dżem melonowy w powolnej kuchence

Czy kiedykolwiek próbowałeś czegoś smaczniejszego? Dżem melonowy w powolnej kuchence to niezwykły przepis na niezbyt tradycyjny domowy deser. Przygotowanie takiego dżemu zajmuje przyzwoity czas. Warto jednak wziąć pod uwagę, że stała obecność w kuchni wcale nie jest konieczna. Powolna kuchenka zrobi wszystko. I pozostaje tylko cieszyć się gotowym gęstym bursztynowym dżemem o letnim smaku. Szczególnie miło jest otworzyć słoik z taką ucztą w zimowy zimny dzień.
WieruńczykAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 0 % 0 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 100 % 44 g
174 kcal
IG: 2 / 9 / 89

metoda gotowania

czas gotowania: 2 D 14 h

1. Cytryny myjemy pod bieżącą wodą, następnie zalewamy wrzącą wodą i ostrym nożem usuwamy skórki z owoców cytrusowych. Staramy się nie pozostawiać białych włókien na miąższu cytryny - nadają gorzki smak. Następnie pokrój cytryny na małe półpierścienie.

2. Przenieś kawałki cytryn do miski multicookera, przykryj cukrem i wlej trochę czystej wody o temperaturze pokojowej. Wymieszaj cukier z wodą i cytrynami. Włącz Multicooker, wybierz tryb "Gotowanie na parze" i ustaw minutnik na 20 minut. Zamykamy Multicooker pokrywką i gotujemy syrop cytrynowo-cukrowy, od czasu do czasu mieszając drewnianą łyżką lub szpatułką.

3. Melon myj wodą z brudu i kurzu, a następnie wytrzyj do sucha ręcznikami papierowymi. Pokrój melona na dwie połówki i usuń skórę z obu części. Miąższ melona jest oczyszczany z nasion lub grubych włókien. Następnie pokrój melona na małe kostki o wielkości około 1 cm.

4. Gdy tylko włączy się minutnik multicookera i syrop cytrynowo-cukrowy będzie gotowy, zanurz w nim kawałki melona. Ponownie włącz Multicooker w tym samym trybie i zagotuj zawartość miski. Powstałą pianę na powierzchni ostrożnie usuń łyżką cedzakową lub łyżką stołową. Gotuj dżem przez około 5-10 minut, mieszając wszystkie kawałki drewnianą szpatułką. Następnie przykryj Multicooker pokrywką i wyłącz ją.

5. Pozostaw dżem do "osiągnięcia" w misce zamkniętego multicookera przez około 12 godzin, aż całkowicie ostygnie.

6. Po 12 godzinach ponownie uruchom powolną kuchenkę i ustaw ten sam tryb "Gotowanie na parze". Poczekaj, aż dżem się zagotuje i gotuj przez 5 minut. Następnie ponownie wyłącz i pozostaw dżem do ostygnięcia na 12 godzin.

7. Po 12 godzinach ponownie powtarzamy proces "gotowania na parze", gotujemy dżem i dodajemy do niego cukier waniliowy, laskę cynamonu i trochę imbiru. Gotuj dżem przez około 10 minut i wyłącz powolną kuchenkę.

w tym czasie dżem melonowy ugotuje się i stanie się grubszy i bardziej lepki. Dżem układamy w przygotowanych sterylnych słoikach, zwijamy sterylnymi pokrywkami i kładziemy do góry nogami pod ubraniem na jeden dzień. Po przeniesieniu do chłodnego miejsca do przechowywania.

smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cytryna - 16   kcal/100g
  • Skórka z cytryny - 47   kcal/100g
  • Melon"kantalupa" - 19   kcal/100g
  • Melon"kołchoźnica" - 28   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Cukier waniliowy - 379   kcal/100g
  • Imbir w proszku - 335   kcal/100g
  • Laska cynamonu - 261   kcal/100g

Podobne przepisy