skład / składniki
metoda gotowania
aby zrobić dżem z mrożonych czerwonych porzeczek, musisz najpierw rozmrozić jagody. Z reguły jagody są myte, sortowane, usuwane z gruzu, liści i pędzli przed zamrożeniem. Dlatego podczas przygotowywania dżemu z mrożonych jagód ten krok można pominąć.
gotowane umyte rozmrożone jagody czerwonej porzeczki wkładamy do rondla (lepiej jest używać naczyń do gotowania dżemu z nieutleniającego materiału), napełniamy zimną czystą wodą. Podpalamy. Doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć ogień do średniego i gotować jagody przez około 5 minut. Zdejmij z ognia. Zmiel masę jagodową w puree mikserem. Jeśli chcesz, aby w dżemie nie było pestek, przecier jagodowy należy przetrzeć przez sito.
włóż puree jagodowe z powrotem do rondla, przykryj cukrem. Wymieszaj, ponownie podpal i gotuj na małym ogniu przez około 40 minut, ciągle mieszając łyżką, aby dżem nie przykleił się do dna patelni. Dżem powinien wyraźnie zgęstnieć. Aby dżem był szczególnie gęsty i galaretowaty, do jego przygotowania należy użyć dojrzałych i nieco niedojrzałych jagód, ponieważ takie jagody zawierają więcej pektyny odpowiedzialnej za gęstość dżemu.
ciasto pozostałe po przygotowaniu dżemu można wykorzystać do pieczenia lub przygotowywania napojów owocowych, kompotów, zachowuje również wiele składników odżywczych.
musisz wcześniej przygotować słoiki z dżemem. Należy je umyć gorącą wodą z roztworem sody i wysterylizować w jeden ze znanych i wygodnych sposobów: w łaźni wodnej, w kuchence mikrofalowej lub w piekarniku. Pokrywki również myjemy i gotujemy. Lepiej jest wziąć małe słoiki, aby po otwarciu dżem nie był przechowywany przez długi czas, ponieważ cukier, który jest konserwantem odpowiedzialnym za długotrwałe przechowywanie, nie dodaje się zbyt wiele do tego dżemu z czerwonej porzeczki.
lekko schłodzony dżem układamy w przygotowanych słoikach, natychmiast zwijamy je pokrywkami i pozostawiamy do ostygnięcia w temperaturze pokojowej.
odkładamy dżem do przechowywania w chłodnym miejscu. Lub podawaj natychmiast do stołu.
smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Porzeczka czerwona - 39 kcal/100g