Trifl Trzy czekoladki

to nie deser, ale dzieło sztuki cukierniczej! Trifl Trzy czekoladki są łatwe do przygotowania! I szybko, jeśli dostępny jest gotowy biszkopt. Jest to wygodne, jeśli po upieczeniu ciasta pozostało trochę biszkoptu, możesz przygotować ciasto francuskie w szklance. Jak sama nazwa wskazuje, w tym ciastku stosuje się trzy rodzaje czekolady-gorzką, mleczną i białą. W każdej szklance harmonijnie łączą się i uzupełniają, a ponadto wyglądają pięknie, świątecznie i uwodzicielsko.
MartaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 10 % 6 g
tłuszcze 34 % 21 g
węglowodany 56 % 35 g
352 kcal
IG: 3 / 43 / 54

metoda gotowania

czas gotowania: 6 h 40 min

pierwszą rzeczą, od której należy zacząć przygotowywać ten niesamowity deser, jest zetrzeć każdy z trzech rodzajów czekolady w osobnej misce. Następnie rozpuścimy czekoladę. Najlepiej zrobić to w łaźni wodnej, dla której stawiamy rondel na średnim ogniu, a na nim ustawiamy miskę startej czekolady. To wszystko, pozostaje czekać, aż czekolada się rozpuści. W tym procesie mieszamy czekoladę. Rozpuszczoną czekoladę pozostawić do ostygnięcia do temperatury pokojowej. Powtarzamy to samo z każdym rodzajem czekolady.

za pomocą trzepaczki ubij schłodzoną ciężką śmietanę. Możesz to zrobić za pomocą miksera, ale ostrożnie, ponieważ śmietanę można łatwo przebić. Gdy śmietana zostanie ubita na puszystą masę, rozprowadzamy ją w trzech miskach z każdym rodzajem czekolady.

ubij białka na twarde szczyty, a także rozprowadź powstałą masę w trzech miseczkach czekolady. Teraz wszystko delikatnie wymieszaj.

ciastka biszkoptowe (można kupić gotowe lub upiec je wcześniej) kruszymy w osobnej misce.

ciekawym etapem jest formowanie ciast. W przypadku triflów możesz wziąć dowolne odpowiednie naczynia-miski, słoiki, kubki, a nawet kieliszki do szampana. Wybrane naczynia można ozdobić w oryginalny sposób-wtedy deser będzie wyglądał elegancko i może stać się ozdobą świątecznego stołu.

rozłóż biszkopt dolną warstwą, umieść wystarczająco mocno. Następnie rozłóż masę z miski z gorzką czekoladą, po mleku, a ostatnią warstwą będzie mus z białą czekoladą. Wygładź każdą warstwę tylną stroną łyżki. Wyjmujemy trifle do zamrażarki na 6 godzin, po czym można je podawać.

udekoruj wierzch trifli według własnego gustu-orzechem, kawałkami czekolady lub kawałkami czekolady, jagodą, możesz nawet posypać proso ciastem kakao w proszku-będzie pięknie wyglądać na białej warstwie czekolady.

smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Śmietana 35% - 337   kcal/100g
  • Śmietanka 40% - 362   kcal/100g
  • Czekolada gorzka - 539   kcal/100g
  • Białka jaj - 44   kcal/100g
  • Czekolada mleczna - 550   kcal/100g
  • Biała czekolada - 554   kcal/100g
  • Ciastka biszkoptowe - 258   kcal/100g

Podobne przepisy