koktajl z arbuza

bardzo szybki, bardzo smaczny letni napój. Koktajl z arbuza spodoba się wielu, zwłaszcza dzieciom. Świetnie orzeźwia w upale. Przygotowanie jest bardzo proste i możesz uzupełnić koktajl według własnego gustu: cytrynę zastąpić pomarańczą lub limonką lub dodać truskawki-fantazjuj !
NataliaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 0 % 0 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 100 % 6 g
24 kcal
IG: 0 / 0 / 100

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 15 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić koktajl z arbuza? Przygotuj składniki. Wybierz dojrzały arbuz. Jak wybrać arbuza? Dojrzały arbuz ma zwykle suchy ogon, żółto-brązową plamę ziemi i głuchy dźwięk podczas stukania. Z niedojrzałego arbuza napój okaże się bez smaku. Cukier można wziąć biały lub brązowy. Cytryna wybierz jasnożółty bez plam i uszkodzeń. Weź oczyszczoną wodę. Lód można przygotować wcześniej z czystej wody. Mięta cytrynowa lub pieprzowa jest odpowiednia.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Arbuz dobrze umyj mydłem i miękką szczotką, aby zmyć brud i zarazki. Umyj cytrynę mydłem i szczoteczką, a także zalej wrzącą wodą, aby zmyć woskową powłokę, którą zwykle traktuje się cytrusami.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Pokrój arbuza i uwolnij go ze skórki. Potrzebujemy tylko miazgi.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Pokrój miąższ arbuza na kawałki, usuwając nasiona. Jeśli nasiona dostaną się do blendera, smak koktajlu może zostać zniszczony.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Przygotowując składniki, nie zapomnij usunąć skórki z cytryny, nie będziemy jej potrzebować. Może być stosowany w innych potrawach. Obierz cytrynę z białych skór i pestek, w przeciwnym razie nadadzą potrawie gorycz. Pokrój cytrynę w plasterki.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Umieść krążki cytryny w misce blendera.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Dodaj połowę cukru do cytryny.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Następnie połóż miąższ arbuza i posyp resztą cukru. Cukier może wymagać mniej lub więcej, ponieważ arbuzy mają różne stopnie zawartości cukru, a cytryny mogą być mniej lub bardziej kwaśne. Skoncentruj się na swoim guście.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Ubij kawałki arbuza, cytrynę i cukier w blenderze, aż będą papkowate. Nie zajmie to więcej niż minutę. Ale skup się na swojej technice, być może będziesz potrzebować więcej czasu.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Wlej przygotowaną wodę do masy owocowej. Woda musi być oczyszczona. Jeśli weźmiesz wodę z kranu, smak napoju może stać się nieprzyjemny.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Jeszcze raz ubij koktajl w blenderze. Pojawi się różowa pianka, co oznacza, że składniki są dobrze wymieszane.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Odcedź masę przez drobne sito lub gazę. Odcedzony napój jest łatwiejszy i przyjemniejszy do picia. Ale jeśli lubisz koktajl z miąższem, możesz go zostawić.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Wlej gotowy koktajl do wysokich szklanek. Są wygodne do trzymania w dłoni i picia przez słomkę koktajlową.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Dodaj kostki lodu do napoju, aby ostygł i lepiej smakował. Jeśli arbuz został wcześniej schłodzony, możesz nie dodawać lodu. Lub schłodzić gotowy napój w lodówce.

  15. Krok 15:

    Krok 15.

    Udekoruj koktajl plasterkami owoców i gałązkami mięty. Podawaj schłodzony koktajl do stołu. Smacznego!

zamiast cukru można użyć słodzika.

do gotowania lepiej jest użyć neutralnej pod względem smaku wody filtrowanej lub butelkowanej. Jeśli używasz wody z kranu, pamiętaj, że może ona nadać potrawie nieprzyjemny charakterystyczny smak.

jak zrobić lód? Aby uzyskać klarowność, użyj zimnej przegotowanej lub nie gazowanej wody oczyszczonej. Nie bierz wody z kranu, nada napojowi nieprzyjemny smak. Gotuj wodę przez około 2 minuty. Ostudzić. Powtórz gotowanie. Schłodzić do temperatury pokojowej. Wlać do foremek do lodu. Włóż do zamrażarki, aż całkowicie stwardnieje.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cytryna - 16   kcal/100g
  • Skórka z cytryny - 47   kcal/100g
  • Mięta świeża - 49   kcal/100g
  • Mięta suszona - 285   kcal/100g
  • Mięta - 49   kcal/100g
  • Arbuz - 25   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Lód - 0   kcal/100g

Podobne przepisy