skład / składniki
metoda gotowania
1. Wlej wodę do rondla, Wyślij do ognia.
2. Drobno posiekaj czekoladę nożem, przenieś do miski (średnica miski powinna być mniejsza niż rondel z wodą).
3. Gdy woda się zagotuje, umieść miskę z czekoladą na patelni (najważniejsze jest to, że dno miski nie dotyka wody).
4. Gdy cała czekolada się rozpuści, wlej do niej część śmietany (a mianowicie 110 ml), podgrzewając je w kuchence mikrofalowej. Wymieszaj masę trzepaczką, aż będzie gładka i jednorodna, po czym wlej resztę śmietany bez podgrzewania. Mieszać.
5. Gdy masa trochę ostygnie, wysyłamy ją do lodówki na noc (jeśli brakuje czasu, to przynajmniej na 3-4 godziny).
6. Ubij schłodzony czekoladowy ganache mikserem, aż będzie puszysty.
przykryj ciasto delikatnym ganache, z tego korzysta jego smak i wygląd!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Maślanka - 36 kcal/100g
- Śmietanka 20% tłuszczu - 300 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 120 kcal/100g
- Śmietana - 300 kcal/100g
- Czekolada mleczna - 550 kcal/100g