ciasto Alicja w Krainie Czarów

dziewczęcy tort urodzinowy! Pyszne i bardzo piękne! Ciasto Alicja w Krainie Czarów jest nie tylko wspaniałe Na zewnątrz, ale także bardzo smaczne w środku. Ciasto można bezpiecznie ugotować na świątecznym stole, spodoba się wszystkim gościom. Łączy w sobie wyraźny czekoladowy smak biszkoptu, zwiewny krem i kwaśną wiśnię. W przepisie ciasto składa się z gotowych herbatników czekoladowych. Można je kupić lub upiec samodzielnie. Jeśli wybierzesz drugą opcję, musisz wcześniej upiec biszkopt.
ŚnieżkaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 4 % 3 g
tłuszcze 16 % 12 g
węglowodany 80 % 61 g
349 kcal
IG: 13 / 21 / 66

metoda gotowania

czas gotowania: 6 h

1. Biszkopty czekoladowe przycinamy. Aby to zrobić, odetnij wypukłą górę. Jeśli kupione są herbatniki, ten element można pominąć. Pokrój herbatniki na ciasta o równej grubości.

2. Wiśnie myjemy, wkładamy do rondla, zasypiamy cukrem. Wyślij rondel na małym ogniu. Cukier się rozpuści, wiśnia wypuści sok. Doprowadzamy to wszystko do wrzenia. Wrzuć jagody na sito, pozwól sokowi spłynąć.

3. Gdy sok lekko ostygnie, dodaj do niego Likier. Zasadniczo nie jest to konieczne, ciasto można namoczyć tylko sokiem.

4. Żelatynę napełnij wodą, wystarczy 25-30 mililitrów. Pozwól mu puchnąć. Ubij schłodzoną śmietanę z minimalną prędkością miksera w bujną pianę. Następnie bez zatrzymywania ubijania Wprowadzamy cukier puder. Ubij w bujną, stabilną śmietanę.

5. Żelatynę rozpuść w kuchence mikrofalowej. Dodaj do niego trochę śmietany, wymieszaj. Następnie wprowadzamy powstałą masę do głównej masy kremowej. Ubij śmietanę do stabilnych, gęstych szczytów. Wysyłamy krem do lodówki na godzinę.

6. Moczymy ciasta przygotowanym syropem. Rozłóż wiśnie, przykryj warstwą kremu. W ten sposób zbieramy całe ciasto. Wysyłamy go do lodówki na godzinę.

7. Przygotuj ganache do wyrównania. Gorzką czekoladę łamiemy na kawałki, topimy w łaźni wodnej, łączymy ze zmiękczonym masłem. Ubij blenderem, aż będzie gładki.

8. Pozostaw krem w lodówce na 20-30 minut, a następnie wyrównaj nim powierzchnię ciasta pod mastyksem. ciasto wysyłamy do lodówki na kolejne pół godziny.

9. Wałkujemy mastyks w warstwę, pokrywamy nim ciasto. Przycinamy krawędzie. Dekorujemy ciasto figurami mastyksu. Można je zamówić z wyprzedzeniem w specjalistycznym sklepie cukierniczym lub przygotować samodzielnie.

ciasto jest w pełni gotowe do podania.

Wesołych Świąt!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Maślanka - 36   kcal/100g
  • Śmietanka 20% tłuszczu - 300   kcal/100g
  • Śmietanka 10% tłuszczu - 120   kcal/100g
  • Śmietana - 300   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Wiśnia kwaśna - 52   kcal/100g
  • Wiśnia słodka - 64   kcal/100g
  • Wiśnia suszona - 292   kcal/100g
  • Wiśnia konserwowa - 61   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Żelatyna - 355   kcal/100g
  • Likier wiśniowy - 299   kcal/100g
  • Likier Baileys - 327   kcal/100g
  • Likier - 327   kcal/100g
  • Cukier puder - 374   kcal/100g
  • Czekolada 70 % - 539   kcal/100g
  • Ciemna czekolada - 539   kcal/100g
  • Mastyks - 393   kcal/100g
  • Ciastka biszkoptowe - 258   kcal/100g

Podobne przepisy