kompot śliwka wiśniowa jabłka na zimę

pyszna konserwacja przypominająca słoneczne lato! Kompot ze śliwki wiśniowej jabłka na zimę to pyszny domowy napój, który będzie przechowywany w spiżarni i zachwyci bliskich przez cały rok. Ten aromatyczny i niesamowicie pyszny napój z pewnością przypadnie do gustu zarówno dorosłym, jak i dzieciom. A jagody śliwki wiśniowej można wykorzystać do pieczenia lub zjeść je tak po prostu, marząc o następnym lecie.
lastochkiAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 0 % 0 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 100 % 6 g
23 kcal
IG: 33 / 0 / 67

metoda gotowania

Czas gotowania: 40 min

przede wszystkim sortujemy całą śliwkę wiśniową, wybierając zepsute i przejrzałe jagody - nie nadają się do kompotu. Mogą być używane do robienia dżemów lub dżemów. Dokładnie spłucz śliwkę wiśniową z brudu i kurzu i połóż ją na czystym ręczniku, aby wyschła.

dobrze umyj jabłka, wysusz je i pokrój na połówki, usuwając z nich rdzeń i nasiona. Następnie pokrój jabłka na średniej wielkości plasterki.

przygotuj pojemnik do konserwacji kompotu. Szklane słoiki (możesz wziąć 3 litry lub jeden trzylitrowy) umyć detergentem i zalać wrzącą wodą. Następnie sterylizujemy je. Aby to zrobić, połóż je do góry nogami na blasze do pieczenia i włóż do zimnego piekarnika. Następnie ustawiamy temperaturę na 100-120 stopni Celsjusza i trzymamy w piekarniku przez 10-15 minut od osiągnięcia pożądanej temperatury. Pokrywki kładziemy na patelni, napełniamy wodą i gotujemy przez 5-10 minut.

po wysterylizowaniu słoików opuść plasterki jabłka na dno pojemnika.

wlej wodę do garnka i zagotuj. Następnie wlej wrzącą wodę do słoików, aż pokryją plasterki jabłka. Przykryj pokrywkami i pozostaw na 15 minut. Pozwól jabłkowi gotować na parze i stać się bardziej miękkim.

po delikatnie spuść wodę ze słoików z powrotem do rondla. Wlej tam cukier i ponownie zagotuj. Mieszaj, aby cukier całkowicie się rozpuścił.

tymczasem w słoikach z już gotowanymi na parze jabłkami wkładamy umytą śliwkę wiśniową. Nie napełniaj się zbytnio-zostaw miejsce na kompot.

wlej gorący syrop cukrowy z patelni do słoików z jagodami i jabłkami na samą górę i natychmiast zwiń sterylnymi pokrywkami.

kładziemy słoiki na twardej powierzchni do góry nogami i owijamy czymś ciepłym. Pozostaw w tej formie, aż słoiki ostygną. Następnie można je schować w ciemnym, chłodnym miejscu do przechowywania przez cały rok.

udanych półfabrykatów!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jabłka - 47   kcal/100g
  • Jabłka Suszone - 210   kcal/100g
  • Mus jabłkowy w puszkach - 61   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Śliwka wiśniowa - 27   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g

Podobne przepisy