skład / składniki
metoda gotowania
1. Na początek przygotowujemy składniki:
- pieczarki dokładnie umyć, osuszyć ręcznikami papierowymi i pokroić w cienkie plasterki,
- obierz cebulę z łuski, spłucz zimną wodą, osusz ręcznikiem papierowym, a następnie pokrój w ćwiartki pierścieni,
- filet z kurczaka, który należy wcześniej ugotować w osolonej wodzie i całkowicie schłodzić, pokroić w drobną kostkę,
- oczyść jajka na twardo i całkowicie schłodzone ze skorupy, a następnie trzy oddzielnie na tarce białka i żółtka,
- suszone śliwki moczyć przez 10 minut w ciepłej wodzie, po czym dokładnie spłukać, osuszyć i pokroić w kostkę,
- kiszone ogórki kroimy również w kostkę.
2. Wlej olej roślinny na patelnię i podgrzej go na dużym ogniu, po czym nieznacznie zmniejsz ogrzewanie. Włóż cebulę na patelnię, smaż do miękkości przez kilka minut, a następnie dodaj pieczarki. Smażyć do miękkości (gotowanie zajmie około 5 minut, ponieważ pieczarki gotują się szybko). Zarówno cebula, jak i grzyby powinny stać się miękkie. Podczas smażenia posyp grzyby i cebulę czarnym pieprzem i solą do smaku. Dużo soli nie jest potrzebne, ponieważ sałatka zostanie posmarowana majonezem. Ostudzić powstałą mieszaninę cebuli i grzybów.
3. Na pięknym płaskim, szerokim talerzu układamy pierwszą warstwę sałatki-grzyby z cebulą. Nakładamy na nie siatkę majonezu. Następna warstwa to filet z kurczaka, na który ponownie nakłada się siatkę majonezu. Suszone śliwki układa się na filecie, majonez na wierzchu. Połóż marynowane ogórki na suszonych śliwkach, a następnie ponownie nałóż siatkę majonezową. Ostatnią warstwą kładziemy żółtka-na środku i układamy białka na obwodzie.
4. Udekoruj sałatkę. Z majonezu rysujemy pień , plamy-kawałki suszonych śliwek, trawę i koronę drzewa za pomocą gałązek pietruszki.
5. Gotową sałatkę wkładamy do lodówki na 30-60 minut, po czym można ją podawać.
smacznego! Świąteczny nastrój!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Pieczarki - 24 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Pietruszka - 45 kcal/100g
- Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502 kcal/100g
- Majonez lekki - 260 kcal/100g
- Majonez Prowansalski - 624 kcal/100g
- Majonez "prowansalski" - 627 kcal/100g
- Majonez stołowy - 627 kcal/100g
- Śliwka - 227 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Ogórki kiszone - 16 kcal / 100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g
- Pierś z kurczaka (filet) - 113 kcal/100g