suflet czekoladowy z likierem

najdelikatniejszy deser! Przygotuj suflet, to proste! Suflet czekoladowy z likierem będzie korzystnym rozwiązaniem dla traktowania drogich gości. Składniki są przeznaczone do formy o średnicy do 19 cm, lepiej jest użyć formy dzielonej. Suflet o lekkim smaku alkoholowym korzystnie uzupełni filiżankę herbaty lub kawy.
ArtesianaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 13 % 8 g
tłuszcze 27 % 17 g
węglowodany 60 % 37 g
351 kcal
IG: 8 / 32 / 61

metoda gotowania

czas gotowania: 12 h

1. Zmiel ciasteczka blenderem na okruchy, włóż do miski, dodaj zmiękczone masło i kakao, dokładnie wymieszaj, dodaj mleko, ponownie wymieszaj. Masa powinna okazać się miękka, plastyczna.

2. Dno formy wykładamy pergaminem, rozprowadzamy masę z ciasteczek, mocno ubijamy, wysyłamy do lodówki.

3.& nbsp;czekoladę rozpuść w łaźni wodnej, wlej cukier puder i cukier waniliowy, wymieszaj. Następnie dodaj twaróg, ubij masę mikserem. Wlej śmietanę do osobnej miski, ubij do gęstej konsystencji.  

4.& nbsp;żelatynę wsypujemy do miski, napełniamy gorącą wodą (60 ml), mieszamy do całkowitego rozpuszczenia, wlewamy cienkim strumieniem do masy twarogowej, ubijając ją mikserem.

5. Łączymy razem bitą śmietanę, Likier czekoladowy i masę twarogową, ubijamy jeszcze raz, rozprowadzamy masę na bazie ciastek, wysyłamy do lodówki na 8-10 godzin (na noc).

6. Zetrzyj czekoladę na grubej tarce, udekoruj sufletem, a następnie pokrój na porcje i podawaj.

miłej herbaty!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Maślanka - 36   kcal/100g
  • Śmietanka 20% tłuszczu - 300   kcal/100g
  • Śmietanka 10% tłuszczu - 120   kcal/100g
  • Śmietana - 300   kcal/100g
  • Czekolada mleczno-orzechowa - 542   kcal/100g
  • Czekolada orzechowa - 580   kcal/100g
  • Czekolada porowata mleczna - 506   kcal/100g
  • Czekolada kremowa - 560   kcal/100g
  • Czekolada - 550   kcal/100g
  • Twaróg 40% tłuszczu - 466   kcal/100g
  • Twaróg 20% tłuszczu - 233   kcal/100g
  • Twaróg 18% tłuszczu - 226   kcal/100g
  • Twaróg 10% tłuszczu - 156   kcal/100g
  • Twaróg beztłuszczowy - 75   kcal/100g
  • Twarożek ze śmietaną - 260   kcal/100g
  • Twaróg owocowy - 147   kcal/100g
  • Twaróg łagodny dietetyczny - 170   kcal/100g
  • Twaróg "vitalinia" - 64   kcal/100g
  • Twarożek "poranny" ("Danon") bez cukru - 91   kcal/100g
  • Twaróg - 156   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Kakao w proszku - 374   kcal/100g
  • Żelatyna - 355   kcal/100g
  • Ciasteczka kawowe - 589   kcal/100g
  • Ciasteczka waflowe - 540   kcal/100g
  • Ciasteczka Kurabye - 489   kcal/100g
  • Kremowe ciasteczka - 510   kcal/100g
  • Ciasteczka czekoladowe - 406   kcal/100g
  • Cukier puder - 374   kcal/100g
  • Cukier waniliowy - 379   kcal/100g
  • Likier czekoladowy - 332   kcal/100g

Podobne przepisy