ciasto z kwaśnej śmietany z prażonymi orzechami włoskimi

przepis to dar niebios! Proste i w stu procentach smaczne! Nie masz czasu na przygotowanie skomplikowanej uczty? Polecam ciasto z ciastek i śmietany. Przygotowuje się bardzo szybko, dosłownie w pośpiechu. Rano, po nocy do impregnacji, będzie gotowy na doskonałą ucztę. Na sobotnie lub niedzielne śniadanie to samo!
MariaSAuthor avatar
autor przepisu
zwycięzca Konkursu najlepszy przepis tygodnia 4-10 grudnia

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 11 % 6 g
tłuszcze 35 % 20 g
węglowodany 54 % 31 g
431 kcal
IG: 6 / 68 / 26

gotowanie krok po kroku

Czas gotowania: 12 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj produkty wymienione na liście składników. Będziesz potrzebował świeżej śmietany wysokiej jakości (20-25% tłuszczu), cukru, obranych orzechów włoskich i wszelkich kruchych ciasteczek. Wziąłem " Jubileuszowy bukiet. Możesz użyć płatków owsianych, zwykłych kwadratowych Ciasteczek o Smaku ghee, cukru lub słodkiego krakersa.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    W pojemniku połącz śmietanę z cukrem. Wymieszaj widelcem lub trzepaczką, aby kryształy cukru całkowicie się rozpuściły. Zamiast cukru możesz dodać substytut cukru zgodnie z instrukcją. Śmietanę można zastąpić serem mascarpone. Wtedy smak deseru będzie przypominał tiramisu. Aby uzyskać smak, dodaj cukier waniliowy (1 łyżka) lub wanilinę (na czubku noża). Pamiętaj, aby przeczytać instrukcje. W przypadku niewłaściwego użycia wanilina może nadać gorycz i zepsuć smak.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Który kształt byłby najlepszy? Używam szklanej kwadratowej formy. Ale każdy się nada, najważniejsze jest to, że ma wysokie krawędzie i pasują wszystkie warstwy ciasta. Jeśli masz okrągły, dzielony kształt, przykryj go folią spożywczą, aby krem nie wyciekł. Najpierw połóż kilka łyżek (2-3 łyżki stołowe) śmietany na dnie naczyń. Wygładź powierzchnię łyżką.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Ułóż część ciasteczek w pierwszej warstwie, nie pozostawiając między nimi szczelin. Skończyło się na trzech rzędach po trzy ciasteczka. Możesz mieć więcej lub mniej. Wszystko będzie zależeć od używanego formularza.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Kontynuuj układanie warstw śmietany i ciasteczek. Ostatnią powinna być gruba warstwa kremu. Powinien całkowicie przykryć ciasteczko, aby nie było widoczne.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Wierzch ciasta posyp lekko prażonymi na suchej patelni, a następnie posiekanymi nożem lub w blenderze orzechami włoskimi. Opcjonalnie można posypać proszkiem kakaowym, płatkami kokosowymi, okruchami ciastek... przykryj wierzch formy folią spożywczą.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Wstaw ciasto do lodówki na całą noc. W tym czasie będzie dobrze nasączony i będzie jeszcze smaczniejszy. Następnego ranka wyjmij, zdejmij folię. Pokrój w porcje. Podawaj z herbatą lub kawą.

proste i bardzo smaczne ciasto z kwaśnej śmietany!

jeśli lubisz, możesz ułożyć koła banana na każdej warstwie kremu. Nada smakołykowi przyjemny smak i aromat.

możesz udekorować deser startą czekoladą, konfiturą, krówką czekoladową, plasterkami owoców.

jeśli planujesz zjeść ciasto od razu, lekko zwilż każde ciastko w zimnym mleku. Powinien stać się bardziej miękki, ale nie zmoknąć i nie rozpaść się. W takim przypadku smakołyk nie musi być schowany przez całą noc w lodówce. Można go podawać po 1-2 godzinach impregnacji. 

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Orzechy włoskie - 650   kcal/100g
  • Czarny orzech angielski - 628   kcal/100g
  • Czarny orzech perski - 651   kcal/100g
  • Masło orzechowe - 925   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Kruche - 716   kcal/100g

Podobne przepisy