skład / składniki
metoda gotowania
przede wszystkim sortujemy całą śliwkę wiśniową, wybierając zepsute i przejrzałe jagody - nie nadają się do kompotu. Mogą być używane do robienia dżemów lub dżemów. Dokładnie spłucz śliwkę wiśniową z brudu i kurzu i połóż ją na czystym ręczniku, aby wyschła.
dobrze umyj jabłka, wysusz je i pokrój na połówki, usuwając z nich rdzeń i nasiona. Następnie pokrój jabłka na średniej wielkości plasterki.
przygotuj pojemnik do konserwacji kompotu. Szklane słoiki (możesz wziąć 3 litry lub jeden trzylitrowy) umyć detergentem i zalać wrzącą wodą. Następnie sterylizujemy je. Aby to zrobić, połóż je do góry nogami na blasze do pieczenia i włóż do zimnego piekarnika. Następnie ustawiamy temperaturę na 100-120 stopni Celsjusza i trzymamy w piekarniku przez 10-15 minut od osiągnięcia pożądanej temperatury. Pokrywki kładziemy na patelni, napełniamy wodą i gotujemy przez 5-10 minut.
po wysterylizowaniu słoików opuść plasterki jabłka na dno pojemnika.
wlej wodę do garnka i zagotuj. Następnie wlej wrzącą wodę do słoików, aż pokryją plasterki jabłka. Przykryj pokrywkami i pozostaw na 15 minut. Pozwól jabłkowi gotować na parze i stać się bardziej miękkim.
po delikatnie spuść wodę ze słoików z powrotem do rondla. Wlej tam cukier i ponownie zagotuj. Mieszaj, aby cukier całkowicie się rozpuścił.
tymczasem w słoikach z już gotowanymi na parze jabłkami wkładamy umytą śliwkę wiśniową. Nie napełniaj się zbytnio-zostaw miejsce na kompot.
wlej gorący syrop cukrowy z patelni do słoików z jagodami i jabłkami na samą górę i natychmiast zwiń sterylnymi pokrywkami.
kładziemy słoiki na twardej powierzchni do góry nogami i owijamy czymś ciepłym. Pozostaw w tej formie, aż słoiki ostygną. Następnie można je schować w ciemnym, chłodnym miejscu do przechowywania przez cały rok.
udanych półfabrykatów!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jabłka - 47 kcal/100g
- Jabłka Suszone - 210 kcal/100g
- Mus jabłkowy w puszkach - 61 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Śliwka wiśniowa - 27 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g