twarożek Blancmange
skład / składniki
8
porcje:
gotowanie krok po kroku
zaczynamy więc od przetarcia twarogu przez sito lub zmiażdżenia go w moździerzu. Następnie dokładnie wymieszaj z granulowanym cukrem i kwaśną śmietaną. Teraz namocz żelatynę w 50 mililitrach ciepłego mleka i pozostaw do pęcznienia. Zwykle zajmuje to około 15-20 minut. Teraz bierzemy pozostałe mleko (50 mililitrów), podgrzewamy je, ale nie gotujemy, a następnie wlewamy do niego cienkim strumieniem mleka z spęcznioną żelatyną, mieszamy. Teraz bierzemy ananasy w puszkach i drobno je kroimy, jeśli to konieczne. Teraz wymieszaj twaróg z owocami i żelatyną, wlej do małych foremek i wstaw do lodówki na około 3-4 godziny.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Twaróg 40% tłuszczu - 466 kcal/100g
- Twaróg 20% tłuszczu - 233 kcal/100g
- Twaróg 18% tłuszczu - 226 kcal/100g
- Twaróg 10% tłuszczu - 156 kcal/100g
- Twaróg beztłuszczowy - 75 kcal/100g
- Twarożek ze śmietaną - 260 kcal/100g
- Twaróg owocowy - 147 kcal/100g
- Twaróg łagodny dietetyczny - 170 kcal/100g
- Twaróg "vitalinia" - 64 kcal/100g
- Twarożek "poranny" ("Danon") bez cukru - 91 kcal/100g
- Twaróg - 156 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Żelatyna - 355 kcal/100g