skład / składniki
metoda gotowania
1. Włącz piekarnik na 160 stopni Celsjusza.
2. Dokładnie opłucz policzki wieprzowe w chłodnej wodzie, osusz ręcznikami papierowymi. Posolić policzki i doprawić do smaku czarnym pieprzem. Wlej trochę mąki do miski i zwiń w niej wieprzowinę.
3. Na głęboką patelnię (lub żeliwny kocioł) wlej trochę oliwy z oliwek, podgrzej ją i smaż policzki wieprzowe na średnim ogniu przez 8-10 minut z różnych stron, obracając wieprzowinę, aż będą karmelowe. Następnie połóż wieprzowinę na talerzu i wlej prawie cały tłuszcz, który się z niej roztopił. Zachowaj tylko niewielką ilość.
4. Obierz cebulę i marchewkę, spłucz wodą i osusz. Pokrój cebulę na pół pierścienia i zetrzyj marchewki na drobnej tarce. Łodygę selera również opłucz, osusz i pokrój w plasterki. Na patelni z resztkami tłuszczu spod policzków wieprzowych połóż posiekane warzywa i smaż je przez 4-5 minut na złoty kolor.
następnie obierz i posiekaj czosnek. Dodaj czosnek na patelnię do smażonych warzyw i dopraw je przyprawami: tymiankiem i liściem laurowym. Podgrzewaj przyprawy przez kilka minut, aż będą miały charakterystyczny smak. W razie potrzeby dodaj trochę soli.
Umyj pomidory i pokrój w kliny. Następnie przenieś pomidory na patelnię i kontynuuj gotowanie warzyw razem przez około 5 minut.
5. Wlej Sherry na patelnię z warzywami, dodaj bulion z kurczaka i zagotuj. Następnie ponownie przenieś policzki wieprzowe na patelnię, przykryj patelnię ognioodporną pokrywką lub arkuszem folii i zdejmij naczynia z ognia.
6. Umieść patelnię z policzkami i warzywami w rozgrzanym piekarniku na 3 godziny.
7. Po upływie określonego czasu wyjmij patelnię z piekarnika i wyjmij policzki wieprzowe. Przecedzić przez sito płyn, w którym gotowano wieprzowinę na patelnię. Następnie umieść rondel z sosem na kuchence, zagotuj zawartość. Następnie zmniejsz ogień i zagotuj sos, aż będzie gęsty, od czasu do czasu mieszając. Czas gotowania sosu wyniesie około pół godziny.
8. Ponownie włóż policzki wieprzowe do powstałego sosu, przykryj patelnię pokrywką i gotuj na małym ogniu przez kolejne kilka minut. Następnie zdejmij patelnię z ognia.
gotowe policzki wieprzowe podawać z dodatkiem ziemniaków lub selera, skropione sosem.
smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Pomidory - 23 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Liść laurowy - 313 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Tymianek - 101 kcal/100g
- Tymianek suszony - 276 kcal/100g
- Tymianek - 276 kcal/100g
- Sherry - 163 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Oliwa z oliwek - 913 kcal/100g
- Rosół - 15 kcal/100g
- Łodyga selera - 12 kcal/100g
- Policzki wieprzowe - 540 kcal/100g
- Policzki wołowe - 200 kcal/100g