bita ganache

Dowiedz się, jak zrobić lekki, przewiewny czekoladowy ganache! Aby ułatwić ganache, nadać mu pewną lekkość, blask, nieważkość, uciekam się do jednej bardzo niezbyt sprytnej metody - ubijam gotową schłodzoną masę mikserem. Ale przejdźmy do wszystkiego etapami)
ParslinaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 9 % 4 g
tłuszcze 53 % 25 g
węglowodany 38 % 18 g
372 kcal
IG: 16 / 0 / 84

metoda gotowania

czas gotowania: 10 h 25 min

1. Wlej wodę do rondla, Wyślij do ognia.

2. Drobno posiekaj czekoladę nożem, przenieś do miski (średnica miski powinna być mniejsza niż rondel z wodą).

3. Gdy woda się zagotuje, umieść miskę z czekoladą na patelni (najważniejsze jest to, że dno miski nie dotyka wody).

4. Gdy cała czekolada się rozpuści, wlej do niej część śmietany (a mianowicie 110 ml), podgrzewając je w kuchence mikrofalowej. Wymieszaj masę trzepaczką, aż będzie gładka i jednorodna, po czym wlej resztę śmietany bez podgrzewania. Mieszać.

5. Gdy masa trochę ostygnie, wysyłamy ją do lodówki na noc (jeśli brakuje czasu, to przynajmniej na 3-4 godziny).

6. Ubij schłodzony czekoladowy ganache mikserem, aż będzie puszysty.

przykryj ciasto delikatnym ganache, z tego korzysta jego smak i wygląd!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Maślanka - 36   kcal/100g
  • Śmietanka 20% tłuszczu - 300   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 120   kcal/100g
  • Śmietana - 300   kcal/100g
  • Czekolada mleczna - 550   kcal/100g

Podobne przepisy