lody z kamienia nazębnego

domowe lody to jeden z najlepszych przysmaków! . Lody z kamienia nazębnego są zdecydowanie uważane za wyśmienity deser. Możesz podawać takie lody na świątecznym stole iw dni powszednie, sprawi, że dzień będzie niezapomniany. W przepisie stosuje się kamień nazębny, znany jest również pod nazwami cremortartar i sól potasowa. Ten produkt zawiera jednocześnie winian potasu i hydrotartrat potasu. Możesz kupić kamień nazębny nie tylko w wyspecjalizowanych sklepach, ale także w aptece, a także w zwykłych działach z przyprawami.
olya1989Author avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 27 % 6 g
tłuszcze 59 % 13 g
węglowodany 14 % 3 g
174 kcal
IG: 100 / 0 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 5 h

lody są szczególnie popularne zarówno wśród dorosłych, jak i dzieci. Przygotowując przysmak w domu, możesz być pewien jego naturalności. Do gotowania nie potrzebujesz wielu składników, są one dość przystępne cenowo. Oczywiście lepiej jest, jeśli śmietana i jaja kurze są domowej roboty, ale jeśli nie jest to możliwe, zakupione będą również odpowiednie.

1. Dla większego bezpieczeństwa jaja kurze przed użyciem zanurzamy w gorącej wodzie (temperatura wody wynosi około 60 stopni), trzymamy przez 2-3 minuty, a następnie usuwamy. Jeśli jajka są używane w domu, proces ten można pominąć.

2. Dzielimy jajka na białka i żółtka. Ubij białka, aż utworzą się bujne, stabilne szczyty. Dodaj kamień nazębny, kontynuuj ubijanie. Masa powinna stać się gęsta.

3. Dodaj substytut cukru do masy białkowej i kontynuuj ubijanie. Ubijaj, aż na śmietanie pozostaną ślady trzepaczki.

4. Najpierw ubij schłodzoną śmietanę przy niskich obrotach miksera, a następnie stopniowo zwiększaj moc. Tutaj musisz starać się nie przesadzać i nie przerywać śmietany, w przeciwnym razie otrzymasz nie bujną masę, ale masło.

5. W osobnym pojemniku ubij żółtka, a następnie dodaj ekstrakt waniliowy, wymieszaj.

6. Delikatnie połącz przewiewną masę białkową z bitą śmietaną, powoli mieszając silikonową szpatułką. Do powstałej masy Wprowadzamy żółtka, mieszamy.

7. Przenosimy masę do małych pojemników i wysyłamy do zamrażarki na cztery godziny.
podawaj na stole w pięknych miseczkach, dekorując do smaku.

ciesz się!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Maślanka - 36   kcal/100g
  • Śmietanka 20% tłuszczu - 300   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 120   kcal/100g
  • Śmietana - 300   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g
  • Tatar - 0   kcal/100g
  • Ekstrakt waniliowy - 321   kcal/100g
  • Słodzik - 20   kcal/100g

Podobne przepisy