skład / składniki
metoda gotowania
lody są szczególnie popularne zarówno wśród dorosłych, jak i dzieci. Przygotowując przysmak w domu, możesz być pewien jego naturalności. Do gotowania nie potrzebujesz wielu składników, są one dość przystępne cenowo. Oczywiście lepiej jest, jeśli śmietana i jaja kurze są domowej roboty, ale jeśli nie jest to możliwe, zakupione będą również odpowiednie.
1. Dla większego bezpieczeństwa jaja kurze przed użyciem zanurzamy w gorącej wodzie (temperatura wody wynosi około 60 stopni), trzymamy przez 2-3 minuty, a następnie usuwamy. Jeśli jajka są używane w domu, proces ten można pominąć.
2. Dzielimy jajka na białka i żółtka. Ubij białka, aż utworzą się bujne, stabilne szczyty. Dodaj kamień nazębny, kontynuuj ubijanie. Masa powinna stać się gęsta.
3. Dodaj substytut cukru do masy białkowej i kontynuuj ubijanie. Ubijaj, aż na śmietanie pozostaną ślady trzepaczki.
4. Najpierw ubij schłodzoną śmietanę przy niskich obrotach miksera, a następnie stopniowo zwiększaj moc. Tutaj musisz starać się nie przesadzać i nie przerywać śmietany, w przeciwnym razie otrzymasz nie bujną masę, ale masło.
5. W osobnym pojemniku ubij żółtka, a następnie dodaj ekstrakt waniliowy, wymieszaj.
6. Delikatnie połącz przewiewną masę białkową z bitą śmietaną, powoli mieszając silikonową szpatułką. Do powstałej masy Wprowadzamy żółtka, mieszamy.
7. Przenosimy masę do małych pojemników i wysyłamy do zamrażarki na cztery godziny.
podawaj na stole w pięknych miseczkach, dekorując do smaku.
ciesz się!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Maślanka - 36 kcal/100g
- Śmietanka 20% tłuszczu - 300 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 120 kcal/100g
- Śmietana - 300 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g
- Tatar - 0 kcal/100g
- Ekstrakt waniliowy - 321 kcal/100g
- Słodzik - 20 kcal/100g