóż na niej ciasto, Kontynuuj ugniatanie ciasta rękami przez kolejne 7-10 minut, aby stało się elastyczne i miękkie. Ciasto w żadnym wypadku nie powinno przyklejać się do rąk, w przeciwnym razie podczas rzeźbienia ciasta będą się kleić. Przygotowane ciasto przenosimy do plastikowej torby i wkładamy do lodówki na 1 godzinę.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Następnie rozwałkuj gotowe ciasto w koła, rozłóż ulubione nadzienie, uformuj czebureki i usmaż je w dużej ilości oleju.

istnieją inne przepisy na przygotowanie ciasta na cheburek (ciasto na kefirze, na wódce, na piwie, krem, chude), ale moim zdaniem jest to jeden z najlepszych. Po pierwsze, okazuje się bardzo smaczny, a po drugie, jest dość ekonomiczny, ponieważ zestaw produktów jest minimalny, a same produkty są niedrogie.
farsz oczywiście polecam gotować mięso z jagnięciny i wołowiny, dodając drobno posiekaną cebulę dla soczystości. Jednak dziś gospodynie domowe przygotowują czebureki z ziemniakami, serem i grzybami, a nawet dodają dynię. Ogólnie rzecz biorąc, możesz eksperymentować z nadzieniem.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda mineralna - 0   kcal/100g

Podobne przepisy