skład / składniki
metoda gotowania
w zwykłym menu nikogo nie zaskoczy obecność sosów. Wielu z nas nawet nie wyobraża sobie jednego lub drugiego dania bez ulubionego sosu. Sos to płynna przyprawa do dania głównego lub przystawki. Nadaje potrawom bardziej soczystą konsystencję i zwiększa ich kaloryczność.
podawaj sosy do mięsa, drobiu, ryb. Istnieją sosy, które idealnie komponują się z warzywami. Ten rodzaj przyprawy można podawać nie tylko w pięknym sosie na stole, ale także w procesie gotowania. Na przykład, aby mięso było delikatniejsze i bardziej soczyste, jest duszone w specjalnym sosie.
sosy mogą być bardzo różne: gorące i zimne, pikantne i chude oraz słodkie. Słodkie sosy podawane są z różnego rodzaju deserami i owocami.
istnieje kategoria tak zwanych białych sosów. Jeden z tych sosów zostanie omówiony w tym przepisie. To sos Roquefort. I nazywa się tak, ponieważ jest przygotowywany na bazie niebieskiego sera Roquefort. Podawaj dobrze schłodzone. Będzie szczególnie smaczny z daniami mięsnymi i makaronem.
1. Siekamy ser Roquefort. Po prostu łamiemy ręce na małe kawałki.
2. Wyciśnij sok z cytryny. Umyj zieloną cebulę pod bieżącą wodą, lekko wysusz. Drobno posiekaj nożem.
3. Włóż majonez do miski, wlej tutaj świeżo wyciśnięty sok z cytryny, a także rozłóż Roquefort. Sól i pieprz do smaku, wymieszaj.
4. Przenieś masę do sosu, posyp posiekaną zieloną cebulą.
5. SOS wysyłamy do lodówki na około godzinę, ponieważ należy go podawać schłodzony.
jedz z przyjemnością! Niech każde danie będzie eleganckie i smaczne!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cytryna - 16 kcal/100g
- Skórka z cytryny - 47 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502 kcal/100g
- Majonez lekki - 260 kcal/100g
- Majonez Prowansalski - 624 kcal/100g
- Majonez "prowansalski" - 627 kcal/100g
- Majonez stołowy - 627 kcal/100g
- Cebula zielona - 19 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Ser "Roquefort" - 352 kcal/100g