skład / składniki
metoda gotowania
1. Dokładnie spłucz filet wołowy pod bieżącą wodą. Wkładamy go do rondla, napełniamy czystą wodą, aby przykryła kawałek wołowiny i podpalamy. Sól do smaku i gotuj mięso przez około godzinę lub dłużej (w zależności od stanu wołowiny) od momentu zagotowania wody. Piankę, która powstaje w tym samym czasie, usuwamy łyżką cedzakową. Po ugotowaniu i miękkości wołowiny wyjmujemy ją z patelni i schładzamy. Nie potrzebujemy bulionu - można z niego ugotować pyszną zupę. Samo gotowane mięso kroimy na małe paski.
2. Otwórz słoik z fasolą w puszkach i spuść nadmiar płynu.
3. Paprykę myjemy wodą i wycieramy ręcznikiem papierowym. Następnie odcinamy łodygę, usuwamy wewnętrzne błony i nasiona, a resztę kroimy w cienkie paski.
4. Czerwona krymska cebula (będzie wyglądać bardziej harmonijnie w tej sałatce) jest obrana, umyta i pokrojona w półpierścienie.
5. Obieramy również czosnek, rozkładamy goździki i drobno siekamy nożem.
6. Orzechy włoskie siekamy również na małe kawałki.
7. Umyj świeże gałązki kolendry, wysusz i pokrój na kawałki lub po prostu rozerwij je rękami.
8. W dużym pojemniku łączymy wszystkie przygotowane produkty: gotowaną wołowinę, paprykę, czerwoną fasolę, cebulę, kolendrę, czosnek, dwie trzecie ziaren granatu i orzechy włoskie. Aby uzyskać ostrzejszy pikantny smak, możesz dodać posiekaną ostrą paprykę (opcjonalnie!). Wymieszaj wszystkie produkty razem.
9. W małym pojemniku wymieszaj oliwę z oliwek z pierwszego tłoczenia i ocet z czerwonego wina. Dodaj sól, tymianek i chmiel-suneli do tej mieszanki. Wymieszaj mieszaninę, aż będzie gładka i dopraw ją sałatką.
10. Sałatkę Tbilisi układamy na porcjowanych talerzach i dekorujemy pozostałymi ziarnami granatu, gałązkami kolendry i oliwkami w puszkach.
smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Granat - 52 kcal/100g
- Papryka słodka - 27 kcal/100g
- Orzechy włoskie - 650 kcal/100g
- Czarny orzech angielski - 628 kcal/100g
- Czarny orzech perski - 651 kcal/100g
- Masło orzechowe - 925 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Kolendra suszona mielona - 216 kcal/100g
- Kolendra - 25 kcal/100g
- Kolendra, kolendra - 25 kcal/100g
- Tymianek - 101 kcal/100g
- Tymianek suszony - 276 kcal/100g
- Tymianek - 276 kcal/100g
- Oliwki - 115 kcal/100g
- Papryka ostra - 40 kcal/100g
- Chmiel-suneli - 417 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Oliwa z oliwek - 913 kcal/100g
- Wołowina-polędwica (stek) - 189 kcal/100g
- Wołowina-polędwica (rostbef) - 381 kcal/100g
- Fasola w puszkach - 99 kcal/100g
- Ocet winny czerwony - 19 kcal/100g