skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotuj wszystkie składniki, rozmrażaj muszle Małży. Na rozgrzaną patelnię wrzucam masło.
Krok 2:
Obierz pory, pokrój wzdłuż, pokrój na ćwiartki i dodaj do masła.
Krok 3:
Smażyć, aż będzie miękki, półprzezroczysty.
Krok 4:
Paprykę kroję w małe kostki.
Krok 5:
Pokrój pomidora na małe kawałki.
Krok 6:
Naciskam czosnek nożem i drobno siekam.
Krok 7:
Drobno posiekaj koperek.
Krok 8:
Wlej paprykę, pomidor, czosnek do zmiękczonej cebuli. Dusić przez 10 minut.
Krok 9:
Dodaj wytrawne wino, przyprawę rybną, wlej śmietanę, dodaj sól i pieprz do smaku. Dusić przez 5 minut.
Krok 10:
Całe, bez odprysków muszle małże wkładam do sosu i delikatnie mieszam
Krok 11:
Doprowadzam do wrzenia na maksymalnym ogniu i wsypuję koperek. Nadal dusić pod pokrywką przez 5-7 minut, aż będzie gotowy. Muszle się otworzyły. Danie jest gotowe!
Krok 12:
Ułożyć na półmisku, skropić sokiem z cytryny i posypać kolendrą. Podawać z wytrawnym, białym winem. Mam nadzieję, że przepis był pomocny.
Krok 13:
Smacznego.
małże (łac. Mytilus — rodzaj morskich Małży.Ludzie nazywają je również ostrygami dla biednych lub naturalną Viagrą. Możesz jeść mięśnie (jest to mięsna część małża), płaszcz i płyn wewnątrz skorupy. Przed wyjęciem mięsa ze skorupy małże należy ugotować. Małże można gotować w białym winie i różnych sosach: pomidorowym czosnku, śmietanie, kokosie. Ponadto można je piec, smażyć, gotować, palić, solić, marynować. Mięso małży jest często dodawane do sałatek.
klasyczny przepis na robienie małży w sosie śmietanowym. Jeśli po raz pierwszy zdecydowałeś się ugotować muszle w sosie śmietanowym, lepiej jest wziąć prosty podstawowy przepis jako podstawę, a następnie uzupełnić lub zmienić zgodnie z własnymi preferencjami i smakiem.
małże gotowane w sosie śmietanowym świetnie komponują się z makaronem, gotowanym ryżem, serem, białym wytrawnym winem. Jeśli chcesz ugotować małże w gęstym i delikatnym sosie śmietanowym, zrób je z grzybami. Taka mieszanka z pewnością podbije zarówno domowników, jak i gości!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Pomidory - 23 kcal/100g
- Maślanka - 36 kcal/100g
- Śmietanka 20% tłuszczu - 300 kcal/100g
- Śmietanka 10% tłuszczu - 120 kcal/100g
- Śmietanka - 300 kcal/100g
- Papryka słodka - 27 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Kolendra suszona mielona - 216 kcal/100g
- Kolendra - 25 kcal/100g
- Kolendra, kolendra - 25 kcal/100g
- Koperek - 38 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Pory - 33 kcal/100g
- Małże smażone - 59 kcal/100g
- Małże gotowane - 50 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Przyprawy suche - 240 kcal/100g
- Pieprz - 26 kcal/100g
- Wino - 76 kcal/100g