policzki wieprzowe w piekarniku

bardzo budżetowe danie mięsne o delikatnym charakterze! Policzki wieprzowe w piekarniku to bardzo satysfakcjonujące i soczyste danie, które szczególnie lubią przedstawiciele silniejszego seksu. Obfitość przypraw i warzyw, z którymi gotuje się wieprzowinę, nadaje jej niezwykle subtelny aromat i pikantny smak. Na gorąco policzki wieprzowe doskonale współgrają z dodatkami warzywnymi doprawionymi sosem. W stanie zimnym przypominają delikatną pieczoną wieprzowinę.
ArtesianaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 14 % 5 g
tłuszcze 78 % 28 g
węglowodany 8 % 3 g
293 kcal
IG: 67 / 0 / 33

metoda gotowania

czas gotowania: 4 h

1. Włącz piekarnik na 160 stopni Celsjusza.

2. Dokładnie opłucz policzki wieprzowe w chłodnej wodzie, osusz ręcznikami papierowymi. Posolić policzki i doprawić do smaku czarnym pieprzem. Wlej trochę mąki do miski i zwiń w niej wieprzowinę.

3. Na głęboką patelnię (lub żeliwny kocioł) wlej trochę oliwy z oliwek, podgrzej ją i smaż policzki wieprzowe na średnim ogniu przez 8-10 minut z różnych stron, obracając wieprzowinę, aż będą karmelowe. Następnie połóż wieprzowinę na talerzu i wlej prawie cały tłuszcz, który się z niej roztopił. Zachowaj tylko niewielką ilość.

4. Obierz cebulę i marchewkę, spłucz wodą i osusz. Pokrój cebulę na pół pierścienia i zetrzyj marchewki na drobnej tarce. Łodygę selera również opłucz, osusz i pokrój w plasterki. Na patelni z resztkami tłuszczu spod policzków wieprzowych połóż posiekane warzywa i smaż je przez 4-5 minut na złoty kolor.

następnie obierz i posiekaj czosnek. Dodaj czosnek na patelnię do smażonych warzyw i dopraw je przyprawami: tymiankiem i liściem laurowym. Podgrzewaj przyprawy przez kilka minut, aż będą miały charakterystyczny smak. W razie potrzeby dodaj trochę soli.

Umyj pomidory i pokrój w kliny. Następnie przenieś pomidory na patelnię i kontynuuj gotowanie warzyw razem przez około 5 minut.

5. Wlej Sherry na patelnię z warzywami, dodaj bulion z kurczaka i zagotuj. Następnie ponownie przenieś policzki wieprzowe na patelnię, przykryj patelnię ognioodporną pokrywką lub arkuszem folii i zdejmij naczynia z ognia.

6. Umieść patelnię z policzkami i warzywami w rozgrzanym piekarniku na 3 godziny.

7. Po upływie określonego czasu wyjmij patelnię z piekarnika i wyjmij policzki wieprzowe. Przecedzić przez sito płyn, w którym gotowano wieprzowinę na patelnię. Następnie umieść rondel z sosem na kuchence, zagotuj zawartość. Następnie zmniejsz ogień i zagotuj sos, aż będzie gęsty, od czasu do czasu mieszając. Czas gotowania sosu wyniesie około pół godziny.

8. Ponownie włóż policzki wieprzowe do powstałego sosu, przykryj patelnię pokrywką i gotuj na małym ogniu przez kolejne kilka minut. Następnie zdejmij patelnię z ognia.

gotowe policzki wieprzowe podawać z dodatkiem ziemniaków lub selera, skropione sosem.

smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Pomidory - 23   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Liść laurowy - 313   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Tymianek - 101   kcal/100g
  • Tymianek suszony - 276   kcal/100g
  • Tymianek - 276   kcal/100g
  • Sherry - 163   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Oliwa z oliwek - 913   kcal/100g
  • Rosół - 15   kcal/100g
  • Łodyga selera - 12   kcal/100g
  • Policzki wieprzowe - 540   kcal/100g
  • Policzki wołowe - 200   kcal/100g

Podobne przepisy