dietetyczne pianki waniliowe

Lekka, śnieżnobiała uczta rozpływająca się w ustach! Dietetyczne pianki waniliowe nie są trudne do przygotowania. Nawet bez cukru nie przestaje być smaczny, wręcz przeciwnie, w tym wykonaniu jest bardziej przydatny. Taki przysmak można łatwo sobie pozwolić podczas diety. Pianki dobrze podawać ze świeżymi jagodami.
JuliaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 52 % 11 g
tłuszcze 14 % 3 g
węglowodany 33 % 7 g
89 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

Czas gotowania: 2 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Składniki.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Żelatynę moczyć w wodzie przez 20-25 minut.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Podgrzej spuchniętą żelatynę na małym ogniu, aż się rozpuści(nie gotuj). Lub możesz rozpuścić w łaźni wodnej. Dodaj słodzik i wanilinę, wymieszaj.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Ubij schłodzone białko mikserem w stromą pianę.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Ubite białka stopniowo dodajemy łyżką do masy żelatynowej przy ciągłym ubijaniu. Ubijaj przez 2-3 minuty.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Uzyskuje się galaretowatą masę. Szybko przenieś go na pergamin posypany mlekiem w proszku. Tworzymy wysoki prostokąt. Posyp również mleko w proszku na sicie. Przyszłe pianki wysyłamy do lodówki na 1-1, 5 godziny.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Dowolnie kroimy Pianki i delektujemy się deserem. Smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Żelatyna - 355   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Wanilina - 288   kcal/100g
  • Białka jaj - 44   kcal/100g
  • Mleko w proszku - 465   kcal/100g
  • Słodzik - 20   kcal/100g

Podobne przepisy