Sałatka Mimoza z kurczakiem

kolejna opcja ulubionej sałatki. Przygotuj się na wakacje! Mimoza z kurczakiem to jedna z najpopularniejszych i najbardziej lubianych sałatek. Ten przepis sugeruje przygotowanie go z dodatkiem jabłka, które nadaje mu zwykły smak. Sałatka jest bardzo przewiewna i lekka.
angelaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 46 % 13 g
tłuszcze 46 % 13 g
węglowodany 7 % 2 g
173 kcal
IG: 100 / 0 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 45 min

jak zrobić sałatkę Mimoza z kurczakiem? Przygotuj składniki:

1. Obierz i drobno posiekaj cebulę, zalej wodą zmieszaną z octem. Pozostaw na 15 minut.

2. Pierś, wcześniej ugotowaną i schłodzoną, pokrój na małe kawałki.

3. Jajka obrać, podzielić na białka i żółtka. Zetrzyj białka na średniej tarce, odłóż na razie żółtka.

4. Obierz marchewki, zetrzyj je, a także białka.

5. Jabłko umyć, obrać, wyciąć rdzeń, a następnie zetrzeć w ten sam sposób-na średniej tarce.

6. na średniej tarce zetrzyj ser.

7. Odcedź płyn z cebuli, lekko go wyciśnij.

zaczynamy zbierać sałatkę:

8. Połóż kurczaka na dnie salaterki , a na nim cebulę. Posmaruj majonezem na wierzchu.

9. Następna warstwa to białka. Ponownie posmaruj majonezem.

10. Rozłóż ser na białkach , jabłka na serze i warstwę majonezu.

11. Włóż marchewki, posmaruj majonezem, a następnie włóż sałatkę do lodówki na 2-3 godziny.

12. Połóż ostatnią warstwę-z żółtek startych na średniej tarce, udekoruj gałązkami świeżego koperku.

sałatkę można podawać na stole!

majonez lepiej zrobić samemu. Będzie smaczniejszy i zdrowszy. Zobacz tutaj ciekawe przepisy na domowy majonez.
jako dressing można również użyć nie tylko majonezu, ale także śmietany lub jogurtu naturalnego. Można je przyjmować osobno lub mieszać z majonezem w dowolnej proporcji do smaku - zmniejszy to zawartość kalorii w naczyniu.

pamiętaj, aby umyć jajka przed użyciem, ponieważ nawet pozornie czysta skorupa może zawierać szkodliwe bakterie. Najlepiej używać detergentów do żywności i pędzla.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Jabłka - 47   kcal/100g
  • Jabłka Suszone - 210   kcal/100g
  • Mus jabłkowy w puszkach - 61   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal / 100g
  • Gotowana marchewka - 25   kcal/100g
  • Ser"Holenderski" - 352   kcal/100g
  • Ser "szwajcarski" - 335   kcal/100g
  • Ser "rosyjski" - 366   kcal/100g
  • Ser "Kostroma" - 345   kcal/100g
  • Ser"Jarosław" - 361   kcal/100g
  • Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356   kcal/100g
  • Ser "Radziecki" - 400   kcal/100g
  • Ser"stepowy" - 362   kcal/100g
  • Ser "uglicki" - 347   kcal / 100g
  • Ser "poshechonsky" - 350   kcal/100g
  • Ser "Lambert" - 377   kcal/100g
  • Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400   kcal/100g
  • Ser Chester 50% tłuszczu - 363   kcal/100g
  • Ser "edamer" o zawartości tłuszczu 40% - 340   kcal/100g
  • Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395   kcal/100g
  • Ser "Emmental" 45% tłuszczu - 420   kcal/100g
  • Ser gouda o zawartości tłuszczu 45 % - 356   kcal/100g
  • Ser "aiadeus" - 364   kcal/100g
  • Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360   kcal / 100g
  • Ser "lo spalmino" - 61   kcal/100g
  • Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401   kcal/100g
  • Ser biały - 100   kcal/100g
  • Ser żółty tłusty - 260   kcal/100g
  • Ser Ałtajski - 355   kcal/100g
  • Kowieński ser - 355   kcal/100g
  • Ser Łotewski - 316   kcal/100g
  • Ser Limburger - 327   kcal/100g
  • Litewski ser - 250   kcal/100g
  • Ser Jeziorny - 350   kcal / 100g
  • Gruyere ser - 396   kcal/100g
  • Koperek - 38   kcal / 100g
  • Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502   kcal/100g
  • Majonez lekki - 260   kcal/100g
  • Majonez Prowansalski - 624   kcal/100g
  • Majonez "prowansalski" - 627   kcal/100g
  • Majonez stołowy - 627   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Pierś z kurczaka - 113   kcal/100g
  • Ocet stołowy - 11   kcal / 100g

Podobne przepisy