skład / składniki
metoda gotowania
jak zrobić sałatkę Mimoza z kurczakiem? Przygotuj składniki:
1. Obierz i drobno posiekaj cebulę, zalej wodą zmieszaną z octem. Pozostaw na 15 minut.
2. Pierś, wcześniej ugotowaną i schłodzoną, pokrój na małe kawałki.
3. Jajka obrać, podzielić na białka i żółtka. Zetrzyj białka na średniej tarce, odłóż na razie żółtka.
4. Obierz marchewki, zetrzyj je, a także białka.
5. Jabłko umyć, obrać, wyciąć rdzeń, a następnie zetrzeć w ten sam sposób-na średniej tarce.
6. na średniej tarce zetrzyj ser.
7. Odcedź płyn z cebuli, lekko go wyciśnij.
zaczynamy zbierać sałatkę:
8. Połóż kurczaka na dnie salaterki , a na nim cebulę. Posmaruj majonezem na wierzchu.
9. Następna warstwa to białka. Ponownie posmaruj majonezem.
10. Rozłóż ser na białkach , jabłka na serze i warstwę majonezu.
11. Włóż marchewki, posmaruj majonezem, a następnie włóż sałatkę do lodówki na 2-3 godziny.
12. Połóż ostatnią warstwę-z żółtek startych na średniej tarce, udekoruj gałązkami świeżego koperku.
sałatkę można podawać na stole!
majonez lepiej zrobić samemu. Będzie smaczniejszy i zdrowszy. Zobacz tutaj ciekawe
przepisy na domowy majonez.
jako dressing można również użyć nie tylko majonezu, ale także śmietany lub jogurtu naturalnego. Można je przyjmować osobno lub mieszać z majonezem w dowolnej proporcji do smaku - zmniejszy to zawartość kalorii w naczyniu.
pamiętaj, aby umyć jajka przed użyciem, ponieważ nawet pozornie czysta skorupa może zawierać szkodliwe bakterie. Najlepiej używać detergentów do żywności i pędzla.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Jabłka - 47 kcal/100g
- Jabłka Suszone - 210 kcal/100g
- Mus jabłkowy w puszkach - 61 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal / 100g
- Gotowana marchewka - 25 kcal/100g
- Ser"Holenderski" - 352 kcal/100g
- Ser "szwajcarski" - 335 kcal/100g
- Ser "rosyjski" - 366 kcal/100g
- Ser "Kostroma" - 345 kcal/100g
- Ser"Jarosław" - 361 kcal/100g
- Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356 kcal/100g
- Ser "Radziecki" - 400 kcal/100g
- Ser"stepowy" - 362 kcal/100g
- Ser "uglicki" - 347 kcal / 100g
- Ser "poshechonsky" - 350 kcal/100g
- Ser "Lambert" - 377 kcal/100g
- Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400 kcal/100g
- Ser Chester 50% tłuszczu - 363 kcal/100g
- Ser "edamer" o zawartości tłuszczu 40% - 340 kcal/100g
- Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395 kcal/100g
- Ser "Emmental" 45% tłuszczu - 420 kcal/100g
- Ser gouda o zawartości tłuszczu 45 % - 356 kcal/100g
- Ser "aiadeus" - 364 kcal/100g
- Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360 kcal / 100g
- Ser "lo spalmino" - 61 kcal/100g
- Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401 kcal/100g
- Ser biały - 100 kcal/100g
- Ser żółty tłusty - 260 kcal/100g
- Ser Ałtajski - 355 kcal/100g
- Kowieński ser - 355 kcal/100g
- Ser Łotewski - 316 kcal/100g
- Ser Limburger - 327 kcal/100g
- Litewski ser - 250 kcal/100g
- Ser Jeziorny - 350 kcal / 100g
- Gruyere ser - 396 kcal/100g
- Koperek - 38 kcal / 100g
- Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502 kcal/100g
- Majonez lekki - 260 kcal/100g
- Majonez Prowansalski - 624 kcal/100g
- Majonez "prowansalski" - 627 kcal/100g
- Majonez stołowy - 627 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Pierś z kurczaka - 113 kcal/100g
- Ocet stołowy - 11 kcal / 100g