małże w sosie śmietanowym

taka mieszanka z pewnością podbije zarówno domowników, jak i gości! Małże gotowane w sosie śmietanowym świetnie komponują się z makaronem, gotowanym ryżem, serem.. Jeśli chcesz ugotować małże w gęstym i delikatnym sosie śmietanowym, zrób je z grzybami.
Marina ChernovaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 50 % 6 g
tłuszcze 33 % 4 g
węglowodany 17 % 2 g
75 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 55 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj wszystkie składniki, rozmrażaj muszle Małży. Na rozgrzaną patelnię wrzucam masło.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Obierz pory, pokrój wzdłuż, pokrój na ćwiartki i dodaj do masła.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Smażyć, aż będzie miękki, półprzezroczysty.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Paprykę kroję w małe kostki.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Pokrój pomidora na małe kawałki.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Naciskam czosnek nożem i drobno siekam.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Drobno posiekaj koperek.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Wlej paprykę, pomidor, czosnek do zmiękczonej cebuli. Dusić przez 10 minut.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Dodaj wytrawne wino, przyprawę rybną, wlej śmietanę, dodaj sól i pieprz do smaku. Dusić przez 5 minut.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Całe, bez odprysków muszle małże wkładam do sosu i delikatnie mieszam

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Doprowadzam do wrzenia na maksymalnym ogniu i wsypuję koperek. Nadal dusić pod pokrywką przez 5-7 minut, aż będzie gotowy. Muszle się otworzyły. Danie jest gotowe!

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Ułożyć na półmisku, skropić sokiem z cytryny i posypać kolendrą. Podawać z wytrawnym, białym winem. Mam nadzieję, że przepis był pomocny.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Smacznego.

małże (łac. Mytilus — rodzaj morskich Małży.Ludzie nazywają je również ostrygami dla biednych lub naturalną Viagrą. Możesz jeść mięśnie (jest to mięsna część małża), płaszcz i płyn wewnątrz skorupy. Przed wyjęciem mięsa ze skorupy małże należy ugotować. Małże można gotować w białym winie i różnych sosach: pomidorowym czosnku, śmietanie, kokosie. Ponadto można je piec, smażyć, gotować, palić, solić, marynować. Mięso małży jest często dodawane do sałatek.

klasyczny przepis na robienie małży w sosie śmietanowym. Jeśli po raz pierwszy zdecydowałeś się ugotować muszle w sosie śmietanowym, lepiej jest wziąć prosty podstawowy przepis jako podstawę, a następnie uzupełnić lub zmienić zgodnie z własnymi preferencjami i smakiem.
małże gotowane w sosie śmietanowym świetnie komponują się z makaronem, gotowanym ryżem, serem, białym wytrawnym winem. Jeśli chcesz ugotować małże w gęstym i delikatnym sosie śmietanowym, zrób je z grzybami. Taka mieszanka z pewnością podbije zarówno domowników, jak i gości!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Pomidory - 23   kcal/100g
  • Maślanka - 36   kcal/100g
  • Śmietanka 20% tłuszczu - 300   kcal/100g
  • Śmietanka 10% tłuszczu - 120   kcal/100g
  • Śmietanka - 300   kcal/100g
  • Papryka słodka - 27   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Kolendra suszona mielona - 216   kcal/100g
  • Kolendra - 25   kcal/100g
  • Kolendra, kolendra - 25   kcal/100g
  • Koperek - 38   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Pory - 33   kcal/100g
  • Małże smażone - 59   kcal/100g
  • Małże gotowane - 50   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Przyprawy suche - 240   kcal/100g
  • Pieprz - 26   kcal/100g
  • Wino - 76   kcal/100g

Podobne przepisy