skład / składniki
metoda gotowania
1. Pokrój suszone śliwki w kostkę, włóż do miski. Wlej suszone śliwki Amaretto. Przykryj pokrywką, pozostaw na czas przygotowania kremu.
2. Ubij gotowane mleko skondensowane mikserem, aż będzie puszyste. Robimy to samo ze śmietaną. Tylko śmietana musi być schłodzona, w przeciwnym razie nie nadaje się do przetwarzania.
3. Połącz bitą śmietanę ze skondensowanym mlekiem. Wymieszaj szpatułką.
4. Suszone orzechy włoskie na suchej patelni bez dodawania oleju. Można je również suszyć w piekarniku. Następnie grubo posiekaj orzechy.
5. Przecinamy oba herbatniki na pół. Następnie każdą połowę dzielimy na dwa ciasta. Otrzymujemy ciasto z 8 ciast.
6. Posmaruj ciasta kremem, posyp je suszonymi śliwkami i orzechami. W ten sposób zbieramy ciasto.
7. Wysyłamy konstrukcję do lodówki na trzy godziny, a najlepiej na całą noc (8-10 godzin). Nie pozwól, aby wysokość ciasta przestraszyła się, w końcu zostanie umieszczona w innej pozycji.
8. Czekoladę łamiemy na kawałki. Rozpuść w kuchence mikrofalowej lub w łaźni wodnej. Połącz czekoladę ze zmiękczonym masłem. Mieszaj, aż będzie gładka. Pozwól kremowi ostygnąć,a następnie ubij go mikserem. Ganache można przechowywać w lodówce pod folią spożywczą do momentu złożenia ciasta.
9. Po określonym czasie wyjmujemy ciasto. Kładziemy go na podłożu tak, aby płaska strona znajdowała się na dole.
10. Wyrównaj powierzchnię ciasta ganache. Będziesz musiał wyrównać więcej niż raz. Szorstka warstwa i wykończenie. Za każdym razem odstawiamy ciasto do lodówki na 20-30 minut.
11. A teraz rozwałkuj różowy mastyk. Oczyść możliwe nierówności na torcie, przykryj go mastyksem. Delikatnie wygładź i odetnij nadmiar.
12. Wycinamy również pozostałe szczegóły prosiaka: uszy, nos, ogon, oczy. Jeśli pozostanie mastyk, możesz zrobić nogi i grzywkę. Przyklej szczegóły alkoholem lub wódką.
oto taka okazała się Milota.
Poczęstuj się!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Maślanka - 36 kcal/100g
- Śmietanka 20% tłuszczu - 300 kcal/100g
- Śmietanka 10% tłuszczu - 120 kcal/100g
- Śmietana - 300 kcal/100g
- Orzechy włoskie - 650 kcal/100g
- Czarny orzech angielski - 628 kcal/100g
- Czarny orzech perski - 651 kcal/100g
- Masło orzechowe - 925 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Śliwka - 227 kcal/100g
- Likier wiśniowy - 299 kcal/100g
- Likier Baileys - 327 kcal/100g
- Likier - 327 kcal/100g
- Czekolada 70 % - 539 kcal/100g
- Ciemna czekolada - 539 kcal/100g
- Mastyks - 393 kcal/100g
- Gotowane mleko skondensowane - 328 kcal/100g
- Ciastka biszkoptowe - 258 kcal/100g