skład / składniki
metoda gotowania
prawdziwy consomme można przygotować samemu w domu, ale zajmie to dużo czasu i wysiłku. Nauczyłem się małej sztuczki, która znacznie ułatwi nam zadanie. Podzielił się nim znany szef Ilya Lazerson. Aby zrobić consomme z kurczaka, potrzebujemy tylko kilku składników: kurczaka, cebuli, marchwi, papryki i liści laurowych. Jeśli znajdziesz bukiet garnii-świetnie, ale możesz bez niego.
Uwolnij kurczaka ze skóry, zalej zimną wodą i podpal. Poczekaj, aż się zagotuje i wlej pierwszy bulion. W tym samym czasie myjemy kurczaka, również patelnię. To pierwszy krok do klarownego bulionu. Ponownie napełnij kurczaka zimną wodą i gotuj jak zwykle, usuwając pojawiającą się pianę. Nie będzie jej już tak dużo, ale nadal będzie. Niech bulion ugotuje się na małym ogniu, na razie przygotujemy warzywa. Cebulę i marchewkę należy obrać i pokroić na duże kawałki.
teraz należy je usmażyć na suchej patelni do przypalenia, obracając i upewniając się, że się nie przypalą. Taka wstępna obróbka warzyw nada bulionowi wspaniały aromat i złoty kolor. Gdy tylko warzywa będą gotowe, zanurzymy je w bulionie, a pieprz i liść laurowy zostaną tam wysłane. Pozostaje tylko dobrze go posolić i gotować na małym ogniu przez 45 minut.
jeśli zastosujesz się do wszystkich kroków, w rezultacie powinieneś już uzyskać przezroczysty bulion, ale dla ostatecznego wyjaśnienia zamrozimy go. I będziemy rozmrażać w ten sposób: weź durszlak, wyłóż go gazą, włóż do rondla i włóż do niego nasz mrożony bulion. Stopi się, odcedzi i będzie czysty jak łza. Pozostaje tylko go podgrzać i, w razie potrzeby, napełnić.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Kurczak kategorii i - 238 kcal/100g
- Kurczak II kategorii - 159 kcal/100g
- Kurczak, miąższ bez skóry - 241 kcal/100g
- Kurczaki - 140 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Liść laurowy - 313 kcal/100g
- Pieprz czarny groszek - 255 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g