dżem z mrożonej czerwonej porzeczki

Łatwy i szybki sposób na zrobienie dżemu z czerwonej porzeczki! Możesz zrobić dżem, konfiturę lub dżem nie tylko ze świeżych jagód, ale także z mrożonych. Czerwona porzeczka to nie tylko bardzo smaczna jagoda, ale także bardzo zdrowa, zawiera wiele witamin z grupy A, B, C. najlepszym sposobem na zachowanie w niej maksymalnej ilości witamin jest zamrożenie jagód. Ale jagody czerwonej porzeczki mają specyficzną kwaskowatość i są lepiej spożywane w postaci dżemów i dżemów w kanapkach z chlebem i masłem lub w wypiekach.
SnezhanaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 0 % 0 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 100 % 39 g
152 kcal
IG: 18 / 0 / 82

metoda gotowania

czas gotowania: 1 h

aby zrobić dżem z mrożonych czerwonych porzeczek, musisz najpierw rozmrozić jagody. Z reguły jagody są myte, sortowane, usuwane z gruzu, liści i pędzli przed zamrożeniem. Dlatego podczas przygotowywania dżemu z mrożonych jagód ten krok można pominąć.
gotowane umyte rozmrożone jagody czerwonej porzeczki wkładamy do rondla (lepiej jest używać naczyń do gotowania dżemu z nieutleniającego materiału), napełniamy zimną czystą wodą. Podpalamy. Doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć ogień do średniego i gotować jagody przez około 5 minut. Zdejmij z ognia. Zmiel masę jagodową w puree mikserem. Jeśli chcesz, aby w dżemie nie było pestek, przecier jagodowy należy przetrzeć przez sito.
włóż puree jagodowe z powrotem do rondla, przykryj cukrem. Wymieszaj, ponownie podpal i gotuj na małym ogniu przez około 40 minut, ciągle mieszając łyżką, aby dżem nie przykleił się do dna patelni. Dżem powinien wyraźnie zgęstnieć. Aby dżem był szczególnie gęsty i galaretowaty, do jego przygotowania należy użyć dojrzałych i nieco niedojrzałych jagód, ponieważ takie jagody zawierają więcej pektyny odpowiedzialnej za gęstość dżemu.
ciasto pozostałe po przygotowaniu dżemu można wykorzystać do pieczenia lub przygotowywania napojów owocowych, kompotów, zachowuje również wiele składników odżywczych.
musisz wcześniej przygotować słoiki z dżemem. Należy je umyć gorącą wodą z roztworem sody i wysterylizować w jeden ze znanych i wygodnych sposobów: w łaźni wodnej, w kuchence mikrofalowej lub w piekarniku. Pokrywki również myjemy i gotujemy. Lepiej jest wziąć małe słoiki, aby po otwarciu dżem nie był przechowywany przez długi czas, ponieważ cukier, który jest konserwantem odpowiedzialnym za długotrwałe przechowywanie, nie dodaje się zbyt wiele do tego dżemu z czerwonej porzeczki.
lekko schłodzony dżem układamy w przygotowanych słoikach, natychmiast zwijamy je pokrywkami i pozostawiamy do ostygnięcia w temperaturze pokojowej.
odkładamy dżem do przechowywania w chłodnym miejscu. Lub podawaj natychmiast do stołu.
smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Porzeczka czerwona - 39   kcal/100g

Podobne przepisy