ciasto biszkoptowe z suszonymi śliwkami i orzechami wieprzowymi

Zabawne ciasto! Gotowanie to przyjemność! Ciasto biszkoptowe na Nowy Rok 2019 ze śliwkami i orzechami jest pyszne i eleganckie! Z takim ciastem jak świnka biszkoptowa nowy rok będzie naprawdę jasny i niezapomniany! To ciasto nie jest trudne do zrobienia. Pomimo tego, że jest bardzo piękny, gotowanie nie zajmuje dużo czasu. A wszystko dlatego, że używane są gotowe ciasta biszkoptowe i zakupiony mastyk. Zasadniczo ciasta i mastyks można przygotować niezależnie, wystarczy to zrobić z wyprzedzeniem.
KarmelekAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 5 % 4 g
tłuszcze 26 % 19 g
węglowodany 69 % 51 g
402 kcal
IG: 8 / 29 / 63

metoda gotowania

czas gotowania: 13 h

1. Pokrój suszone śliwki w kostkę, włóż do miski. Wlej suszone śliwki Amaretto. Przykryj pokrywką, pozostaw na czas przygotowania kremu.

2. Ubij gotowane mleko skondensowane mikserem, aż będzie puszyste. Robimy to samo ze śmietaną. Tylko śmietana musi być schłodzona, w przeciwnym razie nie nadaje się do przetwarzania.

3. Połącz bitą śmietanę ze skondensowanym mlekiem. Wymieszaj szpatułką.

4. Suszone orzechy włoskie na suchej patelni bez dodawania oleju. Można je również suszyć w piekarniku. Następnie grubo posiekaj orzechy.

5. Przecinamy oba herbatniki na pół. Następnie każdą połowę dzielimy na dwa ciasta. Otrzymujemy ciasto z 8 ciast.

6. Posmaruj ciasta kremem, posyp je suszonymi śliwkami i orzechami. W ten sposób zbieramy ciasto.

7. Wysyłamy konstrukcję do lodówki na trzy godziny, a najlepiej na całą noc (8-10 godzin). Nie pozwól, aby wysokość ciasta przestraszyła się, w końcu zostanie umieszczona w innej pozycji.

8. Czekoladę łamiemy na kawałki. Rozpuść w kuchence mikrofalowej lub w łaźni wodnej. Połącz czekoladę ze zmiękczonym masłem. Mieszaj, aż będzie gładka. Pozwól kremowi ostygnąć,a następnie ubij go mikserem. Ganache można przechowywać w lodówce pod folią spożywczą do momentu złożenia ciasta.

9. Po określonym czasie wyjmujemy ciasto. Kładziemy go na podłożu tak, aby płaska strona znajdowała się na dole.

10. Wyrównaj powierzchnię ciasta ganache. Będziesz musiał wyrównać więcej niż raz. Szorstka warstwa i wykończenie. Za każdym razem odstawiamy ciasto do lodówki na 20-30 minut.

11. A teraz rozwałkuj różowy mastyk. Oczyść możliwe nierówności na torcie, przykryj go mastyksem. Delikatnie wygładź i odetnij nadmiar.

12. Wycinamy również pozostałe szczegóły prosiaka: uszy, nos, ogon, oczy. Jeśli pozostanie mastyk, możesz zrobić nogi i grzywkę. Przyklej szczegóły alkoholem lub wódką.

oto taka okazała się Milota.

Poczęstuj się!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Maślanka - 36   kcal/100g
  • Śmietanka 20% tłuszczu - 300   kcal/100g
  • Śmietanka 10% tłuszczu - 120   kcal/100g
  • Śmietana - 300   kcal/100g
  • Orzechy włoskie - 650   kcal/100g
  • Czarny orzech angielski - 628   kcal/100g
  • Czarny orzech perski - 651   kcal/100g
  • Masło orzechowe - 925   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Śliwka - 227   kcal/100g
  • Likier wiśniowy - 299   kcal/100g
  • Likier Baileys - 327   kcal/100g
  • Likier - 327   kcal/100g
  • Czekolada 70 % - 539   kcal/100g
  • Ciemna czekolada - 539   kcal/100g
  • Mastyks - 393   kcal/100g
  • Gotowane mleko skondensowane - 328   kcal/100g
  • Ciastka biszkoptowe - 258   kcal/100g

Podobne przepisy