consomme z kurczaka

bulion, przezroczysty jak łza! Mała sztuczka od szefa! Konsom z kurczaka-podstawy kuchni francuskiej. Jest to klarowany bulion. Gotowane z dowolnego rodzaju mięsa z dodatkiem warzyw i przypraw, ostatnio można znaleźć przepisy tylko z samych warzyw. Gdy bulion jest gotowy, jest klarowany. Aby to zrobić, weź mięso mielone z mięsa, na którym zostało ugotowane, wymieszaj je z białkami, zanurz w bulionie i gotuj na małym ogniu, cały czas usuwając pianę. Następnie bulion jest kilkakrotnie filtrowany i gotowany. Podawane jako osobne danie lub z pasztecikami.
katushafinAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 48 % 16 g
tłuszcze 48 % 16 g
węglowodany 3 % 1 g
210 kcal
IG: 100 / 0 / 0

metoda gotowania

Czas gotowania: 12 h

prawdziwy consomme można przygotować samemu w domu, ale zajmie to dużo czasu i wysiłku. Nauczyłem się małej sztuczki, która znacznie ułatwi nam zadanie. Podzielił się nim znany szef Ilya Lazerson. Aby zrobić consomme z kurczaka, potrzebujemy tylko kilku składników: kurczaka, cebuli, marchwi, papryki i liści laurowych. Jeśli znajdziesz bukiet garnii-świetnie, ale możesz bez niego.

Uwolnij kurczaka ze skóry, zalej zimną wodą i podpal. Poczekaj, aż się zagotuje i wlej pierwszy bulion. W tym samym czasie myjemy kurczaka, również patelnię. To pierwszy krok do klarownego bulionu. Ponownie napełnij kurczaka zimną wodą i gotuj jak zwykle, usuwając pojawiającą się pianę. Nie będzie jej już tak dużo, ale nadal będzie. Niech bulion ugotuje się na małym ogniu, na razie przygotujemy warzywa. Cebulę i marchewkę należy obrać i pokroić na duże kawałki.

teraz należy je usmażyć na suchej patelni do przypalenia, obracając i upewniając się, że się nie przypalą. Taka wstępna obróbka warzyw nada bulionowi wspaniały aromat i złoty kolor. Gdy tylko warzywa będą gotowe, zanurzymy je w bulionie, a pieprz i liść laurowy zostaną tam wysłane. Pozostaje tylko dobrze go posolić i gotować na małym ogniu przez 45 minut.

jeśli zastosujesz się do wszystkich kroków, w rezultacie powinieneś już uzyskać przezroczysty bulion, ale dla ostatecznego wyjaśnienia zamrozimy go. I będziemy rozmrażać w ten sposób: weź durszlak, wyłóż go gazą, włóż do rondla i włóż do niego nasz mrożony bulion. Stopi się, odcedzi i będzie czysty jak łza. Pozostaje tylko go podgrzać i, w razie potrzeby, napełnić.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Kurczak kategorii i - 238   kcal/100g
  • Kurczak II kategorii - 159   kcal/100g
  • Kurczak, miąższ bez skóry - 241   kcal/100g
  • Kurczaki - 140   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Liść laurowy - 313   kcal/100g
  • Pieprz czarny groszek - 255   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g

Podobne przepisy