Sałatka z wątróbki i kawioru z mintaja

pyszna, prosta i szybka sałatka z niedrogich produktów. Sałatka z wątroby i kawioru mintaja okazuje się bardzo smaczna i niezwykła. Aby go przygotować, możesz wziąć słoik wątroby i kawioru mintaja lub kupić je osobno. Sałatka będzie odpowiednia zarówno na rodzinnej kolacji w dni powszednie, jak i na świątecznym stole.
Ola-YayaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 29 % 8 g
tłuszcze 46 % 13 g
węglowodany 25 % 7 g
169 kcal
IG: 100 / 0 / 0

metoda gotowania

Czas gotowania: 1 h 10 min

1. Ziemniaki myjemy pod bieżącą wodą, a następnie wkładamy do rondla o odpowiedniej wielkości, napełniamy wodą, aby ziemniaki były całkowicie pokryte. Stawiamy na średnim ogniu i doprowadzamy płyn do wrzenia. Gdy woda się zagotuje, zmniejsz ogrzewanie do umiarkowanego i gotuj ziemniaki przez 20 minut (do miękkości). Gotowość można łatwo sprawdzić, przekłuwając ziemniaki widelcem - jeśli są miękkie, są gotowe. Spuść wodę, pokrój ziemniaki na pół i pozostaw do ostygnięcia do temperatury pokojowej.

2. Podczas gotowania ziemniaków gotujemy również jajka, które najpierw należy dokładnie umyć. Wkładamy je również do rondla, napełniamy wodą i wysyłamy na średni ogień. Po zagotowaniu wody gotuj jajka przez 10 minut. Umieść patelnię z jajkami pod lodowatą wodą, przytrzymaj przez kilka minut. Po wyjęciu jajka z wody i pozostawieniu do ostygnięcia.

3. Gdy ziemniaki ostygną, pokrój je w małe kostki i przenieś do dużej salaterki. Schłodzone jajka obieramy ze skorupek, a także kroimy w kostkę proporcjonalną do ziemniaków. Kostki tego samego rozmiaru sprawią, że sałatka będzie piękniejsza i bardziej wyrafinowana. Dodaj jajka do ziemniaków. Ogórki lekko solone kroimy w tę samą kostkę i wysyłamy do pozostałych składników.

4. Obierz cebulę, pokrój w kostkę, zalej wrzącą wodą, spuść wodę, wyciśnij cebulę i włóż do salaterki. Więc nie będzie gorzki, ale zachowa swój aromat.

5. Włóż posiekaną wątrobę i kawior z mintaja do salaterki. Idealnie byłoby wziąć je nie osobno, ale w jednym słoiku i po prostu pokroić w kostkę. Ale możesz to zrobić osobno. I tak, i tak okaże się bardzo smaczne. Dodaj kostki do salaterki.

6. Sałatkę doprawiamy majonezem, wszystko delikatnie mieszamy, smakujemy. W razie potrzeby dodaj sól, posyp zmielonym czarnym pieprzem. Ponownie wymieszaj i rozłóż sałatkę na porcjowanych talerzach, posyp posiekanymi świeżymi ziołami na wierzchu.

sałatka jest gotowa! Smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Ziemniaki pieczone - 70   kcal/100g
  • Tłuczone ziemniaki - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Ogórki świeże - 15   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502   kcal/100g
  • Majonez lekki - 260   kcal / 100g
  • Majonez Prowansalski - 624   kcal/100g
  • Majonez "prowansalski" - 627   kcal/100g
  • Majonez stołowy - 627   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41   kcal/100g
  • Zieleń - 41   kcal/100g
  • Wątroba mintaja - 474   kcal/100g
  • Kawior z mintaja - 131   kcal/100g

Podobne przepisy