skład / składniki
metoda gotowania
1. Biszkopty czekoladowe przycinamy. Aby to zrobić, odetnij wypukłą górę. Jeśli kupione są herbatniki, ten element można pominąć. Pokrój herbatniki na ciasta o równej grubości.
2. Wiśnie myjemy, wkładamy do rondla, zasypiamy cukrem. Wyślij rondel na małym ogniu. Cukier się rozpuści, wiśnia wypuści sok. Doprowadzamy to wszystko do wrzenia. Wrzuć jagody na sito, pozwól sokowi spłynąć.
3. Gdy sok lekko ostygnie, dodaj do niego Likier. Zasadniczo nie jest to konieczne, ciasto można namoczyć tylko sokiem.
4. Żelatynę napełnij wodą, wystarczy 25-30 mililitrów. Pozwól mu puchnąć. Ubij schłodzoną śmietanę z minimalną prędkością miksera w bujną pianę. Następnie bez zatrzymywania ubijania Wprowadzamy cukier puder. Ubij w bujną, stabilną śmietanę.
5. Żelatynę rozpuść w kuchence mikrofalowej. Dodaj do niego trochę śmietany, wymieszaj. Następnie wprowadzamy powstałą masę do głównej masy kremowej. Ubij śmietanę do stabilnych, gęstych szczytów. Wysyłamy krem do lodówki na godzinę.
6. Moczymy ciasta przygotowanym syropem. Rozłóż wiśnie, przykryj warstwą kremu. W ten sposób zbieramy całe ciasto. Wysyłamy go do lodówki na godzinę.
7. Przygotuj ganache do wyrównania. Gorzką czekoladę łamiemy na kawałki, topimy w łaźni wodnej, łączymy ze zmiękczonym masłem. Ubij blenderem, aż będzie gładki.
8. Pozostaw krem w lodówce na 20-30 minut, a następnie wyrównaj nim powierzchnię ciasta pod mastyksem. ciasto wysyłamy do lodówki na kolejne pół godziny.
9. Wałkujemy mastyks w warstwę, pokrywamy nim ciasto. Przycinamy krawędzie. Dekorujemy ciasto figurami mastyksu. Można je zamówić z wyprzedzeniem w specjalistycznym sklepie cukierniczym lub przygotować samodzielnie.
ciasto jest w pełni gotowe do podania.
Wesołych Świąt!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Maślanka - 36 kcal/100g
- Śmietanka 20% tłuszczu - 300 kcal/100g
- Śmietanka 10% tłuszczu - 120 kcal/100g
- Śmietana - 300 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Wiśnia kwaśna - 52 kcal/100g
- Wiśnia słodka - 64 kcal/100g
- Wiśnia suszona - 292 kcal/100g
- Wiśnia konserwowa - 61 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Żelatyna - 355 kcal/100g
- Likier wiśniowy - 299 kcal/100g
- Likier Baileys - 327 kcal/100g
- Likier - 327 kcal/100g
- Cukier puder - 374 kcal/100g
- Czekolada 70 % - 539 kcal/100g
- Ciemna czekolada - 539 kcal/100g
- Mastyks - 393 kcal/100g
- Ciastka biszkoptowe - 258 kcal/100g