skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotuj produkty wymienione na liście składników. Będziesz potrzebował świeżej śmietany wysokiej jakości (20-25% tłuszczu), cukru, obranych orzechów włoskich i wszelkich kruchych ciasteczek. Wziąłem " Jubileuszowy bukiet. Możesz użyć płatków owsianych, zwykłych kwadratowych Ciasteczek o Smaku ghee, cukru lub słodkiego krakersa.
Krok 2:
W pojemniku połącz śmietanę z cukrem. Wymieszaj widelcem lub trzepaczką, aby kryształy cukru całkowicie się rozpuściły. Zamiast cukru możesz dodać substytut cukru zgodnie z instrukcją. Śmietanę można zastąpić serem mascarpone. Wtedy smak deseru będzie przypominał tiramisu. Aby uzyskać smak, dodaj cukier waniliowy (1 łyżka) lub wanilinę (na czubku noża). Pamiętaj, aby przeczytać instrukcje. W przypadku niewłaściwego użycia wanilina może nadać gorycz i zepsuć smak.
Krok 3:
Który kształt byłby najlepszy? Używam szklanej kwadratowej formy. Ale każdy się nada, najważniejsze jest to, że ma wysokie krawędzie i pasują wszystkie warstwy ciasta. Jeśli masz okrągły, dzielony kształt, przykryj go folią spożywczą, aby krem nie wyciekł. Najpierw połóż kilka łyżek (2-3 łyżki stołowe) śmietany na dnie naczyń. Wygładź powierzchnię łyżką.
Krok 4:
Ułóż część ciasteczek w pierwszej warstwie, nie pozostawiając między nimi szczelin. Skończyło się na trzech rzędach po trzy ciasteczka. Możesz mieć więcej lub mniej. Wszystko będzie zależeć od używanego formularza.
Krok 5:
Kontynuuj układanie warstw śmietany i ciasteczek. Ostatnią powinna być gruba warstwa kremu. Powinien całkowicie przykryć ciasteczko, aby nie było widoczne.
Krok 6:
Wierzch ciasta posyp lekko prażonymi na suchej patelni, a następnie posiekanymi nożem lub w blenderze orzechami włoskimi. Opcjonalnie można posypać proszkiem kakaowym, płatkami kokosowymi, okruchami ciastek... przykryj wierzch formy folią spożywczą.
Krok 7:
Wstaw ciasto do lodówki na całą noc. W tym czasie będzie dobrze nasączony i będzie jeszcze smaczniejszy. Następnego ranka wyjmij, zdejmij folię. Pokrój w porcje. Podawaj z herbatą lub kawą.
proste i bardzo smaczne ciasto z kwaśnej śmietany!
jeśli lubisz, możesz ułożyć koła banana na każdej warstwie kremu. Nada smakołykowi przyjemny smak i aromat.
możesz udekorować deser startą czekoladą, konfiturą, krówką czekoladową, plasterkami owoców.
jeśli planujesz zjeść ciasto od razu, lekko zwilż każde ciastko w zimnym mleku. Powinien stać się bardziej miękki, ale nie zmoknąć i nie rozpaść się. W takim przypadku smakołyk nie musi być schowany przez całą noc w lodówce. Można go podawać po 1-2 godzinach impregnacji.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Orzechy włoskie - 650 kcal/100g
- Czarny orzech angielski - 628 kcal/100g
- Czarny orzech perski - 651 kcal/100g
- Masło orzechowe - 925 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Kruche - 716 kcal/100g