Sałatka Tbilisi z granatem

niezwykle piękna sałatka pochodząca z Gruzji! Sałatka Tbilisi z granatem to niezwykle piękne danie o przyjemnym smaku i boskim aromacie. Czerwona fasola i gotowana wołowina sprawiają, że jest niezwykle sycący i pożywny. A świeża kolendra, orzechy włoskie i Gruzińskie przyprawy zapewnią wyjątkowe doznania smakowe z Narodowym górskim smakiem.
Arina KotenAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 25 % 3 g
tłuszcze 50 % 6 g
węglowodany 25 % 3 g
73 kcal
IG: 33 / 0 / 67

metoda gotowania

czas gotowania: 1 h 30 min

1. Dokładnie spłucz filet wołowy pod bieżącą wodą. Wkładamy go do rondla, napełniamy czystą wodą, aby przykryła kawałek wołowiny i podpalamy. Sól do smaku i gotuj mięso przez około godzinę lub dłużej (w zależności od stanu wołowiny) od momentu zagotowania wody. Piankę, która powstaje w tym samym czasie, usuwamy łyżką cedzakową. Po ugotowaniu i miękkości wołowiny wyjmujemy ją z patelni i schładzamy. Nie potrzebujemy bulionu - można z niego ugotować pyszną zupę. Samo gotowane mięso kroimy na małe paski.

2. Otwórz słoik z fasolą w puszkach i spuść nadmiar płynu.

3. Paprykę myjemy wodą i wycieramy ręcznikiem papierowym. Następnie odcinamy łodygę, usuwamy wewnętrzne błony i nasiona, a resztę kroimy w cienkie paski.

4. Czerwona krymska cebula (będzie wyglądać bardziej harmonijnie w tej sałatce) jest obrana, umyta i pokrojona w półpierścienie.

5. Obieramy również czosnek, rozkładamy goździki i drobno siekamy nożem.

6. Orzechy włoskie siekamy również na małe kawałki.

7. Umyj świeże gałązki kolendry, wysusz i pokrój na kawałki lub po prostu rozerwij je rękami.

8. W dużym pojemniku łączymy wszystkie przygotowane produkty: gotowaną wołowinę, paprykę, czerwoną fasolę, cebulę, kolendrę, czosnek, dwie trzecie ziaren granatu i orzechy włoskie. Aby uzyskać ostrzejszy pikantny smak, możesz dodać posiekaną ostrą paprykę (opcjonalnie!). Wymieszaj wszystkie produkty razem.

9. W małym pojemniku wymieszaj oliwę z oliwek z pierwszego tłoczenia i ocet z czerwonego wina. Dodaj sól, tymianek i chmiel-suneli do tej mieszanki. Wymieszaj mieszaninę, aż będzie gładka i dopraw ją sałatką.

10. Sałatkę Tbilisi układamy na porcjowanych talerzach i dekorujemy pozostałymi ziarnami granatu, gałązkami kolendry i oliwkami w puszkach.

smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Granat - 52   kcal/100g
  • Papryka słodka - 27   kcal/100g
  • Orzechy włoskie - 650   kcal/100g
  • Czarny orzech angielski - 628   kcal/100g
  • Czarny orzech perski - 651   kcal/100g
  • Masło orzechowe - 925   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Kolendra suszona mielona - 216   kcal/100g
  • Kolendra - 25   kcal/100g
  • Kolendra, kolendra - 25   kcal/100g
  • Tymianek - 101   kcal/100g
  • Tymianek suszony - 276   kcal/100g
  • Tymianek - 276   kcal/100g
  • Oliwki - 115   kcal/100g
  • Papryka ostra - 40   kcal/100g
  • Chmiel-suneli - 417   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Oliwa z oliwek - 913   kcal/100g
  • Wołowina-polędwica (stek) - 189   kcal/100g
  • Wołowina-polędwica (rostbef) - 381   kcal/100g
  • Fasola w puszkach - 99   kcal/100g
  • Ocet winny czerwony - 19   kcal/100g

Podobne przepisy