grejpfrutowy Kurd

pyszna alternatywa dla dżemów i wszelkiego rodzaju kremów. Grejpfrutowy Kurd idealnie pasuje do rodzinnego menu! Możesz jeść z naleśnikami, babeczkami lub tostami. Kurd powinien być przechowywany w lodówce w szczelnie zamkniętym szklanym słoju nie dłużej niż 7 dni, można go przechowywać w zamrażarce przez miesiąc. 
tusikAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 13 % 6 g
tłuszcze 58 % 26 g
węglowodany 29 % 13 g
316 kcal
IG: 17 / 0 / 83

metoda gotowania

czas gotowania: 2 h 40 min

wlej wodę do rondla, około 5 cm, Wyślij do ognia, zagotuj. 

W międzyczasie rozbijamy jajka na małym rondlu, dodajemy jeszcze dwa żółtka i miód, ubijamy ręczną trzepaczką do uzyskania gładkości, następnie wprowadzamy sok grejpfrutowy, ponownie mieszamy.  

ustawiamy rondel nad wrzącą wodą (ważne: dno rondla nie powinno stykać się z wodą), ciągle mieszaj, doprowadzaj mieszaninę do zagęszczenia. Masa powinna być dość gęsta.

zdejmij patelnię z łaźni parowej, dodaj olej w częściach, za każdym razem ubijając masę mikserem. Jeśli Kurd nadal nie jest jednorodny, można go przetrzeć przez sito, a następnie wysłać do lodówki na co najmniej 2 godziny.

podawaj na stole tylko na zimno!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Miód - 400   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Żółtka jaj - 352   kcal/100g
  • Sok grejpfrutowy - 36   kcal/100g

Podobne przepisy