grejpfrutowy Kurd
skład / składniki
5
porcje:
metoda gotowania
wlej wodę do rondla, około 5 cm, Wyślij do ognia, zagotuj. 
W międzyczasie rozbijamy jajka na małym rondlu, dodajemy jeszcze dwa żółtka i miód, ubijamy ręczną trzepaczką do uzyskania gładkości, następnie wprowadzamy sok grejpfrutowy, ponownie mieszamy.  
ustawiamy rondel nad wrzącą wodą (ważne: dno rondla nie powinno stykać się z wodą), ciągle mieszaj, doprowadzaj mieszaninę do zagęszczenia. Masa powinna być dość gęsta.
zdejmij patelnię z łaźni parowej, dodaj olej w częściach, za każdym razem ubijając masę mikserem. Jeśli Kurd nadal nie jest jednorodny, można go przetrzeć przez sito, a następnie wysłać do lodówki na co najmniej 2 godziny.
podawaj na stole tylko na zimno!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Miód - 400 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Żółtka jaj - 352 kcal/100g
- Sok grejpfrutowy - 36 kcal/100g