herbata z tapioki

klasyczny przepis na orzeźwiający tajwański napój. Herbata z tapioki-słynny Bubble Tea (Bubble Tea) napój pochodzący z Tajwanu. Podawany jest z lodem, dlatego jest idealny na gorący letni dzień-bardzo orzeźwiający i tonizujący. Perły tapioki są zabawne do ssania przez słomkę, konsystencja jest podobna do żelki, ponieważ dzieci szczególnie lubią napój. Ale wcale nie powinieneś oferować tego dzieciom! Klasyczny przepis obejmuje czarną herbatę i mleko, chociaż istnieje ogromna różnorodność opcji gotowania.
LaviniaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 0 % 0 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 100 % 2 g
14 kcal
IG: 33 / 0 / 67

metoda gotowania

czas gotowania: 10 h 15 min

herbata z tapioki to orzeźwiający tajwański napój, który prawdopodobnie zyskał największą sławę na całym świecie. Jest to jednak dość młody napój. Jak każde tradycyjne danie, herbata ma wiele odmian przygotowania. Na przykład można go przygotować z dowolnej herbaty, można dodać mleko lub można go wykluczyć ze składu, słodzik można umieścić lub nie. A także, jeśli chcesz, użyj różnych dodatków, takich jak owoce.

więc zacznijmy gotować. Aby to zrobić, perły tapioki należy najpierw namoczyć zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Zwykle jest to około ośmiu godzin, na przykład można namoczyć przez noc. W tym czasie perły zmiękną i staną się bardziej obszerne, staną się podobne do żelki. Spuść wodę z pojemnika z tapioką.

teraz parzymy czarną herbatę, koncentrując się na mocy według własnego gustu. W międzyczasie herbata jest gorąca, dodaj do niej cukier (lub inny słodzik) i mieszaj, aż kryształy całkowicie się rozpuszczą. Czekamy, aż herbata całkowicie ostygnie i wkładamy do lodówki na 2 godziny do ostygnięcia.

gdy minie czas, perły umieszczamy na dnie dwóch szklanek, równomiernie rozprowadzając. Napełnij Shaker lodem, wlej do niego mleko i schłodzoną herbatę. Energicznie wstrząśnij. Następnie filtrujemy płyn do szklanek. Nie używamy ponownie lodu z shakera - do szklanek z herbatą dodajemy świeże kostki lodu. EO jest ważne, ponieważ w shakerze lód pęknie po wstrząśnięciu, w wyniku czego małe kryształy dostaną się do herbaty.

podajemy herbatę do stołu wraz ze słomką.

można już cieszyć się!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Lód - 0   kcal/100g
  • Czarna herbata - 0   kcal/100g
  • Tapioka - 159   kcal/100g

Podobne przepisy