w wersji klasycznej do trifli dodaje się niewielką ilość mocnego wina, takiego jak sherry. Dokładniej, kawałki biszkoptu lub ciastka są moczone w winie lub innym aromatycznym napoju alkoholowym. Dlatego nie są odpowiednie dla dzieci. Istnieją jednak bezalkoholowe przepisy na trifle, które można bezpiecznie podawać na święta dla dzieci.
pięć najczęściej używanych składników w przepisach trifle:
Produkt | kalorie kcal w 100g | białka G w 100g | tłuszcze G w 100g | węglowodany G w 100g |
---|---|---|---|---|
cukier | 398 | 0 | 0 | 99.7 |
śmietana tłusta | 337 | 2.5 | 35 | 3 |
kakao w proszku | 374 | 24.2 | 17.5 | 32 |
mąka | 325 | 12 | 1 | 67 |
jaja | 157 | 12.7 | 10.9 | 0.7 |
deser o nazwie & bdquo;trifl & rdquo; odnosi się do kuchni angielskiej. Dla niego pobierane są różne owoce lub jagody (świeże). Układa się je warstwami w przezroczystych szklankach na przemian z herbatnikami, a między nimi znajduje się warstwa kremu, Zwykle kremu. Górna część pokryta jest bitą śmietaną i ozdobiona listkiem mięty, kilkoma jagodami, startą czekoladą, orzechami.
możesz kreatywnie podchodzić do gotowania trifla, nie zaglądając do magazynu kulinarnego i nie kierując się wskazówkami innych ludzi. Najważniejsze jest tutaj połączenie produktów wchodzących w skład. Możesz wziąć jeden rodzaj jagód: truskawki, maliny, wiśnie, porzeczki. Lub zmieszaj kilka rodzajów. Ta sama zasada dotyczy owoców. Wystarczy spróbować mieszanki, aby upewnić się, że smak będzie harmonijny.
pięć najszybszych przepisów trifl:
nazwa potrawy | Czas gotowania | kalorie kcal w 100g | oceną użytkowników |
---|---|---|---|
Trifle tiramisu | 30 min | 201 | +61 |
Trifle z mango | 40 min | 179 | +54 |
deser Trifl w kubkach z truskawkami | 1 h 10 min | 229 | +30 |
Trifl Czarny Las | 3 h | 307 | +44 |
ciasto w płynie z wiśniami | 3 h | 254 | +42 |
dziś wielu gotuje trifle bez warstwy z ciastami i bierze tylko owoce i śmietanę. Nawiasem mówiąc, ten ostatni można przygotować na różne sposoby, z różnymi produktami. I może być nie tylko kremowy, chociaż ten dobrze pasuje do tego deseru. Krem może być kremowy, czekoladowy, karmelowy, mleczny. Możesz użyć gotowego w puszkach. Krem najlepiej wycisnąć z torebki cukierniczej do szklanek lub kubków. W końcu jedną z głównych cech takiego deseru jest piękno projektu.