skład / składniki
metoda gotowania
1. Cytryny myjemy pod bieżącą wodą, następnie zalewamy wrzącą wodą i ostrym nożem usuwamy skórki z owoców cytrusowych. Staramy się nie pozostawiać białych włókien na miąższu cytryny - nadają gorzki smak. Następnie pokrój cytryny na małe półpierścienie.
2. Przenieś kawałki cytryn do miski multicookera, przykryj cukrem i wlej trochę czystej wody o temperaturze pokojowej. Wymieszaj cukier z wodą i cytrynami. Włącz Multicooker, wybierz tryb "Gotowanie na parze" i ustaw minutnik na 20 minut. Zamykamy Multicooker pokrywką i gotujemy syrop cytrynowo-cukrowy, od czasu do czasu mieszając drewnianą łyżką lub szpatułką.
3. Melon myj wodą z brudu i kurzu, a następnie wytrzyj do sucha ręcznikami papierowymi. Pokrój melona na dwie połówki i usuń skórę z obu części. Miąższ melona jest oczyszczany z nasion lub grubych włókien. Następnie pokrój melona na małe kostki o wielkości około 1 cm.
4. Gdy tylko włączy się minutnik multicookera i syrop cytrynowo-cukrowy będzie gotowy, zanurz w nim kawałki melona. Ponownie włącz Multicooker w tym samym trybie i zagotuj zawartość miski. Powstałą pianę na powierzchni ostrożnie usuń łyżką cedzakową lub łyżką stołową. Gotuj dżem przez około 5-10 minut, mieszając wszystkie kawałki drewnianą szpatułką. Następnie przykryj Multicooker pokrywką i wyłącz ją.
5. Pozostaw dżem do "osiągnięcia" w misce zamkniętego multicookera przez około 12 godzin, aż całkowicie ostygnie.
6. Po 12 godzinach ponownie uruchom powolną kuchenkę i ustaw ten sam tryb "Gotowanie na parze". Poczekaj, aż dżem się zagotuje i gotuj przez 5 minut. Następnie ponownie wyłącz i pozostaw dżem do ostygnięcia na 12 godzin.
7. Po 12 godzinach ponownie powtarzamy proces "gotowania na parze", gotujemy dżem i dodajemy do niego cukier waniliowy, laskę cynamonu i trochę imbiru. Gotuj dżem przez około 10 minut i wyłącz powolną kuchenkę.
w tym czasie dżem melonowy ugotuje się i stanie się grubszy i bardziej lepki. Dżem układamy w przygotowanych sterylnych słoikach, zwijamy sterylnymi pokrywkami i kładziemy do góry nogami pod ubraniem na jeden dzień. Po przeniesieniu do chłodnego miejsca do przechowywania.
smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cytryna - 16 kcal/100g
- Skórka z cytryny - 47 kcal/100g
- Melon"kantalupa" - 19 kcal/100g
- Melon"kołchoźnica" - 28 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Cukier waniliowy - 379 kcal/100g
- Imbir w proszku - 335 kcal/100g
- Laska cynamonu - 261 kcal/100g