sorbet z karambolą
skład / składniki
4
porcje:
metoda gotowania
1. Wlej wodę do małego rondla z grubym dnem, wlej cukier, Wyślij do ognia, zagotuj, trzymaj w ogniu przez 5 minut. Następnie odłóż na bok, pozwól mu ostygnąć.
2. Myję karambol, kroimy arbitralnie, siekamy blenderem na gładkie puree. Pozostaw kilka kawałków do podania.
3. Łączymy przecier owocowy z syropem, dodajemy Rum, wkładamy do tacy, wysyłamy do zamrażarki na 5-6 godzin.
4. Okresowo wyjmujemy pojemnik z puree z lodówki i ubijamy masę blenderem, jest to konieczne, aby sorbet nie zamienił się w kawałek lodu.
podawaj deser na stole w misce lub na spodku, formując kulki za pomocą łyżki do lodów. Udekoruj plasterkiem karamboli.
Poczęstuj się!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Rum - 75 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Karambola - 31 kcal/100g