skład / składniki
metoda gotowania
1. Włącz piekarnik na 170 Stopni Celsjusza.
2. Na patelni rozcieńczyć kakao w wodzie i na małym ogniu doprowadzić mieszaninę do wrzenia. Gotuj, mieszając od czasu do czasu, przez 10 minut, aż mieszanina czekolady zgęstnieje. Ostudzić.
3. W misce przesiej mąkę i proszek do pieczenia.
4. W innej misce ubij jajka, cukier puder, ekstrakt waniliowy i sól. Dodaj olej roślinny i ponownie ubij, aż będzie gładki. W małych porcjach dodaj mąkę z proszkiem do pieczenia i wlej mleko o temperaturze pokojowej. Następnie dodaj gęstą mieszankę z kakao i wymieszaj ciasto.
5. Przykryj naczynie do pieczenia pergaminem i wlej tam ciasto. Piec biszkopt przez pół godziny. Gotowość do sprawdzenia za pomocą wykałaczki. Następnie ostudzić i pokroić w drobną kostkę.
6. Wlej 300 ml ciężkiej śmietany, mleka, 1/3 porcji cukru pudru i kakao w proszku do rondla. Dobrze wymieszaj. Umieść garnek na kuchence i na średnim ogniu zagotuj mieszaninę, ciągle mieszając.
7. W innym pojemniku ubij żółtka, 1/3 porcji cukru pudru i mąki kukurydzianej mikserem, aż będą gęste. Następnie wlej wcześniej przygotowaną mieszankę śmietany, mleka i kakao cienkim strumieniem. Zwróć powstałą masę do pieca i gotuj na średnim ogniu przez około 5 minut, aż powstanie gęsty krem czekoladowy. Następnie pozwól kremowi ostygnąć i włóż do niego masło. Ponownie ubij mikserem, aż będzie puszysty. A następnie przykryj folią spożywczą, aby na powierzchni kremu nie tworzyła się skorupa. Umieść krem na zimno, aby ostygł.
8. Opłucz wiśnie i osusz, wyciągnij nasiona. Włóż wiśnie do pojemnika, dodaj pozostały cukier puder i wlej sok z cytryny. Pozostaw wiśnie na około pół godziny, aby wypuściły sok.
9. Przygotuj 12 szklanek na deser. Połóż kawałki biszkoptu czekoladowego na dnie szklanek. Następnie ułóż wiśnię w następnej warstwie. Następnie wlej krem czekoladowy. Na wierzch ponownie ułóż warstwę biszkoptu czekoladowego i wiśni. Umieść szklanki w lodówce na kilka godzin, aby warstwy się nasiąkły.
10. Wlej pozostałą ciężką śmietanę do miski i ubij, aż będzie gęsta. W procesie dodaj ekstrakt waniliowy.
11. Przed podaniem deseru udekoruj go bitą śmietaną, całą wiśnią i startą czekoladą.
smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Czekolada mleczno-orzechowa - 542 kcal/100g
- Czekolada orzechowa - 580 kcal/100g
- Czekolada porowata mleczna - 506 kcal/100g
- Czekolada kremowa - 560 kcal/100g
- Czekolada - 550 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Wiśnia kwaśna - 52 kcal/100g
- Wiśnia słodka - 64 kcal/100g
- Wiśnia suszona - 292 kcal/100g
- Wiśnia konserwowa - 61 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Kakao w proszku - 374 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Sok z cytryny - 16 kcal/100g
- Śmietana 35% - 337 kcal/100g
- Śmietanka 40% - 362 kcal/100g
- Proszek do pieczenia ciasta - 79 kcal/100g
- Żółtka jaj - 352 kcal/100g
- Cukier puder - 374 kcal/100g
- Mąka kukurydziana - 368 kcal/100g
- Pełnoziarnista mąka kukurydziana razowa - 355 kcal/100g
- Mąka kukurydziana pełnoziarnista przesiana - 362 kcal/100g
- Mąka kukurydziana z ziaren z usuniętymi zarodkami vitaminisir - 364 kcal/100g
- Mąka kukurydziana z ziaren z usuniętymi zarodkami newitaminiza - 364 kcal/100g
- Ekstrakt waniliowy - 321 kcal/100g