sos Roquefort

dania mięsne w menu? Nie zapomnij o sosie dla nich! SOS Roquefort sprawi, że każde danie mięsne będzie prawdziwym kulinarnym arcydziełem! Będzie również pyszny do podania z makaronem. Istnieje wiele odmian tego sosu, każda gospodyni stara się nadać temu daniu swój niepowtarzalny smak. Ale aby dowiedzieć się, która opcja jest najbliżej smaku, musisz spróbować wszystkiego. Ta wersja sosu Roquefort jest bardzo prosta w przygotowaniu, ma pikantny smak. Przygotowany na bazie sera pleśniowego z dodatkiem majonezu. Majonez można kupić lub zrobić w domu.
TatianaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 20 % 9 g
tłuszcze 76 % 35 g
węglowodany 4 % 2 g
366 kcal
IG: 50 / 50 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 1 h 20 min

w zwykłym menu nikogo nie zaskoczy obecność sosów. Wielu z nas nawet nie wyobraża sobie jednego lub drugiego dania bez ulubionego sosu. Sos to płynna przyprawa do dania głównego lub przystawki. Nadaje potrawom bardziej soczystą konsystencję i zwiększa ich kaloryczność.

podawaj sosy do mięsa, drobiu, ryb. Istnieją sosy, które idealnie komponują się z warzywami. Ten rodzaj przyprawy można podawać nie tylko w pięknym sosie na stole, ale także w procesie gotowania. Na przykład, aby mięso było delikatniejsze i bardziej soczyste, jest duszone w specjalnym sosie.

sosy mogą być bardzo różne: gorące i zimne, pikantne i chude oraz słodkie. Słodkie sosy podawane są z różnego rodzaju deserami i owocami.

istnieje kategoria tak zwanych białych sosów. Jeden z tych sosów zostanie omówiony w tym przepisie. To sos Roquefort. I nazywa się tak, ponieważ jest przygotowywany na bazie niebieskiego sera Roquefort. Podawaj dobrze schłodzone. Będzie szczególnie smaczny z daniami mięsnymi i makaronem.

1. Siekamy ser Roquefort. Po prostu łamiemy ręce na małe kawałki.

2. Wyciśnij sok z cytryny. Umyj zieloną cebulę pod bieżącą wodą, lekko wysusz. Drobno posiekaj nożem.

3. Włóż majonez do miski, wlej tutaj świeżo wyciśnięty sok z cytryny, a także rozłóż Roquefort. Sól i pieprz do smaku, wymieszaj.

4. Przenieś masę do sosu, posyp posiekaną zieloną cebulą.

5. SOS wysyłamy do lodówki na około godzinę, ponieważ należy go podawać schłodzony.

jedz z przyjemnością! Niech każde danie będzie eleganckie i smaczne!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cytryna - 16   kcal/100g
  • Skórka z cytryny - 47   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502   kcal/100g
  • Majonez lekki - 260   kcal/100g
  • Majonez Prowansalski - 624   kcal/100g
  • Majonez "prowansalski" - 627   kcal/100g
  • Majonez stołowy - 627   kcal/100g
  • Cebula zielona - 19   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Ser "Roquefort" - 352   kcal/100g

Podobne przepisy