sorbet z karambolą

Przygotuj orzeźwiający deser! Ciesz się krewnymi i bliskimi! Sorbet z karambolem to świetna uczta w upalny dzień. Zasadniczo są to popsicles, które uwielbiają zarówno dorośli, jak i dzieci. Przepis wykorzystuje rum, ale nie jest to obowiązkowy składnik, można go wykluczyć, jeśli deser jest przygotowywany dla dzieci.
Christina_AAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 0 % 0 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 100 % 46 g
186 kcal
IG: 2 / 0 / 98

metoda gotowania

czas gotowania: 6 h 30 min

1. Wlej wodę do małego rondla z grubym dnem, wlej cukier, Wyślij do ognia, zagotuj, trzymaj w ogniu przez 5 minut. Następnie odłóż na bok, pozwól mu ostygnąć.

2. Myję karambol, kroimy arbitralnie, siekamy blenderem na gładkie puree. Pozostaw kilka kawałków do podania.

3. Łączymy przecier owocowy z syropem, dodajemy Rum, wkładamy do tacy, wysyłamy do zamrażarki na 5-6 godzin.

4. Okresowo wyjmujemy pojemnik z puree z lodówki i ubijamy masę blenderem, jest to konieczne, aby sorbet nie zamienił się w kawałek lodu.

podawaj deser na stole w misce lub na spodku, formując kulki za pomocą łyżki do lodów. Udekoruj plasterkiem karamboli.

Poczęstuj się!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Rum - 75   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Karambola - 31   kcal/100g

Podobne przepisy