Sałatka brzozowa z suszonymi śliwkami

kolejna wersja tej pysznej i popularnej sałatki. Sałatka brzozowa z warstwami suszonych śliwek jest już prawie klasycznym daniem na świąteczny stół. Ponadto taka sałatka nadaje się na każde wakacje. Wygląda pięknie, a smak jest doskonały. Sałatkę można podawać na urodziny, każde wiosenne święto, a nawet po prostu przygotować na przybycie gości. Na szczęście jest przygotowywany prosto i szybko.
Arina KotenAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 25 % 7 g
tłuszcze 50 % 14 g
węglowodany 25 % 7 g
171 kcal
IG: 100 / 0 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 2 h

1. Na początek przygotowujemy składniki:

- pieczarki dokładnie umyć, osuszyć ręcznikami papierowymi i pokroić w cienkie plasterki,

- obierz cebulę z łuski, spłucz zimną wodą, osusz ręcznikiem papierowym, a następnie pokrój w ćwiartki pierścieni,

- filet z kurczaka, który należy wcześniej ugotować w osolonej wodzie i całkowicie schłodzić, pokroić w drobną kostkę,

- oczyść jajka na twardo i całkowicie schłodzone ze skorupy, a następnie trzy oddzielnie na tarce białka i żółtka,

- suszone śliwki moczyć przez 10 minut w ciepłej wodzie, po czym dokładnie spłukać, osuszyć i pokroić w kostkę,

- kiszone ogórki kroimy również w kostkę.

2. Wlej olej roślinny na patelnię i podgrzej go na dużym ogniu, po czym nieznacznie zmniejsz ogrzewanie. Włóż cebulę na patelnię, smaż do miękkości przez kilka minut, a następnie dodaj pieczarki. Smażyć do miękkości (gotowanie zajmie około 5 minut, ponieważ pieczarki gotują się szybko). Zarówno cebula, jak i grzyby powinny stać się miękkie. Podczas smażenia posyp grzyby i cebulę czarnym pieprzem i solą do smaku. Dużo soli nie jest potrzebne, ponieważ sałatka zostanie posmarowana majonezem. Ostudzić powstałą mieszaninę cebuli i grzybów.

3. Na pięknym płaskim, szerokim talerzu układamy pierwszą warstwę sałatki-grzyby z cebulą. Nakładamy na nie siatkę majonezu. Następna warstwa to filet z kurczaka, na który ponownie nakłada się siatkę majonezu. Suszone śliwki układa się na filecie, majonez na wierzchu. Połóż marynowane ogórki na suszonych śliwkach, a następnie ponownie nałóż siatkę majonezową. Ostatnią warstwą kładziemy żółtka-na środku i układamy białka na obwodzie.

4. Udekoruj sałatkę. Z majonezu rysujemy pień , plamy-kawałki suszonych śliwek, trawę i koronę drzewa za pomocą gałązek pietruszki.

5. Gotową sałatkę wkładamy do lodówki na 30-60 minut, po czym można ją podawać.

smacznego! Świąteczny nastrój!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Pieczarki - 24   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Pietruszka - 45   kcal/100g
  • Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502   kcal/100g
  • Majonez lekki - 260   kcal/100g
  • Majonez Prowansalski - 624   kcal/100g
  • Majonez "prowansalski" - 627   kcal/100g
  • Majonez stołowy - 627   kcal/100g
  • Śliwka - 227   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Ogórki kiszone - 16   kcal / 100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g
  • Pierś z kurczaka (filet) - 113   kcal/100g

Podobne przepisy