domowy ser twarogowy

Spróbuj zrobić ser w domu! Domowy ser z twarogu jest całkiem realistyczny, jeśli postępujesz zgodnie z zaleceniami w tym przepisie. Taki ser zrób to sam jest niezwykle przydatny w diecie osób w każdym wieku i zawiera wiele minerałów i witamin. A jego koszt jest znacznie niższy niż analogi sprzedawane w sklepie.
katenokAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 41 % 9 g
tłuszcze 50 % 11 g
węglowodany 9 % 2 g
142 kcal
IG: 100 / 0 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 4 h

mleko i twarożek do robienia sera lepiej jest wziąć domowe, ale możesz spróbować zrobić taki ser z produktów sklepowych. Oczywiście ser nie będzie tak smaczny i pożywny, ale bardziej dietetyczny.

1. Mleko o zawartości tłuszczu co najmniej 3,2 procent (lub lepiej wziąć jeszcze więcej tłuszczu) wlewa się do średniej wielkości rondla. Tam przenosimy twaróg i kładziemy go na kuchence. Na małym ogniu, ciągle mieszając, aby kawałki twarogu nie przypaliły się do dna naczyń, podgrzej mleko, aż oddzieli się przezroczysta serwatka.

2. Wyłącz ogień. Lekko ostudzić powstałą masę twarogową i przenieść ją do durszlaka pokrytego gazą w kilku warstwach. Wyciśnij serwatkę, pozwól jej spłynąć tak bardzo, jak to możliwe.

3. Na kuchence kładziemy patelnię z grubym dnem (lub głęboką patelnię) i przenosimy do niej kawałek masła. Rozpuść go na małym ogniu, a następnie dodaj wcześniej ugotowaną masę mleczno-twarogową. Dodaj wskazaną ilość sody oczyszczonej i soli do rondla, wszystko dobrze wymieszaj i przygotuj ser, rozpuść. Ciepło jest słabe. Jednocześnie cały czas mieszaj zawartość patelni, aby nie powstały żadne grudki. Ale! Dno nie jest skrobane, ponieważ masa twarogowa lekko się pali. Konieczne jest, aby ta warstwa nie dostała się do całkowitej masy przyszłego sera - może to nieco zepsuć jego smak. Gotuj ser na małym ogniu przez 10 minut. W rezultacie należy uzyskać masę mleczną o jednorodnej strukturze.

5. Przenieś powstałą masę serową do pojemnika pokrytego gazą i przykryj drugim końcem gazy. Czekamy, aż przyszły ser ostygnie do temperatury pokojowej. Następnie wkładamy pojemnik do lodówki na 2-3 godziny, aż ser całkowicie stwardnieje. Możesz zostawić na całą noc.

gdy tylko ser stwardnieje, wyjmij go z pojemnika, Usuń gazę i połóż na naczyniu. Możesz rozpocząć degustację! Ser okazuje się bardzo smaczny i zdrowy.

smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Twaróg 40% tłuszczu - 466   kcal/100g
  • Twaróg 20% tłuszczu - 233   kcal/100g
  • Twaróg 18% tłuszczu - 226   kcal/100g
  • Twaróg 10% tłuszczu - 156   kcal/100g
  • Twaróg beztłuszczowy - 75   kcal/100g
  • Twarożek ze śmietaną - 260   kcal/100g
  • Twaróg owocowy - 147   kcal/100g
  • Twaróg łagodny dietetyczny - 170   kcal/100g
  • Twaróg "vitalinia" - 64   kcal/100g
  • Twarożek "poranny" ("Danon") bez cukru - 91   kcal/100g
  • Twaróg - 156   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Soda spożywcza - 0   kcal/100g

Podobne przepisy