ciasto w płynie z wiśniami

pyszny przysmak w szklance! Zachwyca smakiem i widokiem! Trufl z wiśniami to powszechnie znany brytyjski deser, który zwykle układa się warstwami i składa się z czekoladowego ciasta biszkoptowego, kremu, soczystych wiśni i bitej śmietany. W przepisie tego trifla nie ma alkoholu, więc może być zarówno dla dorosłych, jak i dla dzieci.
miLiSaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 7 % 4 g
tłuszcze 26 % 15 g
węglowodany 67 % 38 g
254 kcal
IG: 39 / 0 / 61

metoda gotowania

czas gotowania: 3 h

1. Włącz piekarnik na 170 Stopni Celsjusza.

2. Na patelni rozcieńczyć kakao w wodzie i na małym ogniu doprowadzić mieszaninę do wrzenia. Gotuj, mieszając od czasu do czasu, przez 10 minut, aż mieszanina czekolady zgęstnieje. Ostudzić.

3. W misce przesiej mąkę i proszek do pieczenia.

4. W innej misce ubij jajka, cukier puder, ekstrakt waniliowy i sól. Dodaj olej roślinny i ponownie ubij, aż będzie gładki. W małych porcjach dodaj mąkę z proszkiem do pieczenia i wlej mleko o temperaturze pokojowej. Następnie dodaj gęstą mieszankę z kakao i wymieszaj ciasto.

5. Przykryj naczynie do pieczenia pergaminem i wlej tam ciasto. Piec biszkopt przez pół godziny. Gotowość do sprawdzenia za pomocą wykałaczki. Następnie ostudzić i pokroić w drobną kostkę.

6. Wlej 300 ml ciężkiej śmietany, mleka, 1/3 porcji cukru pudru i kakao w proszku do rondla. Dobrze wymieszaj. Umieść garnek na kuchence i na średnim ogniu zagotuj mieszaninę, ciągle mieszając.

7. W innym pojemniku ubij żółtka, 1/3 porcji cukru pudru i mąki kukurydzianej mikserem, aż będą gęste. Następnie wlej wcześniej przygotowaną mieszankę śmietany, mleka i kakao cienkim strumieniem. Zwróć powstałą masę do pieca i gotuj na średnim ogniu przez około 5 minut, aż powstanie gęsty krem czekoladowy. Następnie pozwól kremowi ostygnąć i włóż do niego masło. Ponownie ubij mikserem, aż będzie puszysty. A następnie przykryj folią spożywczą, aby na powierzchni kremu nie tworzyła się skorupa. Umieść krem na zimno, aby ostygł.

8. Opłucz wiśnie i osusz, wyciągnij nasiona. Włóż wiśnie do pojemnika, dodaj pozostały cukier puder i wlej sok z cytryny. Pozostaw wiśnie na około pół godziny, aby wypuściły sok.

9. Przygotuj 12 szklanek na deser. Połóż kawałki biszkoptu czekoladowego na dnie szklanek. Następnie ułóż wiśnię w następnej warstwie. Następnie wlej krem czekoladowy. Na wierzch ponownie ułóż warstwę biszkoptu czekoladowego i wiśni. Umieść szklanki w lodówce na kilka godzin, aby warstwy się nasiąkły.

10. Wlej pozostałą ciężką śmietanę do miski i ubij, aż będzie gęsta. W procesie dodaj ekstrakt waniliowy.

11. Przed podaniem deseru udekoruj go bitą śmietaną, całą wiśnią i startą czekoladą.

smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Czekolada mleczno-orzechowa - 542   kcal/100g
  • Czekolada orzechowa - 580   kcal/100g
  • Czekolada porowata mleczna - 506   kcal/100g
  • Czekolada kremowa - 560   kcal/100g
  • Czekolada - 550   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Wiśnia kwaśna - 52   kcal/100g
  • Wiśnia słodka - 64   kcal/100g
  • Wiśnia suszona - 292   kcal/100g
  • Wiśnia konserwowa - 61   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Kakao w proszku - 374   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Sok z cytryny - 16   kcal/100g
  • Śmietana 35% - 337   kcal/100g
  • Śmietanka 40% - 362   kcal/100g
  • Proszek do pieczenia ciasta - 79   kcal/100g
  • Żółtka jaj - 352   kcal/100g
  • Cukier puder - 374   kcal/100g
  • Mąka kukurydziana - 368   kcal/100g
  • Pełnoziarnista mąka kukurydziana razowa - 355   kcal/100g
  • Mąka kukurydziana pełnoziarnista przesiana - 362   kcal/100g
  • Mąka kukurydziana z ziaren z usuniętymi zarodkami vitaminisir - 364   kcal/100g
  • Mąka kukurydziana z ziaren z usuniętymi zarodkami newitaminiza - 364   kcal/100g
  • Ekstrakt waniliowy - 321   kcal/100g

Podobne przepisy