skład / składniki
metoda gotowania
1. Aby przyszły kompot był smaczny i bogaty, przede wszystkim musisz posortować wszystkie jagody śliwki wiśniowej. Zepsute lub przejrzałe owoce są idealne jako surowce do dżemu lub dżemu, a do kompotu lepiej wybrać elastyczne i mięsiste owoce. Następnie należy je dokładnie umyć z niepotrzebnego brudu i kurzu pod bieżącą wodą i wrzucić do durszlaka, aby pozbyć się nadmiaru wilgoci.
2. W czasie, gdy śliwka wiśniowa wysycha, możesz przygotować pojemnik do zwijania przyszłego kompotu. Dobrze spłucz szklane słoiki sodą oczyszczoną i spłucz gorącą wodą. Następnie włącz piekarnik na 100-120 stopni Celsjusza i umieść słoiki od góry do dołu na blasze do pieczenia w celu sterylizacji. Aby zapobiec pękaniu słoików, należy je umieścić w jeszcze zimnym piekarniku, a następnie ustawić żądaną temperaturę. Więc będą się stopniowo nagrzewać, a ryzyko, że pękną podczas ogrzewania, będzie znacznie niższe.
Wrzuć Pokrywki do małego rondla, zalej wodą i gotuj przez 5 minut.
3. Gdy pojemnik na kompot jest gotowy, możesz zacząć bezpośrednio układać śliwkę wiśniową. Włóż umyte i wysuszone jagody do czystego słoika. W żadnym wypadku nie miażdż jagód - powinny leżeć swobodnie, w słoiku powinno być miejsce na kompot. Następnie wlej cukier śliwkowy bezpośrednio do słoika.
opłucz gałązki mięty, osusz i włóż do słoika z owocami dla smaku.
4. Zagotuj czystą wodę i natychmiast wlej śliwkę wiśniową z cukrem do słoika z wrzącą wodą. Następnie przekręć słoik czystymi pokrywkami.
5. Umieść zwinięte słoiki z kompotem na twardej powierzchni do góry nogami i pozostaw pod obserwacją, aż całkowicie ostygnie. W przyszłości można je schować w ciemnym, chłodnym miejscu do przechowywania przez rok.
udanych półfabrykatów!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mięta świeża - 49 kcal/100g
- Mięta suszona - 285 kcal/100g
- Mięta - 49 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Śliwka - 27 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g