Tiramisu ze śmietaną i ciasteczkami bez sera

Wypróbuj ulubiony deser wszystkich w nowej wersji. Włoskie tiramisu można również przygotować bez mascarpone! Tak, okazuje się po prostu niesamowite! Krem zaproponowany w przepisie to prawdziwe znalezisko! Ma przyjemny kremowy smak i aromat. Świetny zamiennik mascarpone! Niektóre gospodynie domowe wykładają formę folią, a następnie wyjmują gotowy deser na danie. To jest opcja. Ale możesz z powodzeniem kroić tiramisu bezpośrednio w formie i wyjmować kawałki szpatułką do ciasta.
EllaRosaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 10 % 5 g
tłuszcze 18 % 9 g
węglowodany 72 % 36 g
265 kcal
IG: 3 / 61 / 36

metoda gotowania

czas gotowania: 4 h

Tiramisu to włoski deser, który tradycyjnie zawiera ser mascarpone. Przysmak zakochał się w wielu, w związku z tym pojawiły się odmiany i odmiany receptury. Jeden z tych przepisów pomoże przygotować tiramisu bez mascarpone. Do wykwintnego włoskiego deseru lepiej jest użyć wysokiej jakości składników. Dotyczy to zwłaszcza proszku kakaowego. Powinien być pachnący, bogaty. Chociaż kakao jest używane tylko do posypania tiramisu, jego smak jest wyraźnie wyczuwalny i nadaje deserowi niespotykany urok. Śmietankę najlepiej wziąć domowej roboty, jest tłusta i zawsze dobrze się ubija. Ciasteczka lepiej wziąć Podłużny kształt, wygodnie jest umieścić je w formie.

1. Rozbijamy jajka. Oddziel białka i żółtka w różnych pojemnikach.

2. Wlej cukier do żółtek, zmiel składniki ręczną trzepaczką.

3. Ubij białka szczyptą soli, aż powstanie biała Puszysta masa.

4. A teraz delikatnie wlej domową śmietanę do białek. Ubijaj ze średnią prędkością, aż masa stanie się gęsta.

5. Do powstałej masy Wprowadzamy żółtka w częściach, delikatnie ubijamy.

6. Wlej kawę do miski, zalej ciepłą przegotowaną wodą. Mieszać.

7. Ciasteczka zanurzamy pojedynczo w przygotowanym roztworze, umieszczamy w formie z wysokimi bokami.

8. Wlej część kremu na warstwę ciastek, wyrównaj równą warstwą.

9. Rozłóż drugą warstwę ciasteczek, zanurzając je również w kawie. Rozłóż pozostały krem na powierzchni.

10. Obficie posyp deser kakao w proszku. Wysyłamy formularz do lodówki na trzy godziny.

po określonym czasie możesz cieszyć się tiramisu.

ciesz się!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Maślanka - 36   kcal/100g
  • Śmietanka 20% tłuszczu - 300   kcal/100g
  • Śmietanka 10% tłuszczu - 120   kcal/100g
  • Śmietanka - 300   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Kakao w proszku - 374   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g
  • Kawa rozpuszczalna - 94   kcal/100g
  • Ciasteczka biszkoptowe - 378   kcal/100g

Podobne przepisy