skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić koktajl z arbuza? Przygotuj składniki. Wybierz dojrzały arbuz. Jak wybrać arbuza? Dojrzały arbuz ma zwykle suchy ogon, żółto-brązową plamę ziemi i głuchy dźwięk podczas stukania. Z niedojrzałego arbuza napój okaże się bez smaku. Cukier można wziąć biały lub brązowy. Cytryna wybierz jasnożółty bez plam i uszkodzeń. Weź oczyszczoną wodę. Lód można przygotować wcześniej z czystej wody. Mięta cytrynowa lub pieprzowa jest odpowiednia.
Krok 2:
Arbuz dobrze umyj mydłem i miękką szczotką, aby zmyć brud i zarazki. Umyj cytrynę mydłem i szczoteczką, a także zalej wrzącą wodą, aby zmyć woskową powłokę, którą zwykle traktuje się cytrusami.
Krok 3:
Pokrój arbuza i uwolnij go ze skórki. Potrzebujemy tylko miazgi.
Krok 4:
Pokrój miąższ arbuza na kawałki, usuwając nasiona. Jeśli nasiona dostaną się do blendera, smak koktajlu może zostać zniszczony.
Krok 5:
Przygotowując składniki, nie zapomnij usunąć skórki z cytryny, nie będziemy jej potrzebować. Może być stosowany w innych potrawach. Obierz cytrynę z białych skór i pestek, w przeciwnym razie nadadzą potrawie gorycz. Pokrój cytrynę w plasterki.
Krok 6:
Umieść krążki cytryny w misce blendera.
Krok 7:
Dodaj połowę cukru do cytryny.
Krok 8:
Następnie połóż miąższ arbuza i posyp resztą cukru. Cukier może wymagać mniej lub więcej, ponieważ arbuzy mają różne stopnie zawartości cukru, a cytryny mogą być mniej lub bardziej kwaśne. Skoncentruj się na swoim guście.
Krok 9:
Ubij kawałki arbuza, cytrynę i cukier w blenderze, aż będą papkowate. Nie zajmie to więcej niż minutę. Ale skup się na swojej technice, być może będziesz potrzebować więcej czasu.
Krok 10:
Wlej przygotowaną wodę do masy owocowej. Woda musi być oczyszczona. Jeśli weźmiesz wodę z kranu, smak napoju może stać się nieprzyjemny.
Krok 11:
Jeszcze raz ubij koktajl w blenderze. Pojawi się różowa pianka, co oznacza, że składniki są dobrze wymieszane.
Krok 12:
Odcedź masę przez drobne sito lub gazę. Odcedzony napój jest łatwiejszy i przyjemniejszy do picia. Ale jeśli lubisz koktajl z miąższem, możesz go zostawić.
Krok 13:
Wlej gotowy koktajl do wysokich szklanek. Są wygodne do trzymania w dłoni i picia przez słomkę koktajlową.
Krok 14:
Dodaj kostki lodu do napoju, aby ostygł i lepiej smakował. Jeśli arbuz został wcześniej schłodzony, możesz nie dodawać lodu. Lub schłodzić gotowy napój w lodówce.
Krok 15:
Udekoruj koktajl plasterkami owoców i gałązkami mięty. Podawaj schłodzony koktajl do stołu. Smacznego!
zamiast cukru można użyć słodzika.
do gotowania lepiej jest użyć neutralnej pod względem smaku wody filtrowanej lub butelkowanej. Jeśli używasz wody z kranu, pamiętaj, że może ona nadać potrawie nieprzyjemny charakterystyczny smak.
jak zrobić lód? Aby uzyskać klarowność, użyj zimnej przegotowanej lub nie gazowanej wody oczyszczonej. Nie bierz wody z kranu, nada napojowi nieprzyjemny smak. Gotuj wodę przez około 2 minuty. Ostudzić. Powtórz gotowanie. Schłodzić do temperatury pokojowej. Wlać do foremek do lodu. Włóż do zamrażarki, aż całkowicie stwardnieje.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cytryna - 16 kcal/100g
- Skórka z cytryny - 47 kcal/100g
- Mięta świeża - 49 kcal/100g
- Mięta suszona - 285 kcal/100g
- Mięta - 49 kcal/100g
- Arbuz - 25 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Lód - 0 kcal/100g