skład / składniki
metoda gotowania
lody są korzystne dla gości. A jeśli przysmak jest nadal przygotowany własnymi rękami, nie będzie ograniczeń dla zachwytu i uderzenia! Nie wspominając o tym, że domowe lody są znacznie zdrowsze niż zakupione. Można go bezpiecznie podawać dzieciom.
1. Wlej migdały do moździerza, natychmiast dodaj do niego gorzkie migdały. Zmiel tłuczek, w tym procesie dodaj wodę. Woda będzie potrzebować nie więcej niż 50 mililitrów. Jest to konieczne, aby nieco rozcieńczyć oleistą strukturę zmiażdżonych migdałów.
2. Wlej mleko do rondla lub innego żaroodpornego pojemnika. Tutaj rozprowadzamy przygotowaną mieszankę migdałów. Mieszać.
3. Włóż żółtka do osobnej miski, wlej tutaj cukier. Masę pocieramy widelcem, aż będzie gładka. Możesz także użyć ręcznej trzepaczki.
4. Stawiamy pojemnik z mlekiem na średnim ogniu i ciągle mieszając Wprowadzamy masę żółtkową z cukrem. Gotuj, aż zgęstnieje, nie przestając mieszać.
5. Uzyskaną kremową masę filtrujemy przez sito bezpośrednio do maszyny do lodów. Przykryj pokrywką. Konieczne jest filtrowanie, aby uniknąć możliwych grudek.
6. Wysyłamy masę do zamrażarki na 40 minut. W międzyczasie ubij schłodzoną ciężką śmietanę na gęstą bujną masę. W częściach wprowadzamy go do zamrożonej masy. Wysyłamy na zimno przez około dwie godziny, aby masa zamarzła.
7. Podawaj lody w miseczkach, udekoruj posiekanymi migdałami lub innymi orzechami. Dodatkowo możesz ozdobić świeżymi liśćmi mięty lub skórką cytrusową. Na to do woli.
Poczęstuj się zdrowo!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Orzechy migdałowe - 609 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Śmietana 35% - 337 kcal/100g
- Śmietanka 40% - 362 kcal/100g
- Żółtka jaj - 352 kcal/100g
- Gorzkie migdały - 645 kcal/100g