skład / składniki
metoda gotowania
herbata z tapioki to orzeźwiający tajwański napój, który prawdopodobnie zyskał największą sławę na całym świecie. Jest to jednak dość młody napój. Jak każde tradycyjne danie, herbata ma wiele odmian przygotowania. Na przykład można go przygotować z dowolnej herbaty, można dodać mleko lub można go wykluczyć ze składu, słodzik można umieścić lub nie. A także, jeśli chcesz, użyj różnych dodatków, takich jak owoce.
więc zacznijmy gotować. Aby to zrobić, perły tapioki należy najpierw namoczyć zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Zwykle jest to około ośmiu godzin, na przykład można namoczyć przez noc. W tym czasie perły zmiękną i staną się bardziej obszerne, staną się podobne do żelki. Spuść wodę z pojemnika z tapioką.
teraz parzymy czarną herbatę, koncentrując się na mocy według własnego gustu. W międzyczasie herbata jest gorąca, dodaj do niej cukier (lub inny słodzik) i mieszaj, aż kryształy całkowicie się rozpuszczą. Czekamy, aż herbata całkowicie ostygnie i wkładamy do lodówki na 2 godziny do ostygnięcia.
gdy minie czas, perły umieszczamy na dnie dwóch szklanek, równomiernie rozprowadzając. Napełnij Shaker lodem, wlej do niego mleko i schłodzoną herbatę. Energicznie wstrząśnij. Następnie filtrujemy płyn do szklanek. Nie używamy ponownie lodu z shakera - do szklanek z herbatą dodajemy świeże kostki lodu. EO jest ważne, ponieważ w shakerze lód pęknie po wstrząśnięciu, w wyniku czego małe kryształy dostaną się do herbaty.
podajemy herbatę do stołu wraz ze słomką.
można już cieszyć się!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Lód - 0 kcal/100g
- Czarna herbata - 0 kcal/100g
- Tapioka - 159 kcal/100g