skład / składniki
metoda gotowania
Tiramisu to włoski deser, który tradycyjnie zawiera ser mascarpone. Przysmak zakochał się w wielu, w związku z tym pojawiły się odmiany i odmiany receptury. Jeden z tych przepisów pomoże przygotować tiramisu bez mascarpone. Do wykwintnego włoskiego deseru lepiej jest użyć wysokiej jakości składników. Dotyczy to zwłaszcza proszku kakaowego. Powinien być pachnący, bogaty. Chociaż kakao jest używane tylko do posypania tiramisu, jego smak jest wyraźnie wyczuwalny i nadaje deserowi niespotykany urok. Śmietankę najlepiej wziąć domowej roboty, jest tłusta i zawsze dobrze się ubija. Ciasteczka lepiej wziąć Podłużny kształt, wygodnie jest umieścić je w formie.
1. Rozbijamy jajka. Oddziel białka i żółtka w różnych pojemnikach.
2. Wlej cukier do żółtek, zmiel składniki ręczną trzepaczką.
3. Ubij białka szczyptą soli, aż powstanie biała Puszysta masa.
4. A teraz delikatnie wlej domową śmietanę do białek. Ubijaj ze średnią prędkością, aż masa stanie się gęsta.
5. Do powstałej masy Wprowadzamy żółtka w częściach, delikatnie ubijamy.
6. Wlej kawę do miski, zalej ciepłą przegotowaną wodą. Mieszać.
7. Ciasteczka zanurzamy pojedynczo w przygotowanym roztworze, umieszczamy w formie z wysokimi bokami.
8. Wlej część kremu na warstwę ciastek, wyrównaj równą warstwą.
9. Rozłóż drugą warstwę ciasteczek, zanurzając je również w kawie. Rozłóż pozostały krem na powierzchni.
10. Obficie posyp deser kakao w proszku. Wysyłamy formularz do lodówki na trzy godziny.
po określonym czasie możesz cieszyć się tiramisu.
ciesz się!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Maślanka - 36 kcal/100g
- Śmietanka 20% tłuszczu - 300 kcal/100g
- Śmietanka 10% tłuszczu - 120 kcal/100g
- Śmietanka - 300 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Kakao w proszku - 374 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g
- Kawa rozpuszczalna - 94 kcal/100g
- Ciasteczka biszkoptowe - 378 kcal/100g