skład / składniki
metoda gotowania
1. Ziemniaki myjemy pod bieżącą wodą, a następnie wkładamy do rondla o odpowiedniej wielkości, napełniamy wodą, aby ziemniaki były całkowicie pokryte. Stawiamy na średnim ogniu i doprowadzamy płyn do wrzenia. Gdy woda się zagotuje, zmniejsz ogrzewanie do umiarkowanego i gotuj ziemniaki przez 20 minut (do miękkości). Gotowość można łatwo sprawdzić, przekłuwając ziemniaki widelcem - jeśli są miękkie, są gotowe. Spuść wodę, pokrój ziemniaki na pół i pozostaw do ostygnięcia do temperatury pokojowej.
2. Podczas gotowania ziemniaków gotujemy również jajka, które najpierw należy dokładnie umyć. Wkładamy je również do rondla, napełniamy wodą i wysyłamy na średni ogień. Po zagotowaniu wody gotuj jajka przez 10 minut. Umieść patelnię z jajkami pod lodowatą wodą, przytrzymaj przez kilka minut. Po wyjęciu jajka z wody i pozostawieniu do ostygnięcia.
3. Gdy ziemniaki ostygną, pokrój je w małe kostki i przenieś do dużej salaterki. Schłodzone jajka obieramy ze skorupek, a także kroimy w kostkę proporcjonalną do ziemniaków. Kostki tego samego rozmiaru sprawią, że sałatka będzie piękniejsza i bardziej wyrafinowana. Dodaj jajka do ziemniaków. Ogórki lekko solone kroimy w tę samą kostkę i wysyłamy do pozostałych składników.
4. Obierz cebulę, pokrój w kostkę, zalej wrzącą wodą, spuść wodę, wyciśnij cebulę i włóż do salaterki. Więc nie będzie gorzki, ale zachowa swój aromat.
5. Włóż posiekaną wątrobę i kawior z mintaja do salaterki. Idealnie byłoby wziąć je nie osobno, ale w jednym słoiku i po prostu pokroić w kostkę. Ale możesz to zrobić osobno. I tak, i tak okaże się bardzo smaczne. Dodaj kostki do salaterki.
6. Sałatkę doprawiamy majonezem, wszystko delikatnie mieszamy, smakujemy. W razie potrzeby dodaj sól, posyp zmielonym czarnym pieprzem. Ponownie wymieszaj i rozłóż sałatkę na porcjowanych talerzach, posyp posiekanymi świeżymi ziołami na wierzchu.
sałatka jest gotowa! Smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Ziemniaki pieczone - 70 kcal/100g
- Tłuczone ziemniaki - 380 kcal/100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal/100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal/100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal/100g
- Ogórki świeże - 15 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502 kcal/100g
- Majonez lekki - 260 kcal / 100g
- Majonez Prowansalski - 624 kcal/100g
- Majonez "prowansalski" - 627 kcal/100g
- Majonez stołowy - 627 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41 kcal/100g
- Zieleń - 41 kcal/100g
- Wątroba mintaja - 474 kcal/100g
- Kawior z mintaja - 131 kcal/100g