dietetyczne pianki waniliowe
skład / składniki
9
porcje:
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Składniki.
Krok 2:
Żelatynę moczyć w wodzie przez 20-25 minut.
Krok 3:
Podgrzej spuchniętą żelatynę na małym ogniu, aż się rozpuści(nie gotuj). Lub możesz rozpuścić w łaźni wodnej. Dodaj słodzik i wanilinę, wymieszaj.
Krok 4:
Ubij schłodzone białko mikserem w stromą pianę.
Krok 5:
Ubite białka stopniowo dodajemy łyżką do masy żelatynowej przy ciągłym ubijaniu. Ubijaj przez 2-3 minuty.
Krok 6:
Uzyskuje się galaretowatą masę. Szybko przenieś go na pergamin posypany mlekiem w proszku. Tworzymy wysoki prostokąt. Posyp również mleko w proszku na sicie. Przyszłe pianki wysyłamy do lodówki na 1-1, 5 godziny.
Krok 7:
Dowolnie kroimy Pianki i delektujemy się deserem. Smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Żelatyna - 355 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Wanilina - 288 kcal/100g
- Białka jaj - 44 kcal/100g
- Mleko w proszku - 465 kcal/100g
- Słodzik - 20 kcal/100g